שתף קטע נבחר

מזוז: אפליה מתקנת לערבים, לא לחרדים

היועץ המשפטי לממשלה טוען כי החרדים אינם נתקלים בקשיים בדרך למשרות ציבוריות. "נקודת המוצא של הערבים כל-כך נחותה, נדרשים מהלכים דרסטיים"

את מי צריך להפלות לטובה? היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, מתנגד להעדפה מתקנת והקצאת משרות ייעודיות בשירות הציבורי והממשלתי למגזר החרדי, כמו למגזר הערבי. מזוז אמר זאת היום (ד') בכנסת, על רקע עיכוב בהעברת הצעת החוק בעניין הערבים מצד חברי כנסת חרדים, שדורשים לכלול בה גם את המגזר שהם מייצגים.

 

מזוז הופיע בוועדת החקירה הפרלמנטרית לבעיית הקליטה של עובדים ערביים בשירות הציבורי.

"אני בספק אם הבעיה של החרדים היא שהם נתקלים בחסמים או שהם לא מנסים להשתלב בשירות המדינה", אמר. "כבר יש לנו חרדים במערכת ואם ישנם חסמים שמונעים את שילובם הם מסוג אחר לגמרי". מזוז אמר שהוא מקווה להסיר את החסם החרדי שמעכב את החוק, בכנסת הבאה.

 

"אני רואה חשיבות עצומה בפעילות יזומה ואקטיבית של גורמי השלטון בשילוב הציבור הערבי בשירות המדינה כמו בכל המערכות בישראל", אמר היועץ המשפטי. "ההחלטה לתת להם העדפה מתקנת ומשרות ייעודיות היתה נכונה והכרחית. כשנקודת המוצא שלהם היא כל כך נחותה, נדרשים מהלכים דרסטיים להניע את התהליך. אפשר יהיה להפחית את המינון אם התהליך ייכנס לשגרה".

 

מזוז הוסיף כי פעולות שכבר ננקטו הביאו לשיפור מסוים, "אלא שמצב הדברים רחוק מלהשביע רצון". עם זאת אין להתעלם מ"חצי הכוס המלאה", כדבריו, מעצם העלאת הנושא לסדר היום, והגידול הלא מבוטל של 30 אחוז במספר הערבים שנקלטו בשירות המדינה הודות לתהליך, שנמצא במגמת עליה. חלקם בשירות כבר מתקרב ל-9 אחוזים.

 

טיבי: המרחק הוא לא הבעיה

היועץ המשפטי ציין כי אירועי אוקטובר 2000 גרמו לנסיגה בתהליך, שהחל מאווירת הפתיחות שנוצרה בעקבות הסכמי אוסלו. "אבל המלאכה לא תושלם רק בגידול הסטטיסטי של העובדים בדרגות הנמוכות. לא נמצה את התהליך ללא הכוונה ופעולה יזומה לקדם את הייצוג של הערבים גם בדרגות הבכירות". 

 

מזוז העיד על עצמו שהוא כבר פועל לקידומם במערכת המשפטית. "כדי שיהיו לנו שופטים ערביים בבית המשפט העליון, דרוש שיהיו קודם די שופטים מחוזיים ואפילו פרקליט מחוז ערבי שכעת איננו בנמצא.

הם יימשכו עוד ועוד עורכי דין ערביים לשירות. אלה שנקלטים היום בפרקליטות פורשים אחרי מספר שנים, רובם לשוק הפרטי - משיקולים כלכליים ומשום שהוא יותר אטרקטיבי", אמר מזוז.

 

עם זאת, היועץ המשפטי לא התעלם גם מחסמים אחרים כמו "פערי תרבות ודעות קדומות שמשפיעים על החלטות שמקבלים בני אדם", ומצד שני חוסר אמון של האוכלוסייה הערבית שבכלל מעוניינים לקלוט אותם. הוא ציין גם את המרחק הגיאוגרפי של ריכוזי האוכלוסייה ממרכזי השלטון בירושלים. על כך הגיב יו"ר הוועדה, ח"כ אחמד טיבי: "המרחק לא יפריע להם לעבור לירושלים אם יקבלו משרות מפתות, כמו שלא הפריע ל-300 עורכי דין פרטיים מהגליל והמשולש שגרים מזמן בירושלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזוז. יש גם חצי כוס מלאה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
טיבי. באים לירושלים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים