שתף קטע נבחר

מושבה ונחל

הקצב הצפוני הוא אחר, במיוחד אם אתם מגיעים לראש פינה. שיטוט ברחובות המושבה מחזיר אותנו לימי ראשית ההתיישבות, ומעניק חוויה של שקט כשהחרמון מתנוסס ממעל ונחל ראש פינה זורם לאיטו

הייתה זו שעת בוקר מוקדמת, עת ירדתי אל העמק. מרחוק הציצה פסגתו הלבנה של הר חרמון. המיית יונים משכימי קום וקול פיכפוכו של עין גיא אוני הנבלע בקולות עמומים אל צינור מים גדל מידות, נתנו בי אותות של עדנה. שיחי הפטל שרטו קלות בבשרי, עצי התאנה השירו עליהם כבר לפני ימים וגזעי הזיתים עמדו להם כבדי ימים, לפתח הנחל, קוראים לך לבוא אלי כרם ובוסתן של מושבה באה בימים, ראש פינה.

 

אי אפשר לה, לראש פינה, בלי שיטוט קל ברחוב האבן המרוצף שסללוהו ידי חלוצים בסוף המאה ה-19, ואותו לסיים בפתחו של נחל ראש פינה, שפריחת רקפות וכלניות כבר הכתימה אותו ביופיה.


שיטוט קל ברחוב האבן המרוצף (צילום: אמנון גופר)

 

פעמיים התיישבו בראש פינה ופעם אחת עזבוה. ראשונים הגיעו מצפת בני היישוב הישן בשנת- 1878. שבעה עשר משפחות אברכים, לבושי קאפוטל, עטורי זקן וציצית מתריסים אל מול אנשי צפת באמרם כי ניתן לעבוד גם את השם וגם את האדמה. הם התיישבו באדמת הכפר הערבי ג'עאוני. המחלות, הרעב והבצורת הכריעו אותם והם עזבו את בתיהם תוך שנתיים, למעט מספר משפחות שהמשיכו להיאחז בקרקע. בשנת 1882 עלתה לארץ הקודש קבוצה של כ-30 משפחות מהעיר מוינשטי אשר ברומניה. והם, "חובבי ציון", אחוזי ציפייה לגאולת הארץ, באו והתיישבו במקום ונתנו לו את שמו החדש "ראש פינה", ככתוב "אבן מאסו הבונים, היתה לראש פינה" (תהילים קי"ח).

 

מאז, עברו ימים רבים על המושבה. נצטרפו ובאו אליה מתיישבים מכל הארץ, והיא הפכה לאתר תיירות הומה אדם, שופעת גלריות, בתי נופש, אמנים ואומנים וכמובן בתי מידות לתפארת.


גן הברון בראש פינה (צילום: אמנון גופר)

 

סיור באתר השחזור

את הרכב נחנה ברחבת אתר השחזור. מתחתינו גן הברון שנטעוהו ב-1889 וצורתו צורת מנורה, כמצוות הברון שביטא בכך את אופיו היהודי והמיוחד של הגן. רחבת החניה עצמה, הייתה ה"בולוואר" (השדרה) של ראש פינה ובימים עברו היו מהלכים בה לעת ערב איכרי המושבה במיטב מחלצותיהם.

 

"הדוקטור לקדחת" - כך כינו תושבי האזור את ד"ר מר, שהיה שלישו של טרומפלדור, אך נודע יותר מכל בגלל פריצת הדרך המחקרית שעשה לחיסון מחלת המלריה. הבית הראשון ברחוב מנציח את פועלו של המדען, החוקר, שהיה קצין מעוטר בצבא הבריטי ולימים הופך למנכ"ל הראשון של משרד הבריאות. מומלץ להיכנס לבית מר, ולראות קצת מכלי עבודתו וכתביו בחדר הנצחה.

 

"מערת הגיבורים" - מאחורי בית הפקידות, נסתרת מעין, אך קרובה ללבם של רבים, נמצאת "מערת שלמה בן יוסף". דלת ברזל מעוצבת בסמל המנורה נטועה לפיתחה של פינת הנצחה לזיכרו של איש בית"ר שעלה לגרדום אחרי פעולת תגמול כנגד הבריטים. (מפתחות בהנהלת אתר השחזור).

 

"מורה לחיים" – כשעמד שמחה ווילקומיץ, ממוריה הראשונים של ראש פינה, לפני הורי הדרדקים שהיו תלמידיו ודרש את חזונו החינוכי, אמר להם: "רוצה אני לראות ילד יהודי, והוא איכר נאור". מלא אהבת הלימוד היה. ממחדשי השפה העברית בגליל, האיש ש"הביא לעולם" את הטיול השנתי, אליו היו יוצאים ברגל עם תרמיל, מימיה ומקל לשלושה ימים רצופים של לימוד בטבע. בית ווילקומיץ, הנמצא על הרחוב הראשי, משמש היום כאכסניה לגלריות של אמנים מקומיים המציגים את מעשה ידיהם.

 

"בית כנסת הברון" – משנת 1889 עומד בית הכנסת נטוע על מקומו, אל מול נופי הנחל ובית הקברות. כמעט ולא עשו בו שינויים מאז הקמתו. רצפתו רצפת אבן. תקרתו מעוצבת ככיפת השמים. במרכזו במה בסגנון הספרדים, אך ספסליו סדורים בשורות כמנהג האשכנזים.

 

"המלון של אלתר שוורץ" – צייד הזדמנויות עסקיות, היה אלתר שוורץ, פקיד הדואר של ראש פינה, אשר הבין בחושיו הטובים, שהמושבה עומדת בצומת דרכים חשוב, בין עכו לדמשק. ארבעה חדרי מגורים מרווחים ועוד מכלאה בחצר לבהמות המשא, היוו את החלוץ לתעשיית הצימרים המפותחת עד היום במושבה. בחדרי המלון לנו גדולי דור בעת ההיא. הרב קוק במסע הרבנים הגדול (1913), יוסף טרומפלדור (1920) ועוד.


בית מלון אלתר שוורץ (באדיבות העמותה לשחזור מושבת הראשונים בראש פינה)

 

נחל ראש פינה

מרחבת החניה הגדולה שליד בית הקברות נצא לדרך במעלה הנחל. בית העלמין העתיק של ראש פינה נמצא לימינינו והמעוניינים לתור קמעא בין המצבות, יראו ברכה בעמלם אם יטפסו עם השביל המתפתל. ככל שנעלה יותר נגיע רחוק יותר, בשעון הזמן שעצר מלכת. כאן טמונים, דוד שו"ב, מראשי מנהיגי הקבוצה שהגיעה מרומניה, ד"ר גדעון מר, חוקר המלריה, חיים ווילקומיץ, איש החינוך, שלמה בן יוסף שעלה לגרדום ועוד.

 

לאחר שנחלוף ליד בית העלמין מערבה ונחלוף על פני אחרון בתי המושבה, נמצא עצמינו נבלעים אל נחל ראש פינה. כאן שכן בעבר הכפר ג'עאוני ובוסתני הפרי נותרו במקום. הזית, התאנה והגפן שמצאו משכנם בוואדי. מימיו של נחל ראש פינה נתפסים בצוק העיתים על-ידי מקורות, המשחררת מדי פעם, זרזיף קטן שישקה את המרווה, הזעתר ושאר מיני הצומח שתפסו בו את מקומם.

 

זאת התקופה שכדאי להגיע לכאן, שהרי הרקפות כבר נתנו פרחיהן והכלניות החלו צובעות באדום את ההר. לאלה שהדרך אינה אצה להם ניתן להמתין לחודשים אוקטובר ודצמבר, ולזכות במבט אל החלמונית הצהובה שתופסת קרני שמש במדרון הצפוני של הנחל.

 

איך מגיעים: מכביש 90 עד ראש פינה ומטפסים לשיאה עם הרחוב המרכזי (שילוט בשפע).

 

טיפים קטנים גדולים:

חזיון אור קולי באתר השחזור: חוויה מומלצת - בתיאום מראש במהלך השבוע ובסופו 04-6936603 (בתשלום).

 

מקום לטעום וגם ללגום: ממש בצמוד לגן הברון נמצאת "פינה בראש" - מסעדה, בר וקפה שהנוף הנשקף מהמרפסת, סוגר כבר את התיאבון לפני הארוחה, הקפה או כוסית היין.

 

מקום להקשיב לצליל: "שירת העץ". פיטר איסקוביץ', האמן והיוצר, בונה כלי נגינה מעץ בעבודת יד. המיוצרים בהשראת כלי נגינה אתניים מרחבי העולם. 04-6860313.

 

  • אמנון גופר , מדריך טיולים בדגש אתני, מחבר הספר "סודות גליליים" בהוצאת "עם עובד".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
נחל ראש פינה
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
גן הברון
צילום: אמנון גופר
מומלצים