שתף קטע נבחר
צילום: דרור כץ

סדר ט"ו בשבט ומתכוני פירות יבשים

מי אמר שסדר זה רק בפסח? פסקל פרץ-רובין מסבירה איך עורכים סדר ט"ו בשבט כהלכתו, ונותנת מתכונים מתוקים עם פירות יבשים. עושים חג לאילנות

למקור התפתחותו של ט"ו בשבט יש מספר השערות, עיקרן גורסות שהוא נוצר כדי לתת ביטוי לקשר שבין האדם והאדמה, ולקשר של היהודים לאדמת ארץ ישראל.

 

במרוצת השנים החל מנהג של אכילת פירות מארץ ישראל, תוך סיפור בשבחה של הארץ. במאה השש עשרה, עם עליית המקובלים יוצאי ספרד לארץ ישראל, קיבל ט"ו בשבט תיקון בלוח מועדי ישראל, ואף נקבע יום בו אוכלים פירות כסמל להשתתפות האדם בשמחת האילנות. תיקון זה הפך עם הזמן לסדר ט"ו בשבט. לאחרונה אני פוגשת יותר ויותר משפחות שאינן מסתפקות באכילה סמלית של פירות טריים ומיובשים, אלא עורכות סדר ט"ו בשבט של ממש, תוך שילוב ארוחה חגיגית, פרחים, ברכות ושירים.

 

אחד המנהגים הבולטים בסדר ט"ו בשבט, מלבד אכילת פירות יבשים וטריים, הוא שתייה של ארבע כוסות יין, כל כוס מסמלת את המעבר שבין עונות השנה:

  • סתיו: מוזגים יין לבן, שהיא כוס האילנות.
  • חורף: מוזגים יין לבן, עם מעט יין אדום, וזו כוס חג הנטיעות.
  • אביב: מוזגים חצי יין לבן, וחצי אדום. זו כוס לטבעה וטיבה של ארץ-ישראל.
  • קיץ: מוזגים יין אדום לכל הסועדים, והיא כוס למפעל הציוני ולארץ ישראל.

 

גם לסדר אכילת הפירות יש חשיבות, והם מסודרים לפי שלושה עולמות, בקערות בגבהים שונים:

  • עולם העשייה:  אוכלים פירות נקלפים, בקערה נמוכה (תפוזים אגוזים ושקדים).
  • עולם היצירה: אוכלים פירות שקליפתם החיצונית נאכלת ותוכם נזרק, בקערה בינונית (תמרים ,זיתים ותפוחים).
  • עולם הבריאה: הגבוה שבעולמות ואותו מסמלים פירות שנאכלים בשלמותם, בקליפתם ותוכם, בקערה הגבוהה ביותר (תאנים, חרובים וצימוקים). 

 

לפירות היבשים יש טעם מיוחד ומרוכז, וכאשר הם משלתבים במאכלים שונים מתקבלות תוצאות נפלאות. בחרתי מתכונים מתוקים העושים שימוש בפירות מיובשים, ומהווים תקרובת נפלאה לחג.

 

עוגת פירות מיובשים

עוגה עשירה וקלילה להכנה, שנוהגים לפרוס ממנה פרוסות דקות במיוחד. הכיף בהכנתה הוא שהיא נשמרת לאורך זמן, אפילו חודש ימים. כמו כן, אין טעות ברשימת המרכיבים, העוגה תקבל את הנפח בזמן האפייה.

 

המרכיבים:

150 גרם אגוזי פקאן או אגוזי מלך

200 גרם צימוקים בהירים

7 כפות קמח תופח מנופה

5 כפות סוכר

2 ביצים

 

כלים: תבנית אינגליש קייק באורך 30 ס"מ


(צילום: רן רובין)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה רחבה את כל המרכיבים לעיסה אחידה.
  2. מעבירים את העיסה לתבנית משומנת היטב ומשטחים אותה.
  3. אופים במרכז התנור, שחומם מראש ל-180 מעלות, כ-40 דקות, או עד שהעוגה מזהיבה.
  4. מצננים את העוגה מחוץ לתנור כ-15 דקות, ופורסים לפרוסות דקיקות.

 

לחם בירה ופרות מיובשים

לחם הפתעה עשיר בפירות מיובשים המקנה לו טעם עשיר. אפשר להמיר את הפירות המיובשים בעשבי תיבול מעניינים, כמו בצלים מטגנים, בזיליקום , אורגנו, זיתים כבושים ועגבניות מיובשות.

 

המרכיבים:

350 גרם קמח תופח מנופה

3 כפות סוכר חום דמררה

100 גרם אגוזי פקאן קצוצים גס

1/2 כוס חמוציות

1/2 כוס גרעיני חמניה קלויים

3 כפות שקדים מולבנים קצוצים גס

2 כפות שומשום קלוי

1 כפית מלח

1 בקבוק בירה (330 מ"ל)

1 כף שמן שומשום או שמן אחר

לפיזור:

1 כף גרגרי שומשום קלויים

1 כף גרעיני חמנייה קלויים

 

כלים: תבנית אינגליש קייק באורך 30 ס"מ

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים יחד את כל המרכיבים בקערה, מלבד הבירה, עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  2. מוסיפים פנימה את הבירה, תוך כדי ערבוב, עד שמתקבלת עיסה אחידה.
  3. מעבירים את העיסה לתבנית משומנת היטב ומשטחים.
  4. מפזרים מעל את השומשום וגרעיני החמנייה הקלויים.
  5. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180, 35-40 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז הלחם יוצא יבש ונקי.


(צילום: כפיר חרבי)

 

פירות מיובשים ממולאים

אפשר להכין עם הילדים, ללא צורך בתנור או כיריים.

 

המרכיבים:

10 משמשים מיובשים

10 תמרים מיובשים

10 שזיפים מיובשים

2 חבילות של מרציפן (ניתן לקנות מרציפן צבעוני, או להשתמש במרציפן טבעי)

1/2 כוס סוכר

מנג'טים קטנים מנייר

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים את התמרים והשזיפים, אך לא עד הסוף כך ששני החצאים נשארים מחוברים. מסלקים את הגלעינים.
  2. חותכים את המשמשים ויוצרים פתח שניתן למלא.
  3. יוצרים מהמרציפן גלילים קטנים, כך שיתאימו לגודל הפרי.
  4. משטחים את הסוכר בצלחת ומצפים את גלילי המרציפן בסוכר.
  5. ממלאים את הפירות המיובשים בגלילי המרציפן ומסדרים במנג'טים.

 

לאתר הבית של פסקל לחצו כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף אמברם
צילום: אסף אמברם
צילום: אסף אמברם
מומלצים