שתף קטע נבחר

זירת הקניות

נהריה: חוסכים בכסף - לא בבריאות

עיריית נהריה ידעה על מצבורי פסולת אזבסט מסוכנת באתר בית העלמין החדש, אך למרות אזהרות גורמים מוסמכים והמשרד להגנת הסביבה הפעילה קבלן עפר לא מורשה לפינוי המצבורים - תוך סיכון ממשי לבריאותו וזיהום הסביבה בסיבים מסרטנים

מצבורים של פסולת אזבסט, שעלולה לגרום לסרטן, אפשר למצוא בשפע באזור נהריה; רק קבלנים מורשים מוסמכים לפנותם - וגם זאת בליווי מפקח מטעם המשרד להגנת הסביבה. כל זה עולה כמובן, לא מעט כסף. אולי זו הסיבה שעיריית נהריה העדיפה לטפל במפגע שכזה על ידי קבלן עבודות עפר בלתי מוסמך - תוך הפרה בוטה של הנחיות המשרד להגנת הסביבה, וסיכון בריאותי לקבלן ולסביבה.

 

הפרשה החלה כשעיריית נהריה החלה בעבודות תשתית לפיתוח בית העלמין החדש ליד צומת כברי לפני כשנה. במקום התגלו אז ערימות אסבסט פריך ואסבסט צמנט. ערימות אלה - כמו רבות אחרות - הושלכו בעבר באופן פיראטי בשטחים פתוחים, כשמבנים עם חיפוי אזבסט פורקו באזור.

 

העירייה ידעה על המפגע המסוכן

בפברואר 2007 הוציא המשרד להגנת הסביבה צו המורה לראש עיריית נהריה, ג'קי סבג, לתחם את האזור באופן מיידי, ולסלק את הפסולת תוך שבוע, על פי ההנחיות הקבועות בחוק לטיפול באזבסט. עיריית נהריה התעלמה אז מהצו, וטענה שהאזור נמצא בתחום שיפוטה של המועצה האזורית מטה אשר.

 

עוד בנושא אזבסט:

 

ואולם, ממידע שהגיע ל-ynet עולה כי לפני מספר שבועות הפעילה העירייה קבלן עבודות עפר במקום, שעבד בקרבת המצבורים ואף הזיז אותם ללא ליווי של מפקח האסבסט של עיריית נהריה, בידיעה ברורה כי הדבר מנוגד להוראות.

 

גורם מקצועי המכיר את התחום הסביר ל-ynet כי שטח שבו נמצאים מצבורי אסבסט משול לשטח החשוד כממוקש. "עבודה במקום מחייבת תוכנית פינוי, ועד שלא הוסר החשד לאסבסט, אסור להיכנס לעבוד בשטח ויש לתחם ולסמן אותו", אמר הגורם.

 

חשיפה לסיבי האסבסט עלולה לגרום למחלות ריאה (אסבסטוזיס), לסרטן הריאות ולמחלה נדירה הפוגעת במעטה הריאות והקיבה (מזותליומה). די בחדירת סיב אסבסט אחד למערכת הנשימה בכדי לגרום למחלות קשות, המופיעות זמן רב לאחר מועד החשיפה.

 

חשד: הפסולת המסוכנת פונתה באופן רשלני

לפני סוכות הגיעו לאתר עופר זהבי, קבלן פרטי המוסמך לפינוי אסבסט על ידי המשרד להגנת הסביבה, וייבגני לוין, מפקח האסבסט של איגוד ערים גליל מערבי לאיכות הסביבה. הם התרעמו על הזזת הפסולת המסוכנת ללא פיקוח, וביקשו לעצור את עבודות העפר שנמשכו במקום, מפאת הסיכון לעובדים והחשש מזיהום הסביבה בסיבי אזבסט מסוכנים.

 

מפקח מטעם עיריית נהריה ששהה במקום, ביקש מזהבי להכין תוכנית לפינוי הפסולת, ולהגיש אותה למשרד להגנת הסביבה בדחיפות על מנת לאפשר את המשך עבודות העפר ללא שיהוי. זהבי עשה זאת, והמשרד אכן אישר את התוכנית עוד באותו היום.

 

אלא שגם הפעם נמנעה עיריית נהריה מלפעול על פי התקנות. זהבי לא קיבל קריאה לבוא ולפנות את הפסולת המסוכנת, וכששב לאתר ראה שהפסולת פונתה מהשטח כמעט לגמרי, ושהעבודות נמשכות. זהבי חשד שהפינוי נעשה שלא באמצעות קבלן מוסמך לטיפול באזבסט וללא פיקוח מתאים. יתרה מזאת, לא ברור היכן הוטמנה הפסולת המסוכנת וככל הנראה היא הועברה, יחד עם פסולת בניין רגילה, למגרסה באזור קיבוץ גשר הזיו - זאת למרות שהתקנות מחייבות במפורש את הטמנתה באתר ברקת שליד שהם.

 

מכתב חריף מהמשרד להגנת הסביבה 

לפני ימים אחרים, מיד אחרי סוכות, שלחה תמר בר-און, ראש אגף אבק מזיק במשרד להגנת הסביבה, מכתב חריף למהנדס העיר נהריה, דורון לבב. "הופתענו לגלות שהעירייה הזמינה עבודה לפינוי הפסולת המושלכת באתר זה מקבלן עפר, ולא מקבלן אסבסט, מבלי להתייחס במפורש... להנחיות החלות בנושא", כתבה בר-און. "חמורה בעינינו העובדה כי העירייה הזמינה עבודה תוך התעלמות מוחלטת מהנושא, באופן שעלול היה להביא לסיכון בריאותי וסביבתי חמור".

 

בר-און הורתה לעירייה לעצור לאלתר את המשך עבודות העפר באתר בית העלמין, ולמנות מפקח אסבסט כנדרש, כדי שילווה את המשך פינוי הפסולת ויכין תוכנית כחוק.

 

וזאת לא הפעם הראשונה

לדברי אורית רייך, שנאבקת בזיהום האזבסט באזור נהריה כבר 14 שנה, ואף זכתה לאחרונה באות מפעל חיים להגנה על הסביבה, התנהלות העירייה בנושא זה שיטתית. רייך תארה באזני ynet שורה של מקרים בהם לא אכפה העירייה את תקנות האסבסט ופעלה בניגוד לתקנות תכנון ובנייה.

 

"זה כל הזמן משחקי חתול ועכבר. הם מנסים להתחמק מהתשלום עבור מפקח אסבסט. אני לא זוכרת שזה נעשה נכון. האכיפה מתבצעת רק כשמדובר בשטח פרטי - לא בשטח ציבורי", אמרה רייך. "זה נכון שיש פה בעיה. לא בכל עיר יש פסולת כזו, אבל העירייה לא לוקחת אחריות על מה שקורה?".

 

תגובות: 

מעיריית נהריה נמסר בתגובה: "אתר בית העלמין הוא שטח שנמצא באחריותה של המועצה האזורית מטה אשר, והפסולת שהושלכה שם במשך השנים לא הושלכה על ידי עיריית נהריה, והיא גם לא היתה מעולם אחראית עליו.

 

"כאשר החלו העבודות לפינוי פסולת מאזור בית העלמין הנמצא בהקמה, התגלה שיש שם גם אסבסט. לא היה צורך בשום צו עצירה הואיל והעירייה הפסיקה בעצמה את פינוי האסבסט. היום (ג') תתקיים פגישה עם האחראי בנושא זה במשרד לאיכות הסביבה במחוז הצפון, כדי לראות כיצד ממשיכים את העבודה. ברור שהעירייה שמכירה היטב את הנושא לא תבצע שום עבודה של פינוי אסבסט שלא על פי הנהלים".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "בתחילת 2007, עם גילוי מצבורי אסבסט פריך ופסולת אסבסט צמנט באתר הוציא המשרד צו לסילוק מפגע לעיריית נהריה. העירייה טענה אז כי האתר אינו בתחום השיפוט שלה ולכן הצו לא בוצע. נכון להיום, כיוון שמבוצעות באתר עבודות תשתית על-ידי עיריית נהריה, האחריות על הפסולת באתר ועל מניעת מפגעים מוטלת עליה".

 

עוד נכתב בתגובת המשרד: "... חמורה בעיננו העובדה כי העירייה הזמינה עבודה תוך התעלמות מוחלטת מהנושא, באופן שעלול היה להביא לסיכון בריאותי וסביבתי חמור".

 

"מאז החלו העבודות, מפקח אסבסט של איגוד ערים גליל מערבי ומפקח אסבסט של המשטרה הירוקה מסיירים באתר באופן שוטף. על בסיס הראיות שיאספו, ישקול המשרד שימוש בסמכויותיו כנגד עיריית נהרייה והקבלן שביצע את עבודות פינוי הפסולת".

 

  • במשרד ציינו עוד כי לא העבירו ולא התחייבו להעביר תקציב לעיריית נהריה עבור פינוי האסבסט מאתר זה. יצויין כי אתמול (ב') אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת, לבקשת המשרד, העברת 20 מיליון שקלים מכספי הקרן לשמירת הסביבה לטובת טיפול בפסולת אזבסט בגליל המערבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסולת אזבסט בנהריה. ארכיון
באדיבות "אזרחים למען איכות חיים וסביבה בנהריה"
הסכנה: חדירה לריאות שמחוללת סרטן
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים