שתף קטע נבחר

הבחירות בארה"ב: עד מתי יתלבטו המתלבטים?

לפי סקר עדכני, 8 אחוזים מהבוחרים טרם החליטו למי יצביעו ב-4 בנובמבר. מי הם ומה גורם להם להמשיך להתלבט אחרי יותר משנה של קמפיינים? בוחרים ומומחים מנסים להסביר

לא חוסר מידע הוא שגורם לצ'ד מון, צלם מאוהיו, להיות אחד מהאנשים הכי מחוזרים בנוף הפוליטי של ארצות-הברית - בוחר שגם לקראת סוף הקמפיין טרם החליט למי בכוונתו להצביע. הוא יודע די הרבה על המועמדים לנשיאות ג'ון מקיין וברק אובאמה. "זה לא שאין לי מספיק מידע, אני פשוט לא מחבב אף אחד מהם", הסביר מון, בן 32, בעל עסק קטן ואב לשניים.

 

ככל שיום הבחירות הגדול, ה-4 בנובמבר, הולך ומתקרב, המצביעים האמריקנים שעדיין מתלבטים מוצאים עצמם במוקד תשומת הלב של המטות הפועלים לגיוס עוד כמה קולות יקרים במדינות מפתח. אחרי יותר משנה של קמפיינים אינטנסיביים של הסנאטור הדמוקרטי מאילינוי והסנאטור הרפובליקני מאריזונה, מה כבר יכול לגרום להם עכשיו להחליט?

 

כתושב של אוהיו המפולגת מבחינה פוליטית והעשירה באלקטורים, מון זכה להיות מופגז בתשדירי בחירות, שיחות טלפון אוטומטיות וכותרות שליוו את ביקוריהם התכופים באזור של מקיין ואובאמה. לכן הוא כבר מכיר את עמדותיהם. הבעיה היא שמון הוא שמרן מבחינת השקפתו הפיננסית ואינו אוהב את תוכנית המיסוי המוצעת של אובאמה וחילוני בעד חופש הבחירה בנוגע להפלות, שאינו אוהב את עמדותיו החברתיות של מקיין או את סגניתו, מושלת אלסקה שרה פיילין.

 

"אני באמת לא יודע מה אעשה", אמר מון. מתי הוא יחליט? "אני מקווה שבקרוב".

 

8% מהבוחרים: עוד לא החלטנו

שמונה אחוזים מהבוחרים הרשומים טרם החליטו עבור מי להצביע, לפי סקר שערך מכון המחקר "פיו" ואשר פורסם ביום שלישי. "מצביעים שטרם החליטו הם מחונכים פחות, עשירים פחות, ונוטים יותר להיות נשים מאשר המצביע הממוצע", הודיע מכון המחקר בניתוח ממצאי הסקר. עוד צוין כי המצביעים שטרם החליטו גם נוטים להיות אנשים שפוקדים כנסיות בקביעות.

 

כלי תקשורת שונים בארה"ב ניסו לפצח את התעלומה הגדולה, בעזרת שלל מומחים. רשת "סי-אן-אן" הביאה רופא וסריקת מוח כדי לדון באופן שבו אנשים מקבלים החלטות. העיתון "ניו-יורק טיימס" גייס שני מומחים לחקר המוח כדי לנסות להסביר את תופעת המצביעים שאינם מחליטים. אחד מהם, ג'ושוע גולד, תהה למה בעצם שהמצביעים לא יידחו את החלטתם עד לקבלת כל המידע?


יש שמתביישים לומר לסוקר שלא יצביעו לאובאמה (צילום: רויטרס)

 

"אנשים נוהגים לחשוב עליהם כעל טפשים, בגלל שאיך יכול להיות שהם לא אספו מספיק ראיות עד עכשיו?", אמר גולד בראיון. "אך מנקודת מבט רציונלית לחלוטין, זה הגיוני מאוד לא להתחייב עד שאתה נכנס לקלפי, משום שכך אתה יכול לאסוף את כמות המידע המרבית".

 

השיבה הביתה

הרווד מקלרקינג, מומחה למדע המדינה, קצת יותר ציני מגולד. הוא מאמין שחלק ניכר מאלו שטוענים שטרם החליטו כבר קיבלו החלטה, אולי באופן בלתי מודע. לשיטתו, הם "יבואו הביתה" ביום ההצבעה, ויצביעו בהתאם לקבוצה הדמוגרפית שאליה הם משתייכים. כלומר, גבר לבן שנוהג ללכת לכנסיה בקביעות מדרום ארה"ב ייטה יותר להצביע למועמד רפובליקני, בעוד שאשה משכילה מצפון-מזרח ארה"ב תטה יותר להצביע לדמוקרט.

 

מקלרקינג מאמין שהשנה הצטרף גם פן גזעי לתופעת המתלבטים: רבים מהם כבר פסלו את אובאמה, אך חוששים לומר זאת מחשש שהסוקרים יחשבו שהם גזענים. "כלל האצבע האישי שלי, כשאני מביט בסקר, הוא לקחת כמחצית מהמתלבטים ולהעביר אותם למועמד הלבן, כדי לקבל מושג על מה שמתרחש", אמר מקלרקינג, פרופסור באוניברסיטת אוהיו. לפי שיטה זו, הוא מאמין שהמרוץ צמוד הרבה יותר מכפי שנראה על-פי הסקרים.

 

ובכל זאת, כל המדע והניחושים מצד המומחים לא עוזרים למייווי דין להכריע בין אובאמה למקיין. עם שלושה ילדים מתחת לגיל חמש, לדין היה מעט מאוד זמן לקרוא על עמדות המועמדים והיא מתלבטת עתה במי לבחור - במיוחד מאחר שזו הפעם הראשונה שהיא יכולה לעשות זאת. דין, ילידת מכסיקו שזכתה באחרונה באזרחות אמריקנית, אינה מקלה ראש בנושא. "זה רציני מאוד, בגלל שיש לי שלושה ילדים והם חיים בארצות-הברית ודברים כמו חינוך, ביטחון ומוסר חשובים לי מאוד", אמרה דין. "אתפלל, ואני מקווה שביום שאבחר ארגיש נוח עם החלטתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקיין. אולי מצבו לא כזה נורא
צילום: AP
אובאמה. הגזע משפיע על חלק מהבוחרים
צילום: AP
הרחיקה את הליברלים. פיילין
צילום: AP
מומלצים