שתף קטע נבחר

קריאה לפעולה: פיתוח תיירות במגזר הערבי

בכנס של "הפורום להסכמה אזרחית", סוכם כי יש לקרוא לממשלה לממן את פיתוחם של אתרים תיירותיים קיימים, גם במגזר הערבי

"הפורום להסכמה אזרחית" קרא היום (ה') לממשלה, להתחיל בפיתוח משמעותי של אטרקציות תיירותיות קיימות גם ביישובים הערבים. מדובר באטרקציות שהן חלק קיים מהנוף ולכן השקעה בהן אינה דורשת את השתתפותם של יזמים מקומיים. 

 

ב"כנס יפו - כנס קריאה לפעולה" הרביעי במספר שנערך היום במרכז הערבי-יהודי ביפו, נדונה הסוגייה של פיתוח אתרים תיירותים ביישוב הערבי. מהכנס יצאה קריאה לפעולה להשגת שוויון בין יישובים יהודיים ליישובים ערבים, בהיקף ההשקעות באטרקציות תיירויות קיימות. היעד שנקבע, הוא לפעול להוספת 30 שלטי הכוונה לאתרים תיירותיים (שלטים חומים) ביישובים ערבים, עד מועד הכנס הבא.

 

הכנס נוסד בידי הפורום להסכמה אזרחית, ומיועד לנסות ולרתום את גופי השלטון, המחקר והאקדמיה בארץ לפעולה משותפת, בשיפור יחסי יהודים וערבים, וזאת באמצעות פתרון מעשי לסוגיות שונות. מכנס יפו הראשון, למשל, יצאה הקריאה להקים בישראל אקדמיה ללשון הערבית, וכך אכן קרה.

 

בדיון בכנס שעסק בתיירות, השתתפו: ואיל כאיוף - מרכז התיירות הכפרית במשרד התיירות, איימן סייף - מנכ"ל הרשות לפיתוח כלכלי במשרד רוה"מ , אודי כהן - מנכ"ל שותף "הפורום להסכמה אזרחית", ואלי גונן - נשיא התאחדות המלונות.  לדברי אודי כהן, "הכנס נסוב סביב הצורך לפתח אתרים תיירותיים ביישובים הערביים, בניגוד לפיתוח יזמי עסקי, שמבוסס על הון פרטי".

 

מסיורים בשטח שערך "הפורום להסכמה אזרחית" בשיתוף עם עמותות "סיכוי" ו"מרבד ירוק", וכן מישיבה של השדולה בכנסת לקידום יחסי ערבים יהודים, עלה כי פיתוח ביישובים הערבים מתמקד בעיקר ביזמות תיירותית (פיתוח אטרקציות, חוות חקלאיות וכדומה), שדורשת השקעה ומשאבים כספיים גם מיזמים פרטיים. זאת, בניגוד לפיתוח ביישובים היהודיים, שכולל גם פיתוח של אטרקציות תיירותיות שכבר קיימות ואינו דורש השקעות פרטיות, כמו מצפורים, מבנים עתיקים ואתרים היסטוריים.  

  

על פי "הפורום להסכמה אזרחית" ולאור נתוני הפיתוח ביישובים הערבים, קיים צורך במימון כמעט מלא של גופים תיירותיים כמו החברה הממשלתית לתיירות (חמ"ת), בפיתוח אתרי התיירות הללו. בנצרת למשל, פיתחה חמ"ת אתרי תיירות, כאשר 98% מהפיתוח מומן מתקציב משרד התיירות.

 

ואיל כאיוף, מרכז תיירות כפרית, דיבר בכנס על התופעה חדשה שהתפתחה בשנים האחרונות, התיירות החקלאית, ועל הכוונה לפתח אותה גם ביישובים ערביים ולא רק ביישובים היהודיים. על-פי דו"ח של ארנסט-יאנג, יש כיום פער בולט בין פיתוח אתרי התיירות השייכים למגזר היהודי, לבין הפיתוח הדל, או כמעט אי-הפיתוח, של אתרי תיירות במגזר הערבי.

 

באי הכנס קיבלו חוברת עם תיאור של 12 יישובים ערבים בגליל עם האטרקציות התיירותיות שראויות לפיתוח אצלם. החוברת כללה צילומים ותיאורים של כל מקום, וכן פרטים על מצבו התיירותי ועל דרכי הגישה אליו. רוב המקומות הללו כלל אינם מסומנים באמצעות שלטים חומים להכוונת המטיילים באזור. לדעת הפורום, יישובים אלה יכולים להיות נקודת פתיחה לתחילת הפיתוח. 

 

איימן סייף, מנכ"ל הרשות לפיתוח כלכלי במשרד רוה"מ, אימץ את מסקנות הכנס והודיע על כוונה לשיתוף פעולה ומחשבה לעתיד כדי ליישם את הפיתוח. כהן מצדו, הוסיף כי הפורום ימשיך בפעילותו בשנה הקרובה. 

 

על-פי אלי גונן, נשיא התאחדות המלונות, תייר המגיע לארץ מוציא 30% מכספו על לינה ואת יתרת הסכום על כל השאר. לכן, פיתוח אתרי התיירות הוא לדבריו אינטרס כללי, ויש לקדם את הנושא. גונן רואה זאת כמהלך אסטרטגי שיקרין על הכלכלה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רשות העתיקות
שריד ארכיאולוגי בכפר כנא
צילום: רשות העתיקות
צילום לביא ארצי , החברה להגנת הטבע
בקעת סחנין
צילום לביא ארצי , החברה להגנת הטבע
בית ג'אן
צילום: לע"מ
מומלצים