שתף קטע נבחר

טיול לחג: נחל קדש ומצודת כ"ח

מסלול מעגלי למשפחות חובבות לכת ברכס נפתלי ייקח אותנו למצודת כ"ח, שם נשמע את סיפור הקרב הידוע, לתצפית מרהיבה על אגמון החולה ולהליכה בקניון יפה ותלול

הקניון היחיד ברכס הרי נפתלי יוצר כאן מסלול מעגלי יפהפה המתאים במיוחד למשפחות חובבות אתגר. המסלול קצר למדי וגם ילדים בני 5 פלוס ייהנו עם קצת עזרה בין הסלעים והמפלים היבשים. חלקו העיקרי של המסלול עובר בצל עצי החורש ובזכות כך הוא מתאים גם לימים חמים, אך את הקטע הראשון החשוף לשמש עדיף לעשות בשעות החמות פחות.

 

תעודת זהות

דרגת קושי: בינונית

אורך המסלול: 2 ק"מ+1 ק"מ לאורך הכביש בחזרה לרכב

הערכת זמן: כשעתיים

עונה מומלצת: כל השנה, אבל מומלץ בעיקר באביב

מפת סימון שבילים: מס' 1 - החרמון, הגולן ואצבע הגליל

אזהרה: אין לרדת במסלול כשהוא חלק לאחר גשם

 

איך מגיעים?

בכביש ראש פינה-קרית שמונה, 1.5 ק"מ צפונית לפנייה לאגמון החולה פונים מערבה בצומת כ"ח ועולים בעלייה המפותלת עד סופה ופונים ימינה בשילוט למצודת כ"ח. 


נחל קדש (צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע)

 

יוצאים לדרך

מהחנייה של מצודת כ"ח נלך למרפסת התצפית ולאנדרטה לזכר כ"ח הלוחמים שנהרגו בקרבות מלחמת העצמאות. מצודת כ"ח נבנתה על-ידי הבריטים בשנת 1938 והיא חולשת על צומת דרכים חשוב בו נפגשים כביש הצפון והדרך ליישובי הר נפתלי. גם כביש ראש פינה-מטולה נשלט על ידה. 

 

ב-15.4.1948 מסרו הבריטים את המצודה לידי הערבים. בשל חשיבותה האסטרטגית הוחלט לפעול מייד כנגדה ולכבשה. ארבעה לוחמים מגדוד 11 של חטיבת גולני נהרגו בניסיון הכיבוש הראשון. הקרב המפורסם התחולל ב-20.4.1948. כח מהגדוד השלישי של הפלמ"ח עלה בלילה מהעמק, פרץ את גדרות המצודה, והגיע עד לקיר המצודה. כאן היה עליהם להניח את חומר הנפץ על דרגש, מאחר ויסודות המצודה בלטו כ-70 ס"מ מעל לקרקע. הדרגש שהוכן מבעוד מועד אבד בדרך לכן ערמו חבלני הפלמ"ח ערימת אבנים עליה הניחו את מטען חומר הנפץ. עקב כך הם נתגלו על-ידי הערבים במצודה שהשליכו לעברם רימונים.


דם, יזע ודמעות. מצודת הכ"ח (צילום: שי מהלאל)

 

כמה חבלנים נפצעו מהרימונים וחבריהם לא רצו להפעיל את מטען הנפץ בטרם יפונו הפצועים. רוב אנשינו נפגעו בעת חילופי האש. חלק מן הפורצים אף חדר לחצר המצודה אולם נלכד באש. ניתנה פקודת נסיגה, שבוצעה תוך לחימה בתגבורות ערביות. בקרב גבורה זה נפלו 22 לוחמים ורבים נפצעו. בסופו של דבר נכבשה המצודה ב-17.5.1948 כמעט ללא קרב, לאחר שהערבים נטשוה מפחד הפצצת מטוסי הפרימוס, שלא פגעו במטרה אך גרמו הלם פסיכולוגי.

 

בקרבות על כיבוש מצודת ישע נפלו עשרים ושמונה לוחמים - ומכאן כינויה מצודת כ"ח. ליד המצודה הקומה אנדרטה והוצבו שלטים המספרים על הקרבות. נתעכב ליד השם דוד צ'רקסקי וניזכר בשיר שכתב עליו חיים חפר - "היש עוד פלמ"חניק כמו דודו..."

 

לפני שנצא לדרכנו, נערוך תצפית לעבר בקעת החולה ואגמון החולה. בשעות הבוקר המאוחרות בסתיו ובאביב הסיכוי רב לצפות בחזיון מרהיב של להקות גדולות של עופות נודדים מעל העמק. מהאנדרטה נלך צפונה עם שביל ישראל צמוד לגדר המשטרה, נעבור את החורשה לזכר הלוחמים ולידה נצפה צפונה אל החרמון ואל קניון נחל קדש.


תצפית על עמק החולה (צילום: אפי שריר)  

 

ראשיתו של נחל קדש בשני ערוצים רדודים המתחילים בלבנון וחוצים את הגבול בשקט ובלי לעשות רושם על אף אחד. ממזרח לכביש 886 הם מתעמקים והופכים לקניונים. למרגלות מצודת ישע מתאחדים הערוצים לקניון יפה ותלול. במסלול מספר מפלוני סלע, וטיפוס בערוץ מסולע וחלול מעט. קוצרו היחסי של המסלול הופך אותו למסלול לא קשה במיוחד ומצוין לילדים חובבי אקשן.

 

מייד אחרי השער בגדר נפנה שמאלה עם שביל ישראל, המסומן בלבן-כחול-כתום ונלך על קו גובה בכיוון מערב. לאחר 10-15 דקות בשביל צר ועטור פריחה באביב השביל יורד אל הערוץ הדרומי. נרד בו לאט ובזהירות בין הסלעים והמפלונים, כ-400 מ' עד מפגשו עם הערוץ הצפוני בצד שמאל. חשוב לא להמשיך למטה בנקודה זו אל הקניון התחתון אלא לפנות שמאלה עם שביל ישראל ולעלות במפלים היבשים של הערוץ הצפוני בעזרת היתדות עד שהוא נפתח אל הנוף. מנקודה זו עוד כ-100 מ' מגיע השביל אל הכביש ליפתח. כאן כדאי לעצור ולשלוח את הנהגים למצודת כ"ח לאורך הכביש, כ-15 דקות הליכה מהירה. אפשר גם ללכת דרומה עם הכביש אל חניון האלה הסמוך ולחכות שם לנהגים.


חלק מהמקדש בתל קדש (צילום: עמר שפירא, החברה להגנת הטבע)

 

מה עוד באיזור

פיקניק בצל אלת הענק: כ-100 מ' מערבית לפנייה לכביש 886 (ליפתח ומנרה) מפנה שלט דרומה לחניון האלה. כמה אלות אטלנטיות ענקיות מספקות הרבה צל ומקום נהדר לפיקניק.

 

מקדש רומי ליד "קבר יהודי": 1 ק"מ מערבה על כביש 899 מפנה שלט צפונה לתל קדש. הליכה קלה של 5 דקות מובילה לשרידים מרשימים של מקדש רומי יחיד במינו בארץ שהוקדש כנראה לאל השמש הליוס. בדרך אליו תפגשו סרקופגים גדולים מהתקופה הרומית שלפני מספר שנים עברו "גיור כהלכה" והוכרזו כקבר ברק בן אבינועם.

 

אתגר לקטנטנים בסדקי יפתח: מחפשים אתגר "לייט" לקטנים במקום נחל קדש? בדיוק בשבילכם "ברא" הטבע את סדקי יפתח - נקיק קרסטי קצרצר ויפה בו יורדים ועולים עם יתדות. סעו בכביש ליפתח, עברו את הקיבוץ וכעבור כשני ק"מ פנו ימינה לדרך קצרה המסתיימת בכיכר גדולה. משם הולכים 5 דקות בשביל נוח ומגיעים לסדקים. נסו לשמור על שקט ועם קצת מזל תראו שפני סלע מציצים בין הסלעים.

 

"שתי אצבעות מלבנון": את התצפית היפה ביותר ללבנון מהרכס תוכלו לעשות מקיבוץ משגב עם. סעו עם כביש 886 צפונה עד סופו ובקיבוץ לפי השילוט למצפה. מצלמה ובגדים חמים חובה.

 

לינה בלב הטבע

  • 40 ק"מ נסיעה בכביש הררי יפהפה יובילו אותנו אל בי"ס שדה הר מירון שלמרגלות ההר הגבוה בגליל. כאן נמצא אכסנייה נעימה וירוקה, עם חדרים משפחתיים השוכנים בין עצי החורש ואוויר הרים צלול כיין. בחג השני של סוכות, בתאריכים 19-21.10 מקיימת כאן החברה להגנת הטבע נופש משפחות המשלב טיולים מרתקים, פעילויות בטבע ופעילות ערב.

 

  • ובכיוון השני - במרחק נסיעה קצר לכוון צפון שוכן בי"ס שדה חרמון, למרגלות הר חרמון ומעל נחל חרמון (בניאס), עם חדרים משפחתיים נעימים, מוקפים מדשאות ועצים ונוף לחרמון ולגולן. שביל קצר מוביל מהמקום אל חלקו הפחות מוכר של הבניאס והטנק הסורי שהתגלגל אליו. פרטים בחברה להגנת הטבע בטלפון 03-6388688 או באתר.

 

עוד מסלולים לחג:

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות ארכיון הצילומים של קק"ל
חניון נחל קדש
באדיבות ארכיון הצילומים של קק"ל
מומלצים