שתף קטע נבחר

דרווין כפי שלא הכרתם אותו

אשתו לחצה עליו, שלא יפרסם את דעותיו; הוא התלבט רבות לפני שבחר להינשא; מערכת יחסים מיוחדת, שנרקמה בינו לבין קופה בגן החיות, עוררה בו השראה מדעית; ומסתבר, שהוא המציא לא רק את האבולוציה, אלא גם את הכיסא המשרדי. פרטים חדשים על דרווין, לרגל יום הולדתו ה-200

זו לא הפתעה וגם לא חידוש, לגלות שכאשר פרסם צ'רלס דרווין את התיאוריה שלו על מוצא המינים, הוא עצבן לא מעט אנשים חשובים ובעלי השפעה. יותר מפתיע לגלות שהתיאוריה של המדען האנגלי, החוגג מחר (ה-12 בפברואר) יום הולדת 200, יצרה עבורו בעיות בבית. ב-1859 פרסם דרווין את ספרו "מוצא המינים", שעורר מיד את זעמם של חוגים כנסייתיים, בשל הטענה כי מינים שונים של בעלי חיים התפתחו זה מזה באופן הדרגתי ולא נוצרו מיידית על ידי האל. עתה, חושפים יומניו של דרווין, כי גם אשתו הפעילה עליו לחצים, שלא לפרסם את דעותיו ברבים.

 

"אשתו של דרווין, אמה, הייתה מודאגת שמא הוא מתרחק יותר ויותר מהאמונה הנוצרית", סיפרה רות' פיידל (Padel), משוררת ונינה של דרווין. "אך בסופו של עניין היא לא יכלה לדרוש ממנו שישנה את דעותיו בגללה". יום הולדתו ה-200 של אבי תורת האבולוציה, מצוין היום באנגליה כחג לאומי. בולים עם דיוקנו הוכנו לכבוד המאורע, ויותר מ-300 טקסים יערכו ברחבי הממלכה המאוחדת. אחד האירועים החשובים והמעניינים מכולם, הוא התערוכה שנפתחה השבוע בביתו של דרווין, בה מוצגים פריטים שונים שאסף דרווין במסעו על סיפון ה"ביגל", לצד יומניו ומכתביו של המדען הדגול. ביומנים אלה, נחשפים צדדים שונים של חייו הפרטיים של האיש, שהיה מוכר עד כה בעיקר בשל דעותיו המדעיות.

 

היתרונות והחסרונות שבחיי הנישואים

 

אחד החלקים המעניינים ביומן, הוא החלק בו מונה דרווין את היתרונות והחסרונות שבנישואים. המדען הדקדקן שקל ביומנו את הצדדים המועילים והמזיקים שבהקמת משפחה. מצד אחד, כתב דרווין, אישה מהווה בת לוויה, הנשארת עם אדם גם בימי זקנתו. היא גם מביאה אל הבית במוסיקה, צחוק ושמחת חיים. מצד שני, הרהר דרווין, עם הנישואים יאבד את החופש לצאת ולבוא כאוות נפשו, כמו כן, יקשה עליו להרבות בקריאה לפני השינה, כאשר יחלוק את יצועו עם אישה. דרווין הרהר גם בהשלכות הכלכליות של הבאת ילדים לעולם, ובהשפעה שתהיה להם על עבודתו המחקרית.

 

למזלה של רות' פיידל, וכל צאצאיו של דרווין, הוא בחר לבסוף בנישואים. "אי אפשר להתמיד בחיים הבודדים האלה" כתב ביומנו, "להגיע לגיל זקנה נטול ילדים, רועד ורעב. ללא נפש חיה להביט בה, אלא בפניך שלך, ההולכות ומתקמטות". מרגע שבחר להיות בעל ואב, נדמה שדרווין מצא דרך לשלב חיי משפחה עם חיי מחקר. היומנים חושפים מעורבות גדולה של אמה דרווין וילדיה במחקריו של צ'רלס דרווין. ילדיו גם זכו לביקורים תכופים בגן החיות של לונדון, שם היה אביהם אורח קבוע.

 


שולחן העבודה של דרווין. לו היה חי היום, היה יושב בעיקר מול הדואר האלקטרוני (צילום: גטי אימאג'בנק)

 

ג'ני והתפוח

 

"דרווין התעניין בהבעות הפנים של חיות, במיוחד קופים" מספרת בקי קו, מנהלת גן החיות של לונדון. "כנראה הם סיפרו לו משהו על הקשר בין בני אדם לפרימטים אחרים". היומנים מתארים קשר מיוחד שהתפתח בין דרווין לבין אורנג-אוטנג בשם ג'ני, אותה היה מבקר בגן החיות. דרווין היה מאכיל את ג'ני ומראה לה את דמותה במראה. דרווין מציין ביומנו את היום בו הבחין כי כאשר ג'ני לא מקבלת תפוח מעובד גן החיות, היא רוטנת ומחמיצה פנים כמו ילד אנושי. ככל הנראה, הייתה להתבוננות בג'ני השפעה עמוקה על ספרו של דרווין "מוצא האדם" (1871), בו טען שהאדם התפתח מיצור דמוי-קוף.

 

היצירתיות של דרווין לא הייתה מוגבלת לתחום הביולוגיה, כפי שעולה מהיומנים. ככל הנראה, אבי תורת האבולוציה הוא גם מפתחו של הכיסא המשרדי הראשון. היומנים מתארים כיצד חיבר דרווין גלגלים לכיסא העבודה שלו, כדי לנוע במהירות משולחן הכתיבה לשולחנות עליהם הניח את ממצאיו המדעיים. מה היה עושה דרווין לו היה חי עימנו היום? פיידל סבורה שהוא היה מתעניין בחקר הדנ"א והמערכת החיסונית של הגוף. "דבר אחד בטוח", אמרה הנינה של המדען שהיה ידוע כמתכתב כפייתי, "הוא היה יושב שעות מול תיבת הדואר האלקטרוני שלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרווין. חופש הרווקות מול החום שבנישואים
מומלצים