שתף קטע נבחר

צו חיפוש

את היזמים הקטנים והאמיצים האלה תצטרכו לחפש בנרות. מסע דילוגים בין עכברי הכפר של עמק יזרעאל

כדי לפתוח בית קפה, מסעדה או גלריה בעיר הגדולה צריך לא מעט אומץ. הנחמה היא שגם בלי פרסום ויחסי ציבור מישהו בכל זאת ישים לב אליך. החוקיות הזו לא תקפה אצל האמיצים שפותחים מסעדונת בממגורה של הקיבוץ או קפה בחממה מוקפת שדות טרשים.

 

רובם לא מכירים את המכונה המשומנת של היח"צנים והדוברים, לא תמיד יודעים להבדיל בין מודעה לכתבה, ובכל זאת מחליטים להגשים את משאלת הלב שלהם. כשהם כבר מצליחים להגיח מאלמוניותם צובאים העירוניים על דלתותיהם. הדרך אל התגליות החדשות פתלתלה ודורשת עצירה ותשאול של עוברי אורח, סיבובים בתוך שבילי הקיבוצים ובהייה בדלת סגורה של גלריה שבעליה יצאו כרגע לסייסטה, - אבל בסוף מגיעים איכשהו.

 

יצאנו למרחבי עמק יזרעאל ולשוליו לחפש את עכברי הכפר.

 

כפר החורש: ויהי עור

נעמה וייס מקיבוץ כפר החורש יוצאת לקראת האורחים כדי להוביל אותם אל הגלריה שלה, "לגעת בעור‭."‬ במבנה שבו היא עובדת היה פעם גן הילדים של הקיבוץ. נעמה נולדה בתימן, עלתה לארץ בגיל שלוש ואחרי תקופה קצרה בפנימייה אומצה על ידי זוג ממוצא הונגרי, חברי כפר החורש. היא לא יודעת תימנית אבל בהונגרית שוטפת היא תוכל להסביר לכם על העבודות שלה.

 

מאז שהיא זוכרת את עצמה עסקה נעמה בעבודות יד, הדביקה שיבולים וקליפות עצים, קלעה נצרים, רקמה ולשה בחומר. כשהצטרפה לקורס עיצוב בעור גילתה שתיקי יד לא בדיוק מאתגרים אותה ובחרה לפסל יצירות אמנות מעור. התוצאה תלויה על קירות הגלריה בדמות צורות אבסטרקטיות - מאלה שאתה עומד מולם ומגלה ראש, ציפור, גלי ים או גיטרה. בחלק מן העבודות משולבים פורטרטים.

 

פינה קטנה בגלריה מוקדשת לתכשיטי כסף, שגם אותם היא מעצבת בעצמה. כשמתאמים איתה פגישה היא מכינה לאורחים לימונדה קרה ועוגיות מאפה הבית. טל' ‭.052-8345689‬

 

גבת: פילים וחתולים

את מוניקה הדרי מצאנו רק אחרי שקראנו בקולי קולות את שמה ברחבי קיבוץ גבת, והיא ענתה "אני מאחורי העצים שמאלה‭."‬ באופן בלתי מפתיע הסטודיו שלה ממוקם במבנה שהיה מחנה צבאי בריטי בצמוד לשדה תעופה קטן. על היוטה שהייתה מתוחה בצמוד לתקרה כתבו בדיו את פרטי גיחות המטוסים. לסטודיו של מוניקה קוראים "קרמיקה בגבת‭."‬

 

היא סיימה בצלאל, לימדה בבית הספר האזורי אמנות ולבסוף פתחה מקום שיבטא את אמנותה: כלים שימושיים ואמנותיים לצד מסכות שונות של אריות, פילים וחתולים. כיוון שהמסכות נעשות ללא זיגוג, פיתחו מוניקה ושותפתה באותם ימים, ציפי, חומר שמוכר היום בקרב הקרמיקאים בשם "צמח" (ציפי, מוניקה, חומר) - תערובת מיוחדת שמכילה אבקת בזלת. בין העבודות המוכרות שלה: קעריות הגשה בצורת שקי יוטה וצלוחית לזיתים שמחוברת אליה קערית קטנה לחרצנים.

 

ביקורים בתיאום מראש. טל' ‭.04-6549756‬

 

דברת: מוזיקה מצוירת

השלט הקטן בחזית הבית הוא סימן הזיהוי היחידי של "קו וצליל" בקיבוץ דברת. כשפותחים את הדלת אין מקום לתהיות: מיכאל ברעם יושב ליד הפסנתר, מחכה לאורחים שיישבו, וללא מילים מתנגנת באוויר מוסיקה קלאסית.

 

עשרות סוגים של כלי הקשה ניצבים סביבו. הוא עובר מכלי לכלי (תופי טם-טם, קערות טיבטיות, קסילופונים, פעמוני רוח, קונגה אפריקני‭,(‬ וכשמסתיים הקונצרט מוליך את החבורה למבנה הסמוך. זוהי גלריה ובית קפה שבו מציג ברעם ציורים שנעשו ברוח מקצבי התיפוף: רישומים בשחור לבן שמזכירים עבודות מחשב גרפיות ומעבירים תחושה של קצב פעימות אחיד.

 

ברעם נולד בשווייץ וקיבל חינוך מוזיקלי תוך התמחות בכלי הקשה. את אוסף הכלים המרשים הוא רכש במשך השנים בנסיעותיו בעולם. הוא מארח קבוצות ובודדים במשך שעה וחצי במסגרת "קפהקונצרט" ‭50)‬ ש' לאדם) ומקיים סדנאות קצב והתנסות בכלים השונים ‭80)‬ ש‭.('‬ בתיאום מראש. טל' ‭.050-2027549‬


מיכאל ברעם וכלי הנגינה (צילומים: רונית סבירסקי)

 

מרחביה: מטעמים קטנים

בתי האבן עם גגות הרעפים הירוקים של הקואופרציה בקיבוץ מרחביה שואפים בימים אלה ניחוחות אפייה ובישול שמחזירים אותם לימים רחוקים, בהם עמדה ובישלה על הכיריים גולדה מאיר. חדר האוכל הפך בינתיים לאולם אירועים והמטבח למתחם קבלת הפנים.

 

בבית הצמוד פתחו שתי חברות הקיבוץ דורית ושלי את "קפה נישנוש‭."‬ זה התחיל במכירת עוגות ופשטידות בשוק האוכל של כפר יחזקאל ונגמר בקפה, כשדורית אחראית על המנות החמות ושלי על הקינוחים. קו העיצוב הוכתב מטבע בריאתו: תריסי עץ, חללים קטנים, פרוזדור ארוך, חלונות קמורים, רצפות מקוריות. לתוך הנתונים האלה אספו דורית ושלי פריטי ריהוט ישנים ששופצו ויצרו תחושה שאתם אוכלים אצל גולדה בבית.

 

אל תוותרו על חטיפי בצק פילו חמים ממולאים בפטריות ובגבינת עיזים. השתיים מכינות גם מאפה תפוחי אדמה, פרעצלס שנעשים במקום במכשיר מיוחד שהובא משווייץ, קישים, לזניה, ארוחת מיני פשטידות, פיצות ומרקים ‭35-24)‬ שקל‭.(‬ מבחר קינוחי הבית כולל פאי במילויים שונים, עוגות שוקולד, שמרים ופרג ‭18-15)‬ שקל‭.(‬

 

פתוח כל השבוע, בשבתות בתיאום מראש. טל' ‭.04-6598933‬


"קפה נישנוש" במרחביה

 

יקנעם: חרש ברזל

נועם אנג'ל, חרש ברזל, הקים גלריה לעבודות נפחות במושבה יקנעם. הוא למד נפחות אצל אורי חופי מעין שמר ועבד אצל נפח אמן בארצות הברית. הגלריה בנויה משני חללים, כשבכניסה מוצגות העבודות, ביניהן שולחנות, כיסאות, קולבים, חנוכיות, מראות ומעקות. בחלל הפנימי, המשופע בכלי נפחות, יוצר נועם ומקיים סדנאות.

 

סדנה אחת מוגשת כהרצאת הדגמה של תהליך העבודה. הוא מסביר במהלכה כיצד הופכת פיסת ברזל לחפץ שימושי מעוצב באמצעות חימום. הסדנה השנייה היא נפחות מעשית לגילאי 16 פלוס, שבה לומדים נפחות בסיסית בשבעה מפגשים בני ארבע שעות (מחיר כל מפגש 350 ש‭,'‬ כולל חומרים‭.(‬ הסדנה המעשית מאפשרת התנסות בעמידה ליד סדן, חימום וכיפוף ברזל וייצור כלי עבודה כמו מלקחיים, איזמל או פטיש. בתיאום: טל' ‭.04-9892971‬

 

מי שמעוניין לבלות את הלילה ביקנעם ולהמשיך לטייל למחרת, ימצא צימרים מטופחים במתחם "נומה עמק‭."‬ לילי גולדווין בנתה ארבע יחידות מטופחות ביד אוהבת, עם כיסויי מיטה תואמים לווילונות, חפצי נוי, ג'קוזי ואפילו סאונה. בין הבקתות שוכן מבנה שהיא מכנה "המועדון‭,"‬ ובו שולחן ביליארד, מערכת קולנוע ביתית ושולחן לארוחות וחגיגות משפחתיות. טל' 04-9894124.‬

 

קובה בקפה

קיבוץ שריד החליט שלתושבי הסביבה מגיע מקום טוב לקפה ושירוויחו גם אלה שעוברים על הדרך. "קפה שריד" ממוקם בתחנת הדלק של כפר ברוך, ואם לא תעצרו לתדלק אפילו לא תדעו שאפשר לאכול שם ריזוטו פירות-ים לצד קובה כורדי עם הילה ירושלמית. איך הגיע הקובה הירושלמי לעמקים? על ניהול המסעדה והמטבח הופקדו הזוג אילנית וניר שגב. אילנית, ממשפחה כורדית שהפעילה מוסדות קולינריים ידועים בבירה, למדה מנשות המשפחה לעשות מרקי קובה מכל הסוגים. כשהחליטה על הרכב התפריט בקפה שריד ידעה שקשה יהיה לעמוד בקסם המרקים המסורתיים. וכך, בין מנות הפסטה, הסלט היווני ושניצל העגל, היא מכינה מרק קובה בכמה גרסאות. פעמיים בשנה, בתחילת החורף ובסופו, נערך במקום פסטיבל קובה שבו אפשר לקבל טעימות של שלושה סוגים מתוך המבחר במחיר של מנה אחת ‭45)‬ ש‭.('‬ אילנית מכינה לפחות שישה סוגים: קובה במיה, קובה שוואנדר (עם סלק אדום‭,(‬ קובה חילו עם חומוס ועוף, קובה חמוסטה חמצמץ עם עלי מנגולד וקובה נבלוסיה מטוגן. אם תחליטו לעבור שם ביום שישי בבוקר תיתקלו במזנון בראנץ' שמציע גבינות, סלטים, פסטות, לחמים שנאפים במקום, מוזלי וקינוחים (עד ‭,14:00‬ ב‭45-‬ ש' לאדם‭.(‬ פתוח גם בשבת. טל' ‭.04-6443555‬

ארוחת הבוקר של "קפה שריד"

 

ביסטרו גורמה

"ג'פרו" הוא ביסטרו חדש, שנפתח לאחרונה במתחם ההייטק החדש ביקנעם ומביא איתו לעמק יזרעאל את השף העירוני, יניב גור אריה. גור אריה משלב בתפריט אלמנטים מהבישול המולקולרי בסגנון ספרות דלעת, שהן בועות דלעת עטופות ברוטב שמנת, רוקפור ופקאן מסוכר ‭36)‬ ש‭,('‬ פטה כבד עם קוביות ג'לי יין ולחם קלוי בניחוח קינמון ‭,(36)‬ חזה ברווז לצד פסטייה מתובלת ‭,(74)‬ צלעות בייבי טלה לצד עלי מנגולד ממולאים ובועות צזיקי ‭114)‬ ש‭.('‬ לקינוח - קדאיף אורבני במלית פירות יבשים, גבינת עיזים וטפטופי טחינה גולמית ‭(32)‬ וקינוח שוקולד בחמש וריאציות ‭42)‬ ש‭,'‬ לא לוותר‭.(‬ קירות החלל המרכזי צבועים אדום עז וביניהם ספות וכורסאות בגוונים של חום ושוקולד, בר אלכוהול מגוון ודלפק סושי בפינה נפרדת. טל' ‭.04-9891988 ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסטודיו של מוניקה הדרי
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים