שתף קטע נבחר

בית הנבחרים אישר את תוכנית החילוץ

תוכנית ההצלה השאפתנית של הממשל האמריקני אושרה על ידי בית הנבחרים ברוב של 263 תומכים מול 171 מתנגדים. הנשיא בוש מיהר לחתום על התוכנית ולאשרה סופית, לאחר שעברה כבר ביום ד' את אישור הסנאט

בית הנבחרים האמריקני אישר אמש (יום ו') את תוכנית החילוץ של ממשל בוש, בהצבעה השנייה בשבוע, לאחר שביום ב' דחו המחוקקים את תוכנית 700 מיליארד הדולרים במתכונתה המקורית. התוכנית עברה ברוב של 263 תומכים לעומת 171 מתנגדים. הממשל הזדקק ל-218 תומכים בכדי להעביר את התוכנית.

 

לאחר האישור בבית הנבחרים עברה התוכנית לאישורו של הנשיא בוש, שחתם על אישורה במהירות האפשרית. לפני החתימה נפגש בוש עם שר האוצר, הנרי פולסון, ושיבח את המחוקקים על עבודתם הקשה.

 

תוכנית החילוץ תאפשר לממשל להוציא מיליארדי דולר כדי לקנות משכנתאות בעייתיות המוחזקות בידי המוסדות הפיננסיים שנקלעו למצוקה, וכך להחזיר את הנזילות לשווקים ולמנוע את כניסת המשק האמריקני למיתון עמוק.

 

כרוניקה של משבר

 

בעקבות דחיית התוכנית המקורית בבית הנבחרים, גיבשו ראשי הסנאט ונציגי הממשל שורת שינויים במטרה להפוך אותה לאטרקטיבית יותר בעיני ציבור הבוחרים ולסייע לאישורה בקונגרס. במסגרת ההסכם, כוללת התוכנית החדשה הרחבה של הביטוח על פקדונות הציבור בבנקים, מ-100 אלף דולר ל-250 אלף דולר וכן הקלות מס לעסקים ולמעמד הביניים, בעלות של 110 מיליארד דולר נוספים.

 

ממשל בוש דחק במהלך השבוע במחוקקים להעביר את התוכנית. הנשיא פנה אתמול לאנשי הקונגרס ואמר כי "המשבר הכלכלי יצא מגבולות ניו יורק ו-וול סטריט", וכי "בית הנבחרים חייב להאזין לקולות הציבור ולאשר את התוכנית כדי שנוכל להתחיל להשיב את האמון במשק".

 

גם המועמדים לנשיאות ארה"ב, ברק אובאמה וג'ון מקיין, פעלו להביא לאישור התוכנית. מחוקקים ממוצא אפרו-אמריקני אמרו כי שיחות טלפון מאובאמה הביאו אותם לשנות את דעתם ולהצביע בעד התוכנית.

 

ההצבעה על התוכנית עוררה אתמול יצרים בקונגרס, כאשר המחוקקים התבטאו בחריפות בדיונים המקדימים: "אם לא נפעל היום, שוקי האשראי יקפאו", אמר חבר הקונגרס פרנק ג'יי. פאלון, דמוקרט מניו ג'רזי, "זה משהו שפשוט אסור שיקרה". ואילו וירג'יניה פוקס, חברת קונגרס רפובליקנית מדרום קרוליינה אמרה כי "זה עלול להיות היום שבו אמריקה תמות".

 

בנאום בפני בית הנבחרים אמר מנהיג הרוב, סטני הוייר, כי "כשאסון פוגע בוול סטריט, הוא מגיע לכל רחבי אמריקה. מחיר דחיית התוכנית יהיה גבוה מ-700 מיליארד דולר". הוייר הוסיף כי "עיני העולם נשואות אלינו, לראות אם נוכל לקבל את ההלטה הנכונה".

 

מנהיג המיעוט בבית הנבחרים, ג'ון באוונר, אמר כי "העם האמריקני שלח אותנו לכאן והם סומכים עלינו. למרות שאין לנו מוצר מושלם (תוכנית החילוץ), יש לנו אחריות כלפי בוחרינו". והוסיף - "אל נא נשלה את עצמנו - גם אם נאשר את התוכנית, אנו צפויים לזמנים קשים, אך הם יהיו קשים יותר אם לא נעשה דבר".


פורסם לראשונה 03/10/2008 20:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הצבעה מעוררת מחלוקת
צילום: איי אף פי
מומלצים