שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מי ינקה את הליכלוך שהשאירו המפלגות?

238 מיליון פתקים הודפסו עבור המפלגות השונות. את אלה שבהם הצביעו חייבים לשמור לבירור ערעורים, אך את השאר תעביר ועדת הבחירות המרכזית למיחזור. ומה עם השלטים והכרזות שנשארו ברחוