שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המשבר הכלכלי - טוב או רע לסביבה?

מומחים חוששים שהמשבר הכלכלי העולמי ישנה את סדרי העדיפויות של מדינות ובנקים, שיפנו כעת עורף ליוזמות סביבתיות יקרות וארוכות טווח. לעומתם יש הסבורים שהמיתון יגרום לציבור לצרוך פחות ולמפעלים לייצר פחות ולנצל פחות משאבים טבעיים - ושהסביבה רק תרוויח מכך

שר החוץ של גרמניה אמר השבוע כי המשבר הכלכלי העולמי יקשה על מדינות העולם להגיע להסכמות חשובות בנושא שינוי האקלים בחודשים הקרובים, לקראת הדיונים על הסכם כולל שיחליף את אמנת קיוטו בשנה הבאה.

 

בוועידה בנושא שיתוף פעולה בינלאומית בנושא אנרגיה אמר פרנק ולטר שטיינמאייר כי סדרי העדיפויות של מדינות רבות משתנים כעת, נוכח העתיד הכלכלי הקודר וסכנת הקריסה המאיימת על בנקים גדולים המספקים רשת אשראי לפרוייקטים סביבתיים.

 

"קריסתם של בנקים היא מאוד בולטת ומוחשית, והלחץ לפעול כעת בנושא הכלכלי חזק יותר, מהקריאות לקדם פרוייקטים סביבתיים, שאת השפעתם ניתן יהיה לראות רק בעוד מספר שנים", אמר שטיינמאייר.

 

לאור זאת הוא אמר כי חיוני שהמדינות יישמו החלטות קודמות בנוגע להפחתה בפליטת גזי החממה ופרוייקטים בתחום הסביבה והאנרגיה המתחדשת, ויציגו התקדמות בנושא עד לסוף 2009, אז צפויה להתקיים בקופנהאגן וועידה בינלאומית גדולה, לצורך חתימה על הסכם עולמי במקום אמנת קיוטו שתוקפה יפוג ב-2012.

 

"אין אפיקים חלופיים, רק התנאים הפכו הרבה יותר קשים לאור המצב הכלכלי הנוכחי", אמר שטיינמאייר.

 

המהפכה הירוקה תיבלם

על רקע המשבר הכלכלי העולמי, הביעו באחרונה מומחים חשש לעתיד התנופה הסביבתית שעברה על העולם בשנתיים האחרונות. במשך תקופה זו עמדה הסביבה במוקד ההתעניינות של הפוליטיקה העולמית והזירה הכלכלית העולמית. כעת בא המשבר העמוק ומיקד מחדש את תשומת הלב בארנק ובקופת החיסכון הפרטית.

 

המומחים העריכו שמדינות רבות ישנו כעת את סדרי העדיפויות שלהן, כך שיהיה בידן מספיק כסף נזיל למקרה חירום, ויוותרו על יוזמות סביבתיות יקרות וארוכות טווח. גם הציבור הרחב עלול להימנע מתרומות לארגוני סביבה או השקעה ביוזמות סביבתיות, ויעדיף לשמור על הכסף או להשקיע באפיקים סולידיים יותר.

 

המומחים ציינו גם כי המשבר הוריד את מחירי הנפט, והדבר בלם יוזמות לחיסכון באנרגיה ופיתוח אנרגיות חלופיות, שהתקדמו בקצב מהיר נוכח מחירו הגבוה של הנפט לפני כמה חודשים. הם חוששים שכעת, כשמחירי הנפט נמוכים, לא יהיה עוד תמריץ לקדם יוזמות לניצול אנרגיה סולארית או אנרגיית רוח, ולא יהיה עוד תמריץ לפתח מכוניות חסכוניות או היברידיות.

 

כמו כן, ירידת מחירי הנפט תפגע במגמת העלייה שהסתמנה בשימוש בתחבורה ציבורית. רק לפני מספר חודשים, על רקע מחירי הדלק הגבוהים, חלה עלייה ניכרת במספר האנשים שפנו לשימוש בתחבורה ציבורית בארה"ב בעיקר. כעת החשש הוא שאנשים יעדיפו לחזור למכונית הפרטית.

 

לעומת זאת יש שאומרים שדווקא המשבר הכלכלי והמיתון עולמי יסייעו לסביבה. אלה מציינים כי בעיתות משבר אנשים נמנעים מרכישות לא הכרחיות, ושומרים על כספם. 

 

לדברי המומחים, אם אנשים קונים פחות מוצרים ושירותים, המפעלים מייצרים פחות וכך גם מנצלים פחות משאבים טבעיים; הם כורים פחות חומרי גלם, כורתים פחות עצים, מייצרים פחות נייר ופלסטיק לאריזות, ומשתמשים בפחות מים, אנרגיה חשמלית ודלק לייצור ושינוע - וכך למעשה גם פולטים לאוויר פחות גזי חממה וחלקיקים מזהמים. הפועל היוצא הוא פחות לחצים המופעלים על האטמוספירה, סביבה הטבעית והמגוון הביולוגי העולמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההשקעה ביוזמות סביבה תפחת. ארכיון
צילום: index open
צילום: איי פי
כשאין כסף קונים פחות. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים