שתף קטע נבחר

מדריך: הכן מחשבך לחורף

הפסקות חשמל, נחשולי מתח, רטיבות בקירות וסערות ברקים - החורף עלול להיות תקופה מסוכנת מאד למחשב שלכם. אבל זה לא צריך להדאיג אתכם אם תיערכו נכון ותציידו את המחשב באמצעי הגנה פשוטים

גם במדינה כמו ישראל, עם התחליף המביך שיש לנו לאקלים, חילופי עונות הם תקופה של סכנות ומחלות. חשוב להיערך, ורובנו אכן נערכים לחורף: לוקחים את האוטו למוסך לטיפול מיוחד, מזפתים את גג הבית, מאווררים את בגדי החורף, ומקווים שהשנה העירייה עשתה עבודה טובה יותר בתיקון ושיפור מערכות הניקוז. אך גם המחשב רגיש מאוד למחלות חורף. כמונו, גם הוא לא נהנה מרטיבות, שינויי טמפרטורה חדים והפרעות באספקת החשמל.

 

מה עושים? ובכן, יש בהחלט כמה דברים פשוטים שתוכלו לעשות כדי להבטיח שהמחשב שלכם יעבור בשלום את החורף. הזמן הנכון הוא בדיוק עכשיו, בהפוגה שאחרי הגשמים הראשונים ולפני שאנחנו נכנסים לעיצומו של החורף.

 

שלושה שלבים להגנה סביבתית

האמהות של רובנו נהגו להזהיר אותנו, לא ללכת יחפים, לא לצאת עם שיער רטוב מהבית ולא לשכוח לקחת אתנו "משהו חם". בדרך-כלל זה עבד, כי לפני תרופות הסבתא והרבה לפני שנזקקים לאקמול וסירופ, הרגלים נכונים הם אמצעי המניעה הטוב ביותר. באותו אופן, ניתן למנוע גם חלק גדול ממחלות החורף של המחשב.

 

בשלב ראשון, יש להרחיק את המחשב מאדן החלון, מהקירות ומהרצפה - בזה כבר תשפרו משמעותית את סיכויי ההשרדות שלו במקרה של טפטוף, הצפה, או רטיבות בקיר. ההפרדה מהרצפה חשובה גם כדי לצמצם את הסיכונים הקשורים להפרעות ברשת החשמל ולקצרים; אם המחשב שלכם מונח כיום ישירות על הרצפה, הוסיפו שטיח גומי או מבודד אחר תחתיו.

 

בשלב השני, יש לבחור למחשב מיקום שיבטיח שלא יהיה מונח קרוב מדי למקור חום כמו מזגן, תנור או רדיאטור. הקור הישראלי, כשלעצמו, פחות מסוכן למחשב (אלא אם כן אתם גרים באחד מהאזורים בארץ בהם הטמפרטורות צונחות אל מתחת לאפס).

 

בשלב השלישי, יש להזמין חשמלאי מורשה הביתה, כדי שיבדוק ויתקן - על-פי הצורך - את השקעים, ההארקות, ומפסק הפחת ("מפסק נגד התחשמלות"). תמורת מאות בודדות של שקלים, תדעו שאתם והמחשב שלכם בטוחים יותר. אם אתם מוכנים להשקיע עוד כמה מאות שקלים שאלו את החשמלאי על המוצר הישראלי "משגוחן", שנותן הגנה מעט טובה יותר על כל רשת החשמל הביתית.

 

כמובן, חשוב לחבר את המחשב לשקע חשמל תקין, רחוק ממכשירים בעלי צריכה גבוהה (מזגן, תנור, קומקום חשמלי, תאורת הלוגן), תוך שימוש מינימלי במתאמים, מפצלים ומאריכים למיניהם.

 

חשוב לדעת שדווקא ההפרעות הקלות והלא-מורגשות באספקת החשמל, שמהוות כ-75 אחוזים מסך ההפרעות, עלולות להזיק לפריט החומרה הכי יקר שלכם (המסך) ולהתקן החומרה שמאחסן את היקר לכם מכל (הדיסק הקשיח).

 

אל תתפשרו: קנו אל-פסק

הסכנות הכי גדולות למחשב קשורות ברשת החשמל. כשמדובר במחשב שולחני, שמחובר לחשמל כמו בחבל טבור, מספיק לעיתים שיבוש קל וקצת חוסר מזל כדי לגרום לאובדן מידע בהיקף קטסטרופלי.

 

יש בשוק כמה סוגים של אמצעי הגנה למחשב מפני הפרעות באספקת החשמל, במחירים שמתחילים מעשרות שקלים בודדות. חלקם חסרי תועלת ואחרים בעלי תועלת מסויימת, אבל את ההגנה הטובה ביותר, בלי צל של ספק, יעניק לכם מכשיר אל-פסק (UPS, ראשי תיבות של Uninterruptible Power Supply).

 

במקורו, נועד האל-פסק לשמש כתחליף זול לגנרטור, שבזמן הפסקת חשמל נכנס לפעולה ואיפשר להמשיך להשתמש במחשב באמצעות סוללה. יתרון בולט נוסף של המכשירים האלה, שעם השנים הוזלו והפכו הרבה יותר קומפקטיים ומתוחכמים, הוא שהם חוצצים בין המחשב לבין רשת החשמל ולכן יכולים לשמש כדי להגן עליו מסוגים נוספים של איומים חשמליים.

 

אל-פסק מדגם בסיסי שמסוגל לספק הגנה למחשב רגיל אחד, יעלה לכם החל מ-200 שקלים לערך. תמורת כ-400 עד 500 שקלים כבר תוכלו לקבל אל-פסק עם הספק של 600VA (שש מאות וולט-אמפר) ומעלה, עם שקעים למחשב, למסך ולציוד ההיקפי שלכם (כולל למודם הכבלים/ADSL ולכבל התקשורת שלו - חשוב מאד), ועם חיבור USB למחשב שיאפשר לכם לשלוט עליו.

 

אל-פסק טוב יעניק לכם הגנה מפני קפיצות מתח, נפילות מתח, נחשולי מתח, ועוד כמה איומים שאתם לא רוצים באמת להבין - אבל כדאי לכם להתגונן מפניהם. הוא גם יעניק לכם הגנה מפני שיבושים הרבה יותר בנאליים באספקת החשמל, שעלולים לגרום לנזק מצטבר לרכיבים העדינים של המחשב.

 

שימוש ביחידת אל-פסק עם הספק גבוה יכול לספק הגנה למספר מחשבים, או למחשב שמצוייד בחומרה עם צריכת חשמל גבוהה (כמו כרטיס גרפי מתקדם). הדגמים היקרים והמקצועיים יותר יאפשרו לכם להמשיך להשתמש במחשב גם בזמן הפסקת חשמל. הדגמים הפשוטים יותר יאפשרו, במקרה הצורך לבצע כיבוי מסודר עד שהחשמל יחזור.

 

חם בחורף

באופן מעט אירוני, אחת הבעיות הנפוצות של מחשבים אישיים בחורף היא התחממות יתר. לרבים מאתנו יש נטייה לחמם את הבית או המשרד יותר מכפי שצריך, ואם מערכת הקירור של המחשב לא פועלת בצורה אופטימלית אז רכיביו עלולים להגיע לטמפרטורות גבוהות ולהינזק.

 

מה עושים כדי למנוע את זה? ראשית - כבר אמרנו - שומרים על מרחק בין המחשב לבין אמצעי החימום. שנית, מתקינים תוכנה לניטור טמפרטורות, כמו SpeedFan, או Intel Desktop Utilities (מצורפת לרוב המחשבים עם לוחות-אם של אינטל) ומשתמשים בה באופן שוטף.

 

ולבסוף: חשוב להיפטר מהגורם העיקרי שמחמיר בעיות של התחממות - אבק ולכלוך. לשם כך מומלץ לעבור על פתחי האוורור של המחשב עם שואב אבק, לפתוח את מארז המחשב ולנקות אותו עם מברשת עדינה ו/או עם תרסיס "אוויר דחוס" שניתן לרכוש בכל חנות לאביזרי מחשב או ציוד משרדי.

 

אמצעי זהירות נוספים

עוד כמה דברים שתוכלו לעשות:

 

  • לנתק את המחשב - יוצאים מהבית לזמן ארוך? כבו את המחשב ונתקו אותו מהחשמל. במיוחד אם החזאי מדבר על סיכוי לסופות ברקים.

 

  • נתיכים נגד ברקים - כשברק פוגע סמוך לרשת החשמל במקום מסויים, ישנה הפרעה חשמלית חזקה, לעיתים ברדיוס של קילומטרים. אם אתם קרובים למקום האירוע, אז שום דבר לא יעזור. אם אתם מעט יותר רחוקים, אז שימוש בנתיך ("פיוז") יכול להגן עליכם.

 

  • כל מכשיר אל-פסק מאיכות טובה כולל נתיך מובנה - אם אינכם יכולים להרשות לעצמכם את ההוצאה, קנו לפחות מפצל עם נתיך ("מגן ברקים"), בחנות אלקטרוניקה או ציוד משרדי. תמורת עשרות שקלים בודדות, בהתאם לדגם הספציפי (עם או בלי נורית אזהרה, נתיך מתחלף, וכן הלאה). השימוש הוא בדומה לשקע-מפצל פשוט ולא דורש התקנה מיוחדת.

 

  • לעבור לשימוש בסוללה (בניידים) - עם מחשב נייד פשוט יותר להתגונן - פשוט מנתקים ועוברים לשימוש בסוללה. כדאי לזכור, מצד שני, שהטענת המחשב הנייד במהלך שיבושים באספקת החשמל יכולה לגרום לו נזק.

 

  • היזהרו משינויי טמפרטורות - טמפרטורות קיצוניות מסוכנות למחשב, אבל מעברי טמפרטורות חדים עלולים להיות מסוכנים עוד יותר. לכן, למשל, לא מומלץ לצאת מהבית עם המחשב הנייד ביום קר במיוחד, כשהוא חם אחרי שעות של שימוש. תנו לו להצטנן מעט קודם. 

 

"המקצוענים" "טכנאי מחשב"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים