שתף קטע נבחר

איך אתם שוברים את הצום? בואו ללמוד וללמד

הצום עוד לא התחיל, אבל אנחנו כבר מפנטזים על שבירתו. סבתא של נטשה עשתה את זה עם מאפה ריבת שזיפים. ואתם? בואו לחלוק טיפים למאכל המושלם של מוצאי יום כיפור

שנים לא ידעתי בכלל שסבתא שלי שרה נהגה לצום ביום כיפור. רק כשהם עלו ארצה, סמוך לחגי תשרי, וסבתא שרה הפגינה בגאווה את מנהגי החג, התברר לי עד כמה היא הייתה אמיצה ונאמנה למורשתה היהודית. מסתבר שהיא נהגה לצום כל שנה, גם כשהיא וסבי חיו בכפר קטן ברוסיה הסובייטית. אחרי "יום כיפר", כפי שהיא נהגה להגות, כדי לשבור את הצום, ראיתי אותה במטבח הקטן שלה מלקקת כפית מלאה של ריבת שזיפים כהה, תוצרת בית כמובן, ושותה כוס מים קרים. "זה טוב גם לכאבי בטן וגם לשבירת הצום", המתיקה לי את סוד המנהג. אחרי כן היא הייתה נאנחת באידיש "א-מחיה" ולוגמת כוס תה מתוק. לזכרה של סבתי האמיצה גם אני צמה כל יום כיפור, ולזכר מנהגי שבירת הצום שלה אני מכינה מאפה ריבת שזיפים מתוק בסגנון כפרי.

 

מאפה ריבת שזיפים

מעל בצק שדומה לעוגייה פירורית מורחים ריבת שזיפים ופרוסות מלאות מיץ של אחרוני השזיפים

 שאפשר עדיין למצוא, ומקבלים מאפה מתוק עם שזיפים מקורמלים בצבע ורוד מדהים, שנהדר לשבור איתו את הצום לצד כוס של תה. הבצק דורש חמאה אבל אפשר להחליף אותו גם למרגרינה בטעם חמאה ולקבל תוצאה טעימה לא פחות. דרך אגב, אני מכינה את העוגה גם בשילובים אחרים, עם ריבה של פירות יער ופרוסות של תפוחים חמצמצים מזן גראני סמיט, ברוח החגים.

  

אופן ההכנה:

  • מחממים את התנור לחום של 180 מעלות
  • מרפדים תבנית עגולה קפיצית בקוטר 22-20 ס"מ או תבנית פיירקס קטנה בנייר אפייה ומשמנים. חשוב לרפד את השוליים כי בזמן האפייה מגירים הפירות מיץ שעלול לגרום לריח שרוף

מכינים את המצרכים כדי לייעל את תהליך האפייה: חותכים 100 גרם חמאה לקוביות קטנות ומחזירים למקרר - זה חיוני כי הקור יוצר בצק פירורי במיוחד; שוטפים ומגלענים 500 גרם שזיפים. פורסים לחצאים וחותכים לפרוסות דקות; קוצצים דק 1/2 כוס אגוזים

 

הכנת הבצק:

  • מערבבים בקערה 1 וחצי כוס קמח רגיל, 1/3 כוס סוכר ו-1 כפית אבקת אפיה
  • מוסיפים לקערה 100 גרם חמאה קרה מאוד, חתוכה לקוביות קטנות. מפוררים בידיים את החמאה בתוך הקמח והסוכר עד שמקבלים פירורים גסים בגודל של אפונה
  • מוסיפים 1/2 כוס אגוזים קצוצים ומערבבים בעזרת מזלג (לא משתמשים בידיים כדי לא לחמם את התערובת יתר על המידה, מה שיגרום להמסת החמאה)
  • מוסיפים לתערובת 1 ביצה ומערבבים במזלג עד שמתקבל בצק רך ומעט פירורי
  • מעבירים את הבצק לתבנית המרופדת, משטחים בעזרת מזלג ויוצרים שוליים בגובה של כ-2 סנטימטר
  • מניחים במקרר למשך כחצי שעה

 

הכנת המלית:

  • מערבבים 1/2 כוס ריבת שזיפים עם 500 גרם פרוסות דקיקות של שזיפים
  • מורחים את התערובת על הבצק הקר

 

האפייה:

  • אופים בתנור 50-45 דקות, עד ששולי הבצק מזהיבים
  • בודקים את העוגה במחצית זמן האפייה כי המיצים שמגירים השזיפים והסוכר שבריבה נוטים להיחרך. אם זה קורה, מכסים את המאפה בנייר שעווה או בנייר כסף
  • מוציאים מהתנור ומניחים לנשך לפחות כשעה
  • מעבירים סכין בין שולי המאפה לשולי התבנית ומחלצים את העוגה. מאחסנים עד תום הצום ואז אוכלים בהנאה. אפשר גם להכין את הבצק והפירות לפני הצום, לאחסן במקרר ובמוצאי יום כיפור לאפות
  • אם רוצים לאכול גם בסטייל חותכים את המאפה לפרוסות בצורות ובגדלים שונים, מה שיוצר מראה "כפרי"

 


רוצות להכיר את נטשה טוב יותר? הקליקו על התמונה (עיצוב: Gutte)

 

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי סליס
רוצים עוד שזיפים מנטשה? הקליקו על התמונה
צילום: יוסי סליס
לאשה בפייסבוק
מומלצים