שתף קטע נבחר

כך קונים מחשב בזמן מיתון

במקום לעכב החלטות קנייה עד שמאוחר מדי, או לחנוק את העסק עם טכנולוגיות ישנות, כדאי שפשוט תרעננו את נהלי הרכש. המטרה: להוציא פחות ועדיין לשמור על המחשוב הארגוני מעודכן, אמין, וכזה שלא פוגע בפרודוקטיביות

מצב הרוח הכלכלי במדינות המערב מתנדנד בין יאוש לתקווה ובין דכדוך לחרדה. ארה"ב שוקדת על תוכנית החילוץ שלה וזה עתה הודיעה על השקעה של 250 מיליארד דולר במניות בנקים, בורסות אירופה עלו ואז ירדו שוב, להוציא זו של איסלנד שצנחה בכ-70 אחוזים ולא נראה שתחזור לעצמה בעתיד הנראה לעין. בבריטניה זינקה האינפלציה לשיא של 16 שנה ובבנק ישראל הקטינו את תחזית הצמיחה. בקיצור: בלגן.

 

אף אחד לא באמת יודע לאן הדברים יתגלגלו, למרות שלכולנו יש מושג טוב לאן הדברים עשויים להתגלגל ולאן סביר להניח שאנחנו הולכים: מיתון. קצר או ארוך, עמוק או רדוד - אחרי מה שראינו כאן בתחילת העשור הנוכחי אנחנו יודעים שבכל מקרה מדובר בעסק מאוד לא נעים, שכדאי להיערך אליו נפשית וכלכלית.

 

בתור אנשים שמתעסקים בטכנולוגיה ולא בכלכלה, אנחנו יכולים להציע את נקודת המבט הצרה שלנו על הנושא, מלווה בלקחי המיתון הקודם. לא נציע לכם כאן את כל הפתרונות הדרושים, אבל לפחות במה שקשור לרכש הטכנולוגיה שלכם ולשימוש נכון בטכנולוגיות הקיימות בזמן המיתון, אנחנו מקווים שנעניק לכם כמה תובנות.

 

חדש, משומש או משודרג

מחשב שהורכב על ידי סיטונאי מחשבים יהיה זול יותר ממחשב מותג בעל מפרט תואם, אבל יש לשקול את אמינות ואיכות הרכיבים, את האחריות ואת השירות - בנוסף להפרשי המחיר. לעבור מספק של מחשבי מותג לסיטונאי שמספק תואמים זה פתרון אפשרי, אבל לצד החיסכון יש גם נקודות תורפה אפשריות שחשוב לזהות ולהיזהר מהן. כמובן, ברגע שמשאבי העסק מתדלדלים ויש קושי להשקיע, הטיעונים בעד רכישת ציוד עלולים להפוך פחות רלוונטיים. יש מקרים בהם ניתן לדחות רכש מחשוב או לוותר עליו לגמרי ובמקרים אחרים יש נטייה לחפש פתרונות אלטרנטיביים - מעבר לספק חומרה זול יותר, קניית ציוד משומש או שדרוג של הציוד הקיים.

 

ישנם בישראל ספקים סיטונאיים גדולים (כמו מור לוי, טיצ'ר סופט, טק דטה, אייבורי), שמייבאים בעצמם את רוב החומרה שהם מוכרים ולכן יכולים להציע אותה במחירים זולים ב-10 עד 30 אחוז בהשוואה למחשבים שמציעים ספקים קמעונאים או משווקים של מחשבי מותג. אי אפשר לומר באופן גורף שהקנייה מהם היא יותר או פחות משתלמת - זה תלוי בסוג הקנייה, במה שקונים, במי שקונה ובזה שהוא קונה ממנו.

 

סיטונאי חומרה לא תמיד ערוכים לספק שירותי תמיכה שוטפים, ויש להביא זאת בחשבון. כמו כן, אם לא תגדירו אחרת במפורש, תקבלו מהם בדרך-כלל חלקים זולים ופחות איכותיים (שימו לב במיוחד ללוחות-האם, מארזים וספקי הכח). בקיצור, כדי שקנייה ישירות מהיבואן תהיה משתלמת, עליכם להיות מסוגלים לקבל לא רק מחיר טוב, אלא גם להבין על מה אתם משלמים ומה תקבלו.

