שתף קטע נבחר

בראשונה מ-1972: הסכם עבודה בענף השמירה

ההסתדרות והארגון הארצי של חברות השמירה והאבטחה חתמו על הסכם קיבוצי - המותנה באישור משרד התמ"ת. העובדים יקבלו תוספת שכר של 2.5% ופנסיה תוך חצי שנה. זאת, בנוסף לחובת שימוע טרם לפיטורים

ההסתדרות והארגון הארצי של מפעלי השמירה והאבטחה חתמו היום על הסכם קיבוצי ענפי לראשונה משנת 1972, זאת לאחר משא ומתן שנמשך כשנתיים. עם זאת, ההסכם מותנה במתן צו הרחבה על ידי משרד התמ"ת. אם אכן יינתן צו ההרחבה אז ההסכם יקבל תוקף של חוק שיחייב את כל המעסיקים בענף - כולל מעסיקים קטנים שאינם מיוצגים בארגון חברות השמירה.

 

הסכם החדש קובע, לראשונה בתולדות המשק, "שכר מינימום ענפי" לעובדי הענף. העובדים בענף יקבלו מעתה שכר מינימום בתוספת שכר של 0.5%, לכל הפחות. חצי שנה לאחר כניסת ההסכם לתוקף הם יקבלו תוספת שכר נוספת של 0.5%, חצי שנה אחר כך - 1% נוספים וחצי שנה אחר כך - 1%. נוספים. בסך הכל יקבלו העובדים תוספת שתביא אותם ל-2.5% מעל שכר המינימום לפחות.

 

בנוסף, יחוייבו חברות השמירה לשלם עלות מינימום לשעת עבודה בענף, שימנע מחברות השמירה לקצץ בתנאים הנלווים של השומרים והמאבטחים, כדי לזכות במכרזי הממשלה. החברות יצטרכו לשלם לעובד לפחות 29.56 שקלים לשעה, כולל כל התנאים הסוציאליים. 

 

מעתה - חובת שימוע לעובד

בנוסף, כולל ההסכם, לראשונה בתולדות ההסכמים הקיבוציים במגזר הפרטי, אף חובת שימוע לעובדים לפני פיטורים. מעסיקים שיפטרו עובד שמירה המועסק למעלה משנתיים, יצטרכו לזמן אותו לשימוע שבו ייטול חלק נציג של ההסתדרות. במקרה של התנגדות הנציג לפיטורים - תועבר ההכרעה לוועדה שתורכב מנציג ההסתדרות ונציג החברה. אם גם כאן לא תושג הסכמה והעובד יפוטר, תהיה ההסתדרות רשאית לפנות לבית הדין לעבודה.

 

ההסכם אף מבטל קיזוזים וקנסות שנהגו להטיל חלק מחברות השמירה על העובדים. כך למשל נקבע כי העובדים לא ישלמו עבור בגדי העבודה, השתלמויות או אגרות על נשק שקיבלו ממקום העבודה. עבור השתתפות במטווח אף ישלם המעסיק לעובד שעת עבודה אחת.

 

עוד נקבע בהסכם כי הפנסיה של העובדים תהפוך מפנסיית יסוד לפנסיה מקיפה. נקבע כי עובד יבוטח בפנסיה חצי שנה מיום תחילת עבודתו. שיעור ההפרשות לפנסיה יגדל באופן הדרגתי על פני שש שנים, כך שבשנת 2014 תעמוד הפנסיה של העובדים בענף על 17.5%, 2.5% יותר מאשר בהסכם פנסיה חובה.

 

ביטוח בגובה 150 אלף שקל

עוד קובע ההסכם כי ההסכם יעניק ביטוח ריסק בגובה של 150 אלף שקלים לכל עובד, מיום עבודתו הראשון למשך ששת החודשים בהם אינו מבוטח בביטוח פנסיוני. סעיף זה נותן מענה לעובדים החשופים בחודשי עבודתם הראשונים לסיכונים הנובעים מאופי העבודה בענף.

 

גם התשלום בגין הבראה יגדל ביום הבראה אחד נוסף לעובדים בשנים הראשונות לעומת המקובל במשק. לעובדים יינתנו אף 24 ימי מחלה בשנה עד תקרה של 130 יום לעומת 18 ימים עד תקרה של 90 יום הנהוגים בחוק. עובדים המתגוררים רחוק ממקום עבודתם ומועסקים בשעות שבהן אין תחבורה ציבורית יקבלו לינה על חשבון המעסיק.

 

ההסכם אף מגביל את האפשרות של המעסיקים בענף להעסיק עובדים בחוזים אישיים ומאפשר להסתדרות לפקח על צורת העסקה זו.

 

"מדובר בתקדים בהסכמי העבודה במשק שכן לראשונה נקבע כי תוספות שכר הם חלק משכר המינימום", אומר היועץ המשפטי של ההסתדרות, שי תקן, "ההסכם פותח פתח לתבוע מעסיקים שלא ישלמו את התוספות לדין פלילי על הפרת חוק שכר מינימום. זוהי סנקציה חמורה כלפי המעסיק שההסתדרות תדרוש מהתמ"ת להשתמש בה ההסתדרות לא תהסס לפעול גם כנגד מזמיני העבודה שיפרסמו מכרזים במחיר מינימלי פחות מזה שנקבע בהסכם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
צילום אילוסטרציה
צילום: דן בלילטי
מומלצים