שתף קטע נבחר

המצפן קבע: אתם חלוקים לגבי בג"ץ

ניתוח שני של תשובות משתמשי מצפן הבחירות מעלה כי למרות נטייתם לשיטה הקפיטליסטית, רובם המוחלט תומך בהתערבות ממשלתית בכלכלה. את שיטת הבחירות הנוכחית הם מעדיפים להשאיר, ובסוגיית סמכויות ביהמ"ש העליון - דעותיהם מגוונות

לקראת הבחירות, העמדנו לרשותכם את המצפן, כלי המאפשר לכם לדעת איזו מפלגה מתאימה לדעותיכם. ניתוח שני של התוצאות מלמד שרוב המשתמשים תומכים בשיטה הקפיטליסטית - אם כי תומכים גם בהתערבות ממשלתית בכלכלה. רובם מתנגדים לשינוי שיטת הבחירות לשיטה אישית-אזורית, ובסוגייה הבוערת של סמכויות בית המשפט העליון, הם חלוקים בדעתם.

 

 

מאז השקתו לפני כשבועיים, הצטבר במצפן הבחירות של ynet והמכון הישראלי לדמוקרטיה מידע רב בנושא עמדות המשתמשים במגוון נושאים שעל סדר היום. בשבוע שעבר הצגנו ניתוח ראשוני של התוצאות, שעסק באיפיון כללי של המשתמשים ועמדותיהם בנושאים מדיניים וביטחוניים. כעת אנו מציגים ניתוח נוסף, העוסק בעמדותיהם בנושאי מדיניות כלכלית, שיטת הבחירות הרצויה לישראל

וסמכות בית המשפט העליון לפסול חוקים ולפסוק בנושאים פוליטיים.

 

בין התאריכים 22 בינואר ל-2 בפברואר נכנסו למצפן הבחירות יותר מ-600 אלף גולשים. כ-210 אלף מתוכם השיבו ל-30 שאלות לגבי עמדותיהם בנושאים השונים. חשוב להדגיש שמשתמשי מצפן הבחירות אינם מהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה הבוגרת בישראל: כמעט כולם יהודים, יש ביניהם שיעור גבוה מאוד של חילונים, וניכר ייצוג-יתר לתושבי המרכז ולאנשים מבוססים מבחינה כלכלית. ניתן לומר שמשתמש המצפן הישראלי הטיפוסי הוא יהודי חילוני צעיר ומבוסס, המתגורר במרכז הארץ.

 

קפיטליזם - אבל עם התערבות

באופן לא מפתיע לנוכח השתייכותם של רבים ממשתמשי המצפן לעשירונים העליונים, ניכרת בקרבם תמיכה גבוהה יותר בשיטה הכלכלית הקפיטליסטית מאשר בכלל האוכלוסיה. רק 18 אחוז מהם מעדיפים את השיטה הסוציאליסטית על-פני השיטה הקפיטליסטית. נתון זה שונה מאוד מאלה המתקבלים בסקרים הנערכים בקרב מדגמים מייצגים של כלל האוכלוסיה, שם מעדיפים למעלה ממחצית את השיטה הסוציאליסטית על-פני הקפיטליסטית.

 

עם זאת, מעניין לראות כי למרות ההעדפה הברורה לכלכלה קפיטליסטית, רובם המכריע של משתמשי המצפן תומכים גם בהתערבות ממשלתית למניעת קריסה של בנקים וחברות גדולות (85%) וברשת ביטחון לקרנות פנסיה וקופות גמל (76%). כפי שניתן לראות בתרשים מס' 1, מסתבר שרבים אינם רואים סתירה בין מדיניות קפיטליסטית לבין התערבות של המדינה לייצוב המשק.


 

מרוצים משיטת הבחירות, חלוקים לגבי בג"ץ

נתון מעניין נוסף שהתקבל מניתוח התשובות, עוסק בשיטת הבחירות המועדפת על המשתמשים: מתברר כי למרות העיסוק הבולט במהלך מערכת הבחירות בצורך לעבור לשיטה אזורית-אישית, לשם חיזוקן של המפלגות הגדולות וחיזוק הקשר שבין הבוחר לנבחר - התמיכה בהצעה זו אינה רבה.

 

כפי שניתן לראות בתרשים מס' 2, רק 30 אחוזים ממשתמשי המצפן מסכימים לעבור לשיטה אזורית-אישית, בעוד ש-48 אחוז מעדיפים להישאר עם שיטת הבחירות היחסית.


 

46% מתנגדים לביטול חוקים בבג"ץ

סוגייה נוספת התופסת מקום בולט על סדר היום הציבורי, שמתשמשי המצפן התבקשו להתייחס אליה, היא סמכויותיו של בית המשפט העליון ומאבקי הכוחות בין הרשות השופטת לרשויות המחוקקת והמבצעת. בנושא זה לא התקבלה הכרעה ברורה, ומשתמשי המצפן הציגו דעות מגוונות.


תרשים מס' 3 מציג את התפלגות התשובות לשתי שאלות בנושא: 42 אחוז תומכים במתן סמכות לבית המשפט העליון לבטל חוקים של הכנסת, ואילו 46 אחוז מתנגדים

לכך; 44 אחוז תומכים בהתערבות בג"ץ בעניינים פוליטיים, בעוד ש-38 אחוז מתנגדים.

 

חשוב להזכיר בהקשר זה כי בין משתמשי המצפן נעדר כמעט לחלוטין קולו של הציבור הדתי, שבקרבו נפוצה יותר משמעותית ההתנגדות לסמכויות בג"ץ הרחבות. אולם גם כך, מתבר שאפילו בקרב ציבור האמור לפי מאפייניו להיות אוהד לבית המשפט העליון, הרעיון לפיו "הכל שפיט" אינו זוכה לרוב ברור.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם החילונים לא תומכים אוטומטית בבג"ץ
צילום: חיים צח
הקפיטליזם קורס, משתמשי המצפן לא מתרגשים
צילום: רויטרס
דבקים בשיטה היחסית
צילום: רויטרס
מומלצים