שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

100 שנה להקמת כנרת - חלק ד'

המפעל הציוני-התיישבותי ליד מוצא הירדן מן הכנרת החל לפני מאה שנה - וכאן קמו חוות כנרת והמושבה כנרת. פרק רביעי ואחרון בסדרה, והפעם: משפחות צ'יזיק, בלינקוב וטריידל

לפני שלושה שבועות התחלנו בפרסום סדרה בת ארבע כתבות המוקדשת למושבה כנרת, וזאת לרגל מאה שנה להקמת המושבה והחווה. בסדרה אנו מביאים את סיפורן של המשפחות הראשונות אשר התיישבו במקום וחיות בו עד היום. התצלומים תועדו בבתי הראשונים ובמוזיאון המושבה. תודה מיוחדת למוליק (שמואל) יזרעאלי שמשפחתו מהמייסדים והוא אוצר בזיכרונותיו את ימי המושבה.

 

 

משפחת צ'יזיק

לבית השביעי מבין שמונת בתי האיכרים במושבה כנרת נכנסה בראשונה משפחת צ'יזיק, שעלתה לארץ מאוקראינה בשנת 1907. משפחה זו חיה בכנרת תקופה לא ארוכה, אבל שורשיה בתולדות ארץ ישראל חשובים מאוד. אפרים צ'יזיק גויס במלחמת העולם הראשונה לעבודת הסוחרה. בתום המלחמה התנדב לארגון ההגנה. במאורעות תרפ"א (1921) היה ממגיני ת"א כנגד הפורעים הערבים מיפו. שרה אחותו נהרגה ביחד עם יוסף טרומפלדור בקרב על תל-חי ב-1920. במאורעות תרפ"ט (1929) נשלח אפרים ע"י ההגנה לעזור למתיישבי חולדה בהגנת המקום ושם גם נהרג.

 

ברוך צ'יזיק, שגמר לימודי חקלאות גבוהים, ואחותו חיה גרו בבית במושבה כנרת. נחום וילבוש (וילבושביץ, שהקים את "שמן") אשר היה בעל נתינות עותומאנית מונה על ידי קאמל פאשה בשנות מלחמת העולם הראשונה להיות אחראי על משק המים בגולן. הוא הכיר את ברוך צ'יזיק והזמינו להקים גנים בדמשק. חיה צ'יזיק נישאה באותו זמן לחיים-דב בלינקוב שעלה לארץ ב-1906 והיה לשומר במושבות הגליל.

 

בשנת 1921 הגיעו מהעיר הומל שאר משפחת בלינקוב. המקום בכנרת היה צר מלהכיל את כל המשפחה והיא עברה מהמושבה כנרת. נשאר במושבה רק בנימין בלינקוב (בן אחיו של חיים-דב). את המשק קיבל בנימין ויסנברג, עד היום.


1. משפחת צ'יזיק האב, האם וחלק מילדיהם: ברוך (1), אפרים (2), שרה (3)


2. חיה (צ'יזיק) בלינקוב (ימין) ובעלה חיים-דב בלינקוב (שמאל), שקיבלו והמשיכו את משקו של ברוך צ'יזיק בכנרת


3. מאחור ומשמאל: חיים-דב, חיה אשתו והבן עמירם. מלפנים: הבנים דוד ויהונתן. צולם בהרצליה, 1928. עמירם היה הקורבן הראשון של ההגנה במלחמה נגד הבריטים, כאשר נפל בקרב על המשטרה הבריטית בשרונה (הקריה) ב-1946


4. תמונת צבע משנות ה-40. צלם משנחאי שגר אצל משפחת טריידל צילם וצבע את התצלומים. בתמונה: עמירם בלינקוב עם נורית הבר.

 

משפחת טריידל

הבית השמיני מבין שמונת בתי האיכרים במושבה כנרת נרכש על ידי אלפרד טריידל. טריידל היה עדיין בחו"ל וברכישה טיפל אחיו יופ, אשר הועסק ע"י יק"א כמהנדס מודד). גם הבית הגדול בצפון המושבה נבנה בידי יופ טריידל בכסף של אלפרד. בית זה שימש בחלקו כבית מלון. בנימין בלינקוב, שנשאר בכנרת, היה רק בן 17 כאשר התקבל להיות מנהל העבודה במשק טריידל.

 

את משפחת טריידל פקדו צרות רבות. בשנת 1920 נהרג בתאונת עבודה שרמן, מנהל העבודה של משק טריידל. בשנת 1921 נפטר ממחלה אלפרד טריידל והאח יופ החל לנהל גם את משק אחיו לצד עבודתו במשרד המהנדסים בחיפה. בשנת 1924 נפטר אפרים קראוזה, שותפו של יופ במשרד ההנדסי בחיפה. המשק בכנרת נקלע לחובות גדולים ובשנת 1927 שם יופ טריידל קץ לחייו.

 

נשות האחים טריידל וילדיהן עזבו את המושבה וחזרו לחו"ל. המשק השמיני חזר ליק"א לכיסוי החובות ובשנת 1930 התקבל בנימין בלינקוב לאיכרות במשק השמיני (אריק, בנו של בנימין, הקים במתבן המשק תצוגה של אותם ימים ראשונים).


5. בנימין בלינקוב. משמאל: בשנת 1924 בכנרת; מימין: שומר במושבה במהלך מאורעות תרפ"ט


6. יופ טריידל ואשתו לידיה בסיור בחולה שנות ה-20


7. ליד בית טריידל - בנימין נוהג בשני סוסים בחזרתו מן השדה


8. לידיה טריידל ובנותיה עליזה ויהודית ב-1926


9. טיול בעגלת סוס לנהריים עם משפחת הולצמן (אריק, בנו של בנימין, יושב על ברכיו), 1935


10. בנימין, הבן אריק והחמור, ליד ביתם

 

בני המשפחות המופיעות בכתבות וידידיהם מוזמנים להוסיף ולהרחיב את הידוע להם בתגובות לכתבה

 

 

  • פרויקט מיוחד: היסטוריה ישראלית על ציר הזמן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. ברוך צ'יזיק, אשתו שרה והילדים, שנות ה-20 בהרצליה
ב. שרה צ'יזיק, אחותו של ברוך, שנהרגה עם טרומפלדור בתל חי
ג. יופ ולידיה טריידל עם בנותיהם עליזה ויהודית ב-1924
ד. בנימין בעת הפעלת בית המשאבות הראשון בכנרת, שנות ה-20
ה. ג'מילה, הכבסת של לידיה טריידל, בכניסה לבית המשפחה
ו. בנימין שומר על הסכר בדגניה, שנות ה-30
ז. בנימין ליד מגדל המים בצמח (המגדל כבר לא קיים)
מומלצים