שתף קטע נבחר

למה בריא יותר לאכול את הגזר מבושל?

הירק הכתום מכיל כמות יפה של ויטמין A, והתנאי לשחרורו ולספיגתו בגוף הוא מעט שמן

הגזר הוא אחד מהירקות הנפוצים ביותר בארצנו ותופס מקום של כבוד בארוחות, בין אם מבושל כצימעס או כסלט פיקנטי, על קציצת הגפילטע-פיש, במרק ירקות, בסלט ירקות ועוד ועוד. 

 

לגזר יש ערך תזונתי גבוה והוא מכיל כמות גבוהה של ויטמין A, חומצה פולית, וויטמינים מקבוצת B. בנוסף לכך הוא עשיר באשלגן, בפחמימות וללא שומן. גזר בינוני, השוקל כ-60 גרם, מכיל כ-25 קלוריות בלבד, ומחצית מהכמות היומית המומלצת של ויטמין A לאדם מבוגר. ויטמין A מחזק את ראיית הלילה, וזה המקור לאמונה כי גזר טוב לעיניים. בנוסף, הוא יעיל לחיזוק העצמות, לתקינות הריריות בגוף, מספק הגנה לעור, מתפקד כנוגד חימצון ועוד יתרונות.

 

ויטמין A הוא נגזרת של הפרו-ויטמין בטא-קרוטן, שהפיגמנט הכתום שבו מעניק לגזר את צבעו (ומכאן גם מקור שמו הלועזי, Carrot). אך כדי ליהנות מיתרונותיו הרבים יש לשים לב לספיגתו במערכת העיכול. והנה, בניגוד לסברה הרווחת כי ירקות הן במיטבם כשהם חיים, ללא טיפול מקדים במטבח, הנה מתברר כי ספיגת ויטמין A מהגזר עולה אחרי בישול הירק ביחס לגזר חי. הסיבה - כדי להשתחרר ולהיקלט היטב בגוף, זקוק הוויטמין למעט שמן. מסיבה זו מומלץ לאכול את הגזר מבושל, אם כי יש להדגיש כי הכוונה היא לבישול קצר ולא לעיבוד ממושך שיפגע בערכים התזונתיים שבו.

 

  • הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט M.Sc ומנהלת התזונה במרכז רפואת הספורט 'מדיקס '



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בישול קצר ישפר את ספיגת הוויטמין
מאגר Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים