שתף קטע נבחר

נרות של ציון

חנוכיה לי יש, בוערת בה האש, ושחה לי בלאט על ריבונות יהודית בארץ ישראל. תערוכה שנפתחה במוזיאון רמלה מציגה את השינוי שחל בעיצוב החנוכיות עם ראשית הציונות והקמת המדינה

מנורת המקדש לצד כנר על הגג, פך השמן ליד "שרוליק" הצבר של דוֹש, וכתרי תורה לצד חיילים עם דגל ישראל - את כל אלו תוכלו למצוא על גבי חנוכיות בתערוכה ייחודית שנפתחה אתמול (יום ג') במוזיאון רמלה. בתערוכה מוצגות כ-50 חנוכיות שעוצבו בישראל משנות ה-40 ועד שנות ה-70.

 

צילום: אבי מועלם

 

אוצר התערוכה, ד"ר יגאל סתרי, אמר בשיחה עם ynet כי התערוכה מייצגת את השינוי שחל בתפישת חג החנוכה בימי ראשית הציונות. לדבריו, בעת העתיקה החג נשא שני מסרים מרכזיים - נס פך השמן שייצג את ההתערבות האלוהית ושיקום המקדש, והדלקת המנורה שייצגה את החלת הריבונות היהודית המחודשת, ממלכת החשמונאים. אלא שלאחר שתי המרידות הכושלות, ובעקבות היציאה לגלות, רעיון הריבונות הלך והתעמעם.

 

סתרי מסביר כי עם עליית קרנו המחודשת של רעיון המדינה היהודית, וביתר שאת עם הקמתה, השיבו הציונים את רעיון הריבונות היהודית לחג. החלוצים, שהיו ברובם חילונים, חיפשו ביהדות סממנים להיתלות בהם, וניצחון החשמונאים תאם את תפישותיהם. החנוכיה, כלי הפולחן של החג שהיה כלי חשוב בכל בית יהודי, הפכה להיות לסמל גם בבתים חילוניים מובהקים - סמל לתקומת העם היהודי.

 

עיצובים חדשים

בהתאם לשינויים, נרשמו תמורות גם בעיטורי החנוכיות. בעוד שלאורך ימי הביניים היה משהו אדריכלי כללי בעיטורים, פתאום נוספו לחנוכיות סמלים יהודיים-ציוניים-לאומיים, ששיקפו את מצב הרוח הלאומי. חלק מן אף מבטאות את הקשר ההיסטורי בין הלוחמים החשמונאים והצלחתם לשחרר את הארץ מעול היוונים, לבין לוחמי המחתרות וצה"ל שהקנו עצמאות וריבונות המחודשת.

 

"לצד חנוכיות מסורתיות, יש בתערוכה גם חנוכיות 'קלילות' יותר, שמייצגות את דמותו של הצבר הישראלי החבוש כובע-טמבל, שהיה הדמות הישראלית המייצגת בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת", אומר סתרי. "דמויות אלו הופיעו לעיתים כילדים המשחקים במשחקי החנוכה, ולעתים בדמותו הנצחית של 'שרוליק' מבית היוצר של דוֹש".

 

אוסף החנוכיות של המוזיאון מבוסס בחלקו הגדול על תרומותן של נשות העיר רמלה, ובנוסף לכך מאוספים פרטיים

והשאלות ממוזאונים אחרים.

 

"הופעת הציונות שבה והבליטה את האלמנטים הלאומיים בחג החנוכה - כדמותם של המכבים, גבורתם והריבונות שהשיגו לעם בארצו", אמר ראש העיר רמלה, יואל לביא. "החנוכיות הפכו לכר לתיאור הארץ והמאוויים הלאומיים של מתיישביה. אני מברך על היוזמה וקיום התערוכה".

 

  • התערוכה "החנוכיות שלנו" תוצג עד 29 בדצמבר, בין השעות 9:00-16:00, במוזיאון רמלה . בימות החנוכה התערוכה תהיה פתוחה עד השעה 18:00.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאו ציונה נס ודגל
צילום: אבי מועלם
מומלצים