שתף קטע נבחר

מקיין או אובאמה: מי יהיה נשיא טוב לגולשים?

בעוד ארבעה ימים ייבחר נשיא חדש לארצות הברית. מה יהיה יחסו לטכנולוגיה ולרשת? האם מקיין יילחם בפיראטים? ומי יהיה שר הטכנולוגיה אצל אובאמה? בדקנו את המצעים של אובאמה ומקיין בנושאי טכנולוגיה ורשת

איש חדש עומד להיכנס לבית הלבן, יהיה זה הסנאטור הרפובליקני הקשיש מקיין, או המועמד הדמוקרטי הנמרץ ברק אובאמה - ראוי לדעת ולבחון מה יהיה יחסו של כל אחד מהם כלפי הטכנולוגיה בארצות הברית, וכלפי האינטרנט - שארצות הברית, עדיין, היא המדינה המשפיעה ביותר על עיצובה של הרשת. אם בשל העובדה שהגופים המפקחים של הרשת, עדיין נמצאים חלקית בשליטתה, ואם בגלל שכל חברות האינטרנט והטכנולוגיה הגדולות, נותנות הטון ברשת, מקורן ומשכנן בעולם החדש.

 

אז מה יחסם של אובאמה, מקיין וסגניהם המיועדים בידן ופיילין אל הרשת ונגזרותיה? בואו נצלול יחדיו לעומק שני המצעים.

 

אובאמה: ממשל מקוון

ברק אובאמה מתייחס במצע הטכנולוגי שלו לשלוש נקודות עיקריות: שמירה על אינטרנט ניטראלי, פריסה רחבה יותר של תשתיות תקשורת מתקדמות (גם בממשל וגם אצל האזרחים) ושיפור מעמדה של ארצות הברית בכל הקשור לפיתוח טכנולוגיות חדשות.

 

שלוש הנקודות הנ"ל מתייחסות לא רק לטכנולוגיה, אלא גם לנושאים רחבים יותר, והמצע הטכנולוגי של הדמוקרטים מדגיש זאת פעמים רבות: באמצעות הטכנולוגיה המתקדמת, ובניצוחו של אובאמה, ארצות הברית תוכל לפתור בעיות בכל הקשור

לחינוך, אמון הציבור בממשל, כלכלה ועוד.

 

כדי לעשות זאת, מבטיח אובאמה למנות שר חדש לעניני טכנולוגיה. השר יהיה אחראי לדאוג שכל משרדי הממשל יהיו מצויידים בציוד הטכנולוגי המתקדם ביותר שיסייע להם לבצע את עבודתך בצורה היעילה והמאובטחת ביותר, לרווחת הציבור. "שר הטכנולוגיה יוודא שלכל הרשויות יש את התשתיות, הנהלים והשירותים המתאימים למאה ה-21", נאמר במצע. ההערכות המוקדמות דיברו על כך שבמידה ואובאמה אכן יבחר, שר הטכנולוגיה יהיה לא אחר מאריק שמידט, מנכ"ל גוגל, שהביע תמיכה רשמית באובמה ואף השתתף בקמפיין שלו. שמידט מכחיש בתוקף את הדברים.

 

אינטרנט חופשית

בכל הקשור לאינטרנט, המצע של אובאמה תומך באינטרנט פתוח וחופשי. "הסיבה העיקרית לכך שהאינטרנט הצליח כל כך, היא כי מדובר ברשת הפתוחה ביותר בהסטוריה. היא צריכה להשאר כזאת", אומר המועמד הדמוקרטי. לפי דברים אלה, יש להניח שאובמה לא יתערב בניהול הרשת, ולא ינסה להנהיג מדיניות של צנזורה או הגבלת תעבורה, כפי שנהוג במדינות מסויימות.

 

עם זאת, מציין במצע כי גם בעולם של אינטרנט פתוח צריך להתנהג באחריות, ולדאוג לשמור על אבטחה בכל הנוגע לפרטיות הגולשים ולהגנה על ילדים. אובמה מבטיח להנחיל כלים שיעזרו למשתמשי האינטרנט לשמור על עצמם ועל הילדים שלהם - כל זאת מבלי לפגוע באופן אקטיבי באופי של הרשת.

 

 

בנוסף, אובאמה רואה בפרישת תשתיות מתקדמות כפרוייקט בחשיבות לאומית, ומאמין כי יש לפרוש תשתיות רשת מהירה, כמו גם רשתות אינטרנט אלחוטיות, בכל רחבי ארצות הברית.

 

זכויות יוצרים: בידן שמרן

ומה בנוגע לזכויות יוצרים? בעוד המצע של אובמה מבטיח אינטרנט ניטרלי, ואף מציין כי אובמה יפעל ל"גיוון בבעלי הזכויות

של המדיה המשודרת", כמו גם יעודד פתיחת ערוצי הפצה חדשים, עמדתו של סגנו, ג'ון בידן, שמרנית הרבה יותר.

 

בידן מוכר כלוביסט של הארגונים המחזיקים בזכויות היוצרים, והיה אחראי בעשור האחרון למספר חוקים אשר הגנו על האינטרסים של איגוד חברות התקליטים (RIAA) ואולפני הסרטים.

 

גם באמצעים טכנולוגיים אחרים הדעות האישיות של בידן לא כל כך מתיישבות ביחד עם המצע הליברלי של אובמה: גם בתחום הפולשנות של הממשל לחיי הפרט בתואנות של הגנה על ביטחון המדינה, בידן מצטיין. הוא עומד מאחורי הצעת חוק אשר דרשה מיצרני ציוד תקשורת צרכני, להתקין "דלת אחורית", שתאפשר לרשויות ממשל לעקוף את הצפנת המידע ולקבל פלטי טקסט של התקשורת המבוצעת באמצעותם.

 

אמריקה משתרכת מאחור

המצע של אובאמה יוצא מנקודת הנחה שארצות הברית כבר מזמן לא עומדת בחוד החנית של השוק הטכנולוגי, ואם היא רוצה "לחזור למירוץ" עליה להתחיל לפעול בהתאם.

 

כדי לעודד את תעשיית הטכנולוגיה, המצע רואה לנכון להשקיע סכום כפול ממה שמוקע היום בכל הקשור במדע, להרחיב גם את תמיכת הממשל במחקרים אקדמיים, לעודד הטבות מס לטכנולוגיות מתקדמות, ולהגן על המוצרים האמריקניים בשווקים מתחרים, כדוגמת סין, שם הפיראטיות חוגגת, וחברות אמריקאיות, כדוגמת מיקרוסופט, לא מקבלות תמלוגים על שימוש

בטכנולוגיות שלה.

 

בנוסף, המצע רואה בחינוך כדרך חשובה למשוך את הדור הצעיר להתעניין במדעים, ומתכוון לשים את החינוך בתחום המתמטיקה והמדעים כפרוייקט בחשיבות לאומית.

 

מקיין: פחות מסים

מקיין מאמין בעידוד צמיחה טכנולוגית מסוג אחר: אחד הדגשים בקמפיין של ג'ון מקיין הוא הפחתת מסים, שאמורה לדבריו להיטיב עם חברות טכנולוגיה ולשמר את המובילות בתחום ואת המחקר והפיתוח בגבולות ארה"ב. מס החברות האמריקני - השני בגובהו בעולם - יקוצץ ב-25 אחוזים. הפחתת מסים היא הבטחה שחוזרת על עצמה במצע של מקיין בהיבטי שונים, כולל על האינטרנט, טלפוניה אלחוטית ועוד.

 

קולות בארצות הברית ומחוצה לה גורסים כי פטנטים, זכויות והגנות על קניין רוחני יכולות להחניק התפתחות במדע ובטכנולוגיה, ולשמר אינטרסים של חברות גדולות יותר מאשר של אנשים מהשורה, בסוגיה הזו מצדד מקיין בפטנטים: הוא מבטיח לשמר את המצב הנוכחי ולהגדיל את המשאבים שניתנים למשרד הפטנטים האמריקני. הוא מבטיח פתרון שיאפשר אכיפה של קניין רוחני גם מחוץ לגבולות ארה"ב. בנוסף אומר כי יפעל למציאת פתרונות חלופיים.

 

הרפובליקנים גם מצדדים בתעשיית המוזיקה, המשחקים, התוכנה והקולנוע במאבקן והתביעות נגד גולשים שמשתפים קבצים ברשת, ונגד זייפנים שמפיצים עותקים למכירה של תכנים מזוייפים. "תעשיית הבידור היא סקטור חיוני בכלכלה המקומית", מנמק מקיין, שמכנה את הפיראטיות "מגיפה", ותומך במלחמה ובאכיפה נגד התופעה.

 

תשתיות: "פס רחב קהילתי"

הגישה הרפובליקנית תומכת בכלכלה חופשית עם רגולציה מינימלית, ובהתאם, מקיין אומר כי יילחם למען אינטרנט חופשי מהתערבות ממשלתית. המשמעות של ההבטחה הזו היא התנגדות מוצהרת לעיקרון לחקיקה בנושא "נייטרליות הרשת", לפיו לספקיות האינטרנט אינן רשאיות לנתב את התעבורה של הגולשים שלהן באופן שמשרת את האינטרסים שלהן (למשל, להקצות יותר רוחב פס לאתרים של חברות שחתמו איתן על הסכמים).

 

לדבריו, כוחות השוק יסלקו ממנו באופן טבעי ספקיות שיפעלו בדרכים לא הוגנות. בנוסף הוא נבטיח מאבק בהונאות רשת, בספאם ובפורנוגרפיית ילדים מקוונת (אך לא מפרט לגבי תוכניות ספציפיות בנושאים אלו).

 

ארה"ב עדיין אינה מרושתת כולה, ואוכלוסיות באזורים  כפריים ומרוחקים אינן נהנות מגישה לאינטרנט. מקיין מציע לבוחר תוכנית "פס רחב קהילתי", שהתפעל בשיתוף עם השלטון המקומי במדינות השונות ותציע חיבור מהיר לאינטרנט באיזורים מרוחקים, במידה ועידוד יוזמות פרטיות לרישות אזורים אלו לא יסייע לפתרון הבעיה.

 

במקביל,  בפברואר 2009, שידורי הטלוויזיה בארצות הברית יהפכו להיות דיגיטליים, מה שישאיר טווח רחב של תדרים ללא שימוש. אותם תדרים, הנמצאים במרווחים בין התדרים של תחנות טלוויזיה פעילות וכרגע משדרים "שלג", מכסים שטחים נרחבים בקלות בגלל התדר הנמוך שלהם. מספר חברות, ביניהן גוגל ומיקרוסופט, מעוניינות להשתמש בתדרים אלו לצורך חיבורי פס רחב. לשם כך הן מחכות להחלטה של ה-FCC בנושא. מקיין תומך ביוזמה זו.

 

סיכום

נראה כי המצעים הטכנולוגיים של מקיין ואובאמה, לא רחוקים אחד מהשני, במיוחד אם מחשיבים את גישתו של בידן, סגנו המיועד של אובאמה, לנושאים שעל הפרק. שני המועמדים מאמינים ברשת חופשית ובקידמה טכנולוגית - אם כי הם שונים בגישת היישום של הרעיון. שניהם תומכים בפרישת רשת אלחוטית רחבה. הגולשים בארצות הברית ובכלל יכולים לישון בשקט. הפיראטים קצת פחות.

 

סיוע בהכנת הכתבה: ניב ליליאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי יקדם את הרשת? מקיין ואובאמה
צילום: AP
מומלצים