שתף קטע נבחר

למה כולנו עייפים כל הזמן?

כמה פעמים בחודש האחרון שמעתם את עצמכם אומרים שאתם פשוט מתים מעייפות? בגיליון השבוע של "לאשה" אנחנו מנסים לענות על שאלת מליון הדולר: "ד"ר, למה אני עייפה"?

"עייפות היא תחושה סובייקטיבית שאין לה מדדים אובייקטיביים", אומר ד"ר עופר כספי, מנהל הרפואה האינטגרטיבית במרכז הרפואי "רבין", מומחה לרפואה פנימית, דוקטור לפסיכולוגיה ולרפואה משלימה. "עיקר הבעיה נובע מפגיעה באיכות החיים ומפגיעה ביכולת התפקוד. מכאן, שעייפות של אדם אחד אינה בהכרח עייפות של אחר. לכן, כשאנחנו מעריכים עייפות, מטרתנו לנסות ולהבין למה האדם מתכוון בתלונתו, מה השפעת העייפות על איכות חייו, ובהמשך - למצוא את הסיבה לעייפות ולפתור אותה.

 

קודם כל לבדוק אנמיה

"חלק ניכר ממקרי העייפות בקרב אנשים בריאים מקורם בתזונה לקויה", אומרת סיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי "רבין". אחד ההקשרים המקובלים ביותר הוא בין עייפות לאנמיה, שהיא שם כולל לחוסר בכדוריות דם אדומות בגלל מחסור בברזל ו/או בוויטמין B12. אלא שלאדם בריא, המקפיד על תזונה מאוזנת ואין לו בעיה בספיגת המזון או בדימום־יתר, אין סיבה לאנמיה.

 

"אצל אנשים בריאים הניזונים בתזונה טבעונית או צמחונית, או נמצאים בדיאטות הרזייה שבהן חסרים מרכיבים חיוניים יכולה להופיע אנמיה. זו יכולה להופיע גם אצל נשים צעירות בעלות מחזור חודשי ארוך, או עם כמות גדולה של דימום. לאנשים הלוקים בכיב קיבה (אולקוס) עלולה להיות אנמיה בשל בעיה של ספיגת B12 במעי הדק".

 

איך מטפלים באנמיה?

"חייבים לעשות בדיקת דם. אם אכן נמצא מחסור, ממליצים בדרך כלל על תוספי מזון כמו כדורי ברזל (בבליעה), או כדורי 12B (כדור מציצה מתחת ללשון). בשני המקרים לוקח כחודש עד להעלאת הרמות לערך תקין, שיוכח בבדיקת דם. לאחר שהרמות הגיעו לערך התקין, כדאי לצרוך מזונות עשירים בברזל וב־12B, כמו בשר אדום, חלב וביצים".

 

האם אכילה לא מסודרת יכולה לגרום לעייפות?

"כדי לשמור על ערנות לאורך היום, חייבים לשמור על סדר בארוחות ולאכול כל שעתיים־שלוש. מאותה סיבה חשוב כל כך לאכול ארוחת הבוקר. כשאנחנו אוכלים בשמונה בערב, ולמחרת איננו אוכלים עד הצהריים, זה אומר שהגוף צם שעות ארוכות מידי. לא סתם נקראת ארוחת הבוקר באנגלית BREAKFAST (שבירת צום). אם לא נשבור את הצום בבוקר, יחסרו בגופנו מרכיבים תזונתיים שאמורים לתת לנו אנרגיות, והגוף יתפקד בתפקוד נמוך".

 

האם ארוחה גדולה אחת ליום מספקת את כמות האנרגיה הדרושה לגוף כדי למנוע עייפות?

"בשום אופן. להיפך. כשאוכלים ארוחה של 1000 קלוריות זה גורם לתגובה הפוכה. המערכות המושקעות בעיכול מתעייפות, ומרגישים לאות רבה. מי לא מכיר את הפיהוק הגדול אחרי החמין של שבת? זה בהחלט נובע מכך שהמון אנרגיה מושקעת בעיכול ולא נותר מקום לערנות המוח".

 

ומה עם אגירת אנרגיה?

"מנגנוני הגוף שלנו אינם מאפשרים אגירת אנרגיה. זה לא עובד ככה. רק ארוחות מדודות ומסודרות לאורך היום מביאות לאנרגיות ברמות גבוהות".

 

האם ישנם סוגי מזון שגורמים לעייפות?

"אוכל שמתעכל לאט גורם לעייפות, בגלל כמות האנרגיה שמצריך העיכול הקשה. כאלה הן ארוחות המכילות הרבה שומן, במיוחד בשר שמן של בקר או כבש.

 

"כדי לא להיות עייפים עדיף לאכול תזונה מאוזנת, שיש בה פחמימות במידה, מנות חלבונים לא שמנות (בקר רזה, עוף, דגים, ביצים, גבינות, יוגורט), ירקות ופירות. הפחמימות והפירות הם המקור הטוב ביותר לאספקת אנרגיה, אך יש להקפיד לאכול אותם בכמויות נאותות, לאורך היום, וללא תוספת שומן גדולה מידי".

 

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מי שלא עייף, שיקום
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לאשה בפייסבוק
מומלצים