שתף קטע נבחר

מאוורר בחדר התינוק מפחית סיכון למוות בעריסה

מחקר חדש רחב היקף מצא כי שימוש במאוורר בחדר התינוק הפחית באופן דרמטי את שיעור מקרי המוות בעריסה. על ההנחיה החדשה ועל כל ההמלצות שיגנו על התינוק שלכם

זה הסיוט של כל הורה: עם שחר מוטל התינוק בלול ללא רוח חיים. בישראל, כ-40 תינוקות לוקים מידי שנה במוות בעריסה, שיעור התמותה הופחת בעשרות אחוזים בשנים האחרונות עם פרסומן של ההמלצות, ועתה מתברר כי גם מאוורר עשוי להציל את התינוק.

 

במחקר שמומן על ידי ארגון הבריאות האמריקני, רואיינו כ-500 אמהות לפעוטות בגיל ומוצא זהה, מ-11 מחוזות בקליפורניה. האמהות נשאלו עשרות שאלות על סביבת השינה של הילד, הרגלום ובריאותו. החוקרים כללו גם גורמי סיכון אחרים הקשורים למוות בעריסה.

 

שימוש במאוורר הפחית המקרים ב-72%

מהמחקר עלה כי שימוש במאוורר בחדר התינוק הפחית את שיעור המוות בעריסה ב-72 אחוז. רק אצל 3 אחוז מהתינוקות שמתו ממוות בעריסה נעשה שימוש במאוורר בעת השינה, בהשוואה ל-12 אחוז מהתינוקות ששרדו, אצלם הופעל המאוורר.

 

"סביבת השינה של התינוק חשובה ביותר", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר דה-קון לי, "מהמממצאים עולה כי אוורור החדר הוא בעל חשיבות בהפחתת הסיכון למוות בעריסה". המחקר החדש פורסם בגליון החדש של כתב העת Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, בו ממליצים בסיכומו החוקרים להבטיח כי חדר התינוק מאוורר היטב.

 

סיבת המוות בעריסה, המתרחש לרוב במהלך שנת החיים הראשונה של התינוק, עדיין אינה ברורה. יש השערות לפיהן קיימת אי בשלות של גזע המוח שבו ממוקם מרכז הנשימה. השערות נוספות קשרו רפיון של החיך הרך. כך או כך, מוות בעריסה או SIDS בשפה הרפואית, נותר בגדר תעלומה רפואית.

 

מאז פורסמה ההמלצה להשכיב את התינוק על גבו בעת השינה למניעת מוות בעריסה, נרשמה ירידה דרמטית במקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, המדובר בסיבת המוות העיקרית בארה"ב עד גיל שנה. במהלך השנים נמצאו גורמי סיכון נוספים המגבירים את הסיכון למוות בעריסה מה שהוביל לסדרת המלצות להורים שהביאו לירידה נוספת בשיעור המקרים של התסמונת הטראגית.

 

כל ההמלצות למניעת מוות בעריסה אצל התינוק:

 

  • רק על הגב: השכיבו את התינוק על הגב, בשנת היום ובשנת הלילה. אין להשכיב את התינוק על הצד, שכן הוא עלול להתהפך על בטנו ולהגביר את הסיכון למוות.

 

  • מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.

 

  • הרחיקו עצמים ממיטת התינוק: בזמן השינה, על התינוק לשכב במיטה ללא כרית, דובי, בובות, צעצועים או כל עצם אחר שעלול לחנוק אותו.

 

  • אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק. גם אם אינם מעשנים בקרבתו, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן.

 

  • התינוק ישן לבד: לעולם אין לישון יחד עם התינוק באותה מיטה. בשנים האחרונות דווחו מקרים טראגיים בהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם, מבלי משים, במהלך השינה.

 

  • תנו לו מוצץ: בזמן השינה, עודדו את התינוק להשתמש במוצץ. אין להחדיר את המוצץ לפה התינוק כשהוא כבר ישן, אלא להציע לו אותו לפני ההשכבה לישון.

 

  • אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.

 

  • ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מונע מוות בעריסה. מאוורר
צילום: ויז'ואל פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים