שתף קטע נבחר

צילום: יעקב סער, לע"מ

האלוף טל באגרנט: "הגענו להידרדרות מוסרית"

אחרי ההאשמות בין הדרג הצבאי לדרג המדיני ובין הדרג הצבאי לבין עצמו, שעלו מהפרוטוקולים של ועדת אגרנט שהותרו לפרסום, בולטת עדות אחרת, של סגן הרמטכ"ל ישראל טל (טליק), שסיפר כיצד הסתאב צה"ל, "מעולם לא היו כל הברזים כל כך פתוחים. התופעה הזו תרמה להשחתת המידות". הוא התנצל שלא התעקש מספיק על גיוס מילואים

הצבא גדל והסתאב: העדויות בוועדת אגרנט שפורסמו אתמול (שלישי) גילו בעיקר את הוויכוחים סביב המחדלים בדרום, ההתקפה הפתאומית וההחלטה לא לגייס את כוחות המילואים. לצד העדויות הללו, נחשפו גם דבריו של סגן הרמטכ"ל ישראל טל (טליק), שהציג בפני הוועדה זווית שונה. הוא התנצל על כך שלא עשה מספיק, ותיאר את השחיתות והסיאוב שפשטו בקרב לובשי המדים, שהיו שיכורי כוח מההצלחה חסרת התקדים של מלחמת ששת הימים.

 

 

טל תיאר את העושר הגדול לו זכה צה"ל. "אחרי מלחמת ששת הימים, בגלל מלחמת ההתשה נוצר תקדים שלא היה לו שום אח ודוגמה בתולדות צה"ל", סיפר סגן הרמטכ"ל, "כל המשאבים הלאומיים הועמדו לרשות הצבא. מעולם לא היו הברזים כל כך גדולים הצבא יכול היה לפתוח ולקבל משאבים כמו בתקופה שלאחר מלחמת ששת הימים".


הלוחמים בשטח (צילום: לע"מ) 

 

האלוף פירט, "זה התבטא בכל - בכסף באמצעים, בתנאי שירות, זה התבטא ברכב מילואים וזה התבטא באנשי מילואים. מעולם לא היו כל הברזים כל כך פתוחים בפני הצבא כמו בשנים אלה. בפירוש - התופעה הזו תרמה להשחתת המידות. במה? בזה שהאבחנה בין רכוש הציבור והרכוש הפרטי היטשטשה עוד יותר מאשר קודם".

 

כיפוף הנהלים הגיע לדברי טל גם לדרג הקצונה, "בוודאי ידוע לוועדה והנה אנחנו יכולים לראות כאן קשר בין הנורמה מחוץ לצבא ובתוך הצבא. למשל קצינים חתמו ועד היום באופן פיקטיבי על טפסים של אש"ל. וזה היה סידור על פי דרישת האוצר שיחתמו באופן פיקטיבי. פעם היו טפסים ובטופס הייתה כתוב שאכלת ארוחת צהריים במסעדה זו בתאריך זה. התברר שלנהל את הטופס הזה עם עשרות הרובריקות זו הנהלת חשבונות שלמה. היו ימים שלכרטיס עבודה של מכונית הייתה משמעות. נהג היה צריך לחתום על כרטיס עבודה בשביל להצדיק את הנסיעה. כרטיסי עבודה מזמן הפכו להיות פיקציה בצבא. בדרך זו הלכנו והדרדרנו דרך החומר הגענו גם להידרדרות המוסרית בהרבה נורמות".

 

האלוף טל התייחס בעדותו גם להכנות למלחמה והסביר מדוע הן היו לקויות, "אנחנו בענין עוצמת האש התכוננו למלחמה שהיתה לא למלחמה שתהיה. ואותו דבר בעניין ההפתעה. בגלל הדברים האלה נכנסו למלחמה באופן מאולתר; הכל היה מאולתר; אמצעי הלחימה היו מאולתרים, ארגון היחידות היה מאולתר, הכוח זרם לחזית טיפין, טיפין".

 

"גיוס מילואים? תשכח מזה"

מתיאור תולדות מלחמת יום הכיפורים עולה, כי סגן הרמטכ"ל דאז שימש אופוזיציונר. בעדותו בפני ועדת אגרנט, תיאר את אחת מהישיבות בהן היה נוכח לפני המלחמה. "נאמר לי: אז מה אתה רוצה לגייס מילואים? אמרתי: בדיוק כך. ואז נאמר לי: תשכח מזה, עם תנועת היד. נאמר לי: אתה רוצה שתעלה פלוגה או שתי פלוגות טנקים לרמת הגולן. על כך עניתי: המפקד מי מדבר על פלוגות אני מדבר על חטיבות".

 

טל תיאר בפני הוועדה את היחסים הבעייתיים שנוצרו בינו לבין שר הביטחון משה דיין, "התדריך היחיד שקיבלתי משר הביטחון כשנכנסתי לתפקידי זה לא לעשות מהומות על מצפון ועל עקרונות ולא להתפטר באמצע וכן הלאה. ונשאלתי למה קיבלתי תדריך כזה. אז אמרתי כי הייתי ידוע קצת כאיש ריב ומדון והיו איתי הרבה סקנדלים קודמים".


בדרך לקרבות (צילום: לע"מ)

 

הוא הסביר מדוע לא הזהיר את הרמטכ"ל ימים ספורים לפני המלחמה מפני הסכנה הקרבה. "הלא זה היה לפני יום כיפור, ומי שאז נראה כיוצא דופן וטיפש זה אני לא ההיפך. לא יכולתי לנדנד בנידון. אני בפירוש אמרתי לוועדה ואם לא אמרתי אני רוצה להגיד את זה ואני אומר את זה ממש. היום אני יודע שעשיתי טעות ואני מצטער ברור שאסור היה לי להתנגד ככה והייתי צריך לבקש לערער לבקש להופיע בפני דרג יותר גבוה אולי. בחכמה לאחר מעשה אני יודע".

 

"הנשק הוזנח"

בפני ועדת אגרנט העידו גם שורה של קצינים שלימים הפכו לדמויות מפתח בצה"ל. האלוף במילואים יורם יאיר, שהיה במהלך המלחמה המפקד על גדוד חמישים של הצנחנים ברמת הגולן סיפר על תחושות המחסור והאפליה בין הכוחות. "הבעיה היא ולנו זה מציק, כאנשי חי"ר בצנחנים, שהנושא של נשק במשך שנים הוזנח אצלנו", אמר יאיר. הוא הוסיף בהמשך עדותו, "בגדוד שלי הוא גדוד צנחנים סדיר, אין לנו שום כלי נ"ט. הם עברו 500 מטר מהמוצב והבזוקה מגיע ל-400 מטר".

 

הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון היה במהלך מלחמת יום הכיפורים מפקד חטיבה 401 והאחראי על הכוחות באזור התעלה. שומרון תיאר בפני הוועדה את המהומה שהתרחשה לאחר שבבוקר המלחמה עדיין לא הוחלט על גיוס מילואים. "בשבת 6 באוקטובר, אחרי שנגרמה קבוצת הפקודות באוגדה, חזרתי לחטיבה ואמרתי לאסוף כל חייל שהוא לא טנקיסט ויש לו רישיון, לקחת את המכוניות לגשת מיד לימ"חים, לפתוח אותם ולהעמיס תחמושת ודלק, אנחנו מכינים את הדרגים עם מה שיש".

 

שומרון הוסיף, כי "מכוניות היו פחות, רק בסביבות חמישים אחוז תחמושת אפשר היה להעמיס, אבל אנחנו עכשיו נכין את הדרגים. ברגע שנודע באוגדה שאני פותח את הימ"חים, אמרו לי: אין אישור לפתוח ימ"חים". הוא הוסיף: "התקשרתי עם סגן מפקד האוגדה ושאלתי אתה יודע על האבסורד הזה, שלא נותנים לי עכשיו לפתוח? הוא אמר לי: נכון יש הוראה לא לפתוח בינתיים ימ"חים, אסור לך להוציא תחמושת ואסור לך להכין את הדרגים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האלוף ישראל טל
צילום: לע"מ
הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון
צילום: לע"מ
מתכוננים למלחמה
צילום: לע"מ
מומלצים