 

באופן כללי יותר, החלפת ספק חומרה היא מסוג הדברים שכדאי לבצע באופן הדרגתי. אם אתם מתכננים רכש נרחב, רצוי להתחיל במספר קטן של יחידות ולבדוק לאורך מספר חודשים את ההתנהלות מול הספק החדש ואת איכות המוצרים והשירותים שאתם מקבלים ממנו. חוץ מזה, שבהרבה מקרים לא חייבים לקנות מוצרים חדשים - אפשר לקנות משומשים או לשדרג את הקיימים. לא תמיד זה משתלם אבל יש מקרים בהם זהו בדיוק הפתרון הנכון.

 

מה ומתי לשדרג

כאם המחשב חדש יחסית תוכלו להסתפק בהוספת קצת זיכרון על מנת להריץ את חלונות Vista באופן חלק. בשנים האחרונות מתנהל ויכוח סביב השאלה האם שדרוג של מחשבים וחומרה בכלל כדאי מבחינה כלכלית. מטרת השדרוג היא להאריך את מחזור החיים של המחשב, אבל כשהמחשב "זקן" יותר הוא גם פחות אמין ונוטה יותר לתקלות. כלומר, את מה שנחסוך על הקנייה אנחנו עלולים לשלם בריבית-דריבית על תחזוקה וזמני השבתה.

 

מצד שני, אם אתם רוצים לעבור ל-Vista ויש לכם מחשב בן שנה עם 1GB זיכרון, ברור שאין היגיון לקנות מחשב חדש לשם כך והפתרון הנכון והזול יותר הוא להוסיף עוד גיגה (או יותר. במחירים של היום זו לא בעיה, אפילו בתקופת מיתון). ככלל, במחשבים שהיו איכותיים ואמינים יותר מלכתחילה השדרוג יוכיח את עצמו יותר, בעיקר אם מדובר בשדרוג פשוט שלא דורש החלפה של לוח-האם, למשל. גם החלפת כונן או מאיץ גרפי נחשבים לשדרוגים משתלמים יחסית, בהנחה שהמחשב בן פחות משנתיים ושהשדרוג אכן נדרש (כלומר, אם באמת יש צורך בעוד אחסון זמין או בביצועים גרפיים טובים יותר).

 

דווקא השדרוגים היותר אזוטריים עשויים להתגלות לפעמים כמשתלמים מאוד. לדוגמה, אם יש לכם מדפסת לייזר אמינה וטובה שמתקשה להתמודד עם הדפסה של מסמכי PDF, אל תמהרו להחליף אותה - הרחבת זיכרון זולה היא לעיתים כל מה שצריך. גם ציוד תקשורת ניתן לעיתים קרובות לשדרוג פשוט - במקום להחליף כדאי ליצור קשר עם הספק שלו ולבדוק מה הוא מציע וכמה זה עולה.

 

השדרוג איננו תרופת פלא ולא תחליף לרכש של מוצרים חדשים, שבלעדיהם המחשוב הארגוני עלול לקרטע. אל תתנו לחומרה ישנה לחשק את העסק שלכם. רק זכרו שהשדרוג תמיד קיים כאופציה.

 

מתי ללכת על משומשים

כיתוב: מוצרים מחודשים (Refurbished) שמלווים באחריות הם פתרון מצוין להוזלה של רכש בלתי נמנע. דיסק קשיח, למשל, הוא לא מסוג החומרה שמומלץ לקנות מיד שנייה - זה לא משתלם, ואתם אף פעם לא יכולים לדעת מה באמת קיבלתם. רכישה של חומרה משומשת יכולה להיות פתרון מצויד בהרבה מקרים, בין אם מדובר ברכיבים למטרות

שדרוג, רכישת מחשבים שלמים או ציוד היקפי - כמובן, בהתאם למקרה ולסוג.

 

רכישת מחשבים שולחניים משומשים לרוב אינה מומלצת, אבל בתחום הניידים יש הרבה אפשרויות, לרבות ניידים מחודשים (Refurbished) שמגיעים עם אחריות וזולים בעשרות אחוזים ממחשבים חדשים שדומים להם מרוב הבחינות. כמובן, אין טעם לקנות מחשבים בני מספר שנים - וגם אין צורך. מחשב מיד שנייה, באריזתו המקורית ובמצב מושלם, יעלה 20-30 אחוז פחות מהמוצר החדש.

 

בשוק המשומשים אין קושי למצוא רכיבים תקינים וטובים במחירי מציאה, והרבה ציוד היקפי במצב טוב, לרבות: זיכרונות, מעבדים, כרטיסי מסך, ציוד תקשורת, מדפסות מחלקתיות, סורקים ועוד. רכיבים ופריטי חומרה שפחות מומלץ לקנות או לא מומלץ בכלל: דיסקים קשיחים, כוננים אופטיים, צגים, ספקי-כוח, מארזים, מאווררים, מדפסות דיו.

בתקופת המיתון הקודמת ראינו הרבה הזדמנויות לרכוש חומרה במכירות חיסול של עסקים שפשטו רגל הוא קיצצו משמעותית בכוח אדם. אנחנו מקווים שהפעם לא נראה את התופעה הזו, אבל מנקודת המבט של עסק שרוצה לשרוד וזקוק למחשבים וציוד היקפי זה עשוי להיות גם קרש הצלה.

 

לשלם פחות, להשתמש חינם

נייד זעיר כמו  MSI Wind יעלה רבע בערך ממחשב Ultra Portable. יש מקרים בהם הוא יציע תחליף כמעט מושלם.  גם כשקונים מוצרים חדשים ישנן לעיתים קרובות אלטרנטיבות זולות או חינמיות למוצרים היקרים. חלק מהן נראות טריוויאליות, אבל בימים כתיקונם רבים מוותרים עליהן מטעמי נוחות, לכן בחרנו להביא כמה דוגמאות - רק כדי להזכיר מה האפשרויות.

 

בנוסף למחשבים שולחניים למשימות משרדיות פשוטות, שאפשר לרכוש היום במחירים שסביב ה-1,000 שקלים, ישנם הניידים הזעירים (netbooks כמו ה-Eee PC). המחשבים האלה משווקים בארץ במחירים אופייניים של 1,500 עד 2,500 שקלים ובמקרים מסוימים יכולים להוות אלטרנטיבה סבירה למוצרי Ultra Portables יוקרתיים שעולים פי ארבעה ויותר.

 

חלק גדול מהתוכנות המסחריות אפשר להחליף היום בתוכנות קוד פתוח, תוכנות חופשיות או שיתופיות זולות, או שירותי רשת שונים. פתרונות כמו Web OS, שירותי אחסון וגיבוי מקוונים וכיוצא באלו יישומי Web 2.0, הולכים טוב מאוד עם מחשבי Netbooks.  כל אלו הם תחומים שכבר עסקנו בהם כאן בהרחבה בשנה האחרונה, רק נציין כאן שישנם - אפילו בישראל - עסקים שבחרו להשתמש במוצרי אופן אופיס במקום במוצרי האופיס של מיקרוסופט, או שביצעו הגירה חלקה לשימוש בלינוקס במקום במערכת הפעלה מסחרית. לא חייבים לעבור באופן מלא לטכנולוגיות אלטרנטיביות, אבל כדאי לזכור שהאפשרויות הללו קיימות.

 

איפה מוצאים חומרה משומשת?

מוצרי חומרה משומשים אפשר לרכוש ביחידות בודדות מאנשים פרטיים או מעסקים קטנים, וזהו פתרון שמתאים במיוחד למגזר ה-SOHO. לוחות מקוונים שניתן למצוא בהם חומרה משומשת (לרוב תחת קטגוריית "יד שנייה"):

 

יד 2

הומלס

WinWin

HWZone

Ybay

2Sale

2All

 

לעסקים בינוניים וגדולים תתאים יותר האפשרות לרכוש כמות גדולה של מוצרים משומשים או מחודשים (Refurbished) מבתי עסק שמתמחים בכך, ולעיתים מעניקים גם אחריות ושירות למוצרים הנרכשים. דוגמאות לעסקים כאלה:

 

AllTrade

מחסני המחשב

Laptop Sale

Laptop Center

 

המאמר פורסם במקור בגליון נובמבר של PC Magazine. לרכישת מינוי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחסוך בקניית מחשב בזמן מיתון
צילום: AP
מומלצים