שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס

"הלחימה מעלה הריבית על האג"ח הממשלתיות"

בהרצאה לפני סטודנטים באוניברסיטה העברית אמר נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר: "המשבר הכלכלי העולמי ישפיע על המשק הישראלי יותר מהלחימה בעזה". כמו כן העריך כי האינפלציה תרד בקרוב לפחות מ-1%

"המשקיעים יודעים שממשלת ישראל תצטרך לשלם על הפעולה בעזה, וכבר הפנימו את העובדה שהממשלה תצטרך לגייס הרבה יותר כסף בעתיד, ולכן כבר בימים האחרונים אנחנו רואים שהריבית על איגרות החוב הממשלתיות לעשר שנים עלתה, עד רמה של 5.3%". כך אמר אתמול (ג') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר.

 

בהרצאה שערך לפני סטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים אמר פישר כי להערכתו "המשבר הכלכלי העולמי ישפיע על המשק הישראלי יותר מאשר המצב הביטחוני. בנקודת זמן זו עדיין קשה להעריך כמה זמן יימשך המבצע וכמה הוא יעלה".

 

על ההשפעות האפשריות של המבצע בעזה אמר פישר: "אם בעקבות המבצע יהיה שיפור משמעותי במצב הביטחוני, הדבר יתרום למשק וישפיע בעיקר על היקף ההשקעות, הן מבית והן מחוץ. אולם אם הלחימה תימשך זמן רב ולא תניב את התוצאות המצופות, סביר להניח שתהיה לה השפעה שלילית על המשק".

 

בהתייחסו למצב הכלכלי של המשק הישראלי אמר פישר כי לא מן הנמנע שבנק ישראל יוריד את תחזית הצמיחה של המשק לשנת 2009 אם התחזית העולמית הקרובה של קרן המטבע העולמית (IMF) תהיה נמוכה יותר. נכון להיום תחזית הצמיחה של בנק ישראל לשנה הקרובה היא 1.5%.

 

עוד אמר פישר כי להערכתו בתוך שלושה עד ארבעה חודשים תרד האינפלציה במשק הישראלי אל מתחת ליעד שקבעה הממשלה, כלומר פחות מ-1%. פישר ציין כי בעוד רמת התנודתיות הגבוהה של האינפלציה בישראל אינה טובה, הרי שהציפיות לאינפלציה בטווח של חמש עד עשר שנים קרובות מאוד ליעד.

  

"כלכלנים רבים בארצות הברית, לרבות פול קרוגמן, קוראים להרחבה תקציבית משמעותית. אבל המצב של ארה"ב שונה מזה של המשק הישראלי. היחס בין החוב של המשק לבין התוצר המקומי משפיע על יכולתנו לגייס הון כדי לממן את ההרחבה התקציבית, כך שאנחנו מוגבלים מבחינה זו", אמר פישר.

 

לדבריו, "המשק הישראלי תלוי במידה רבה מאוד במשק הגלובלי. לכן גם עם הרחבה תקציבית אחראית ונכונה של הממשלה, בעיקר בתשתיות, להערכתי המשק לא יחזור ויתאושש בטרם המשק העולמי יתחיל להתאושש".

 

"הדולר צפוי להחלש"

פישר לא ציין מתי להערכתו ייצא המשק מהמשבר, אולם אמר: "העבודה שלי עם משברים לאורך השנים לימדה אותי שצריך להיות אופטימיים. למשברים לוקח הרבה מאוד זמן להגיע. כבר מאמצע 2007 ידענו שיהיה משבר. בסופו של דבר המשבר מגיע בנקודת שבר פתאומית, אבל מניסיוני המשברים מסתיימים באופן מהיר מהמצופה".

 

בהתייחסו לשער החליפין של הדולר, הפתיע פישר את הנוכחים ואמר: "תמיד כשאני רץ על חוף הים בבוקר הדייגים מתעניינים בשלומי, ולא שוכחים לשאול בסופו של דבר מה יהיה עם הדולר". פישר הוסיף כי להערכתו, למרות הפעילות של בנק ישראל בתחום, שער הדולר ימשיך להיחלש בזירה הגלובלית.

 

פישר ציין בחיוב את המדיניות הפיסקאלית של ממשלות ישראל מאז 2003, והוסיף כי מדיניות אחראית זו סייעה לישראל להיכנס למשבר הכלכלי הגלובלי במצב טוב יחסית.

פורסם לראשונה 06/01/2009 21:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הדולר ייחלש". פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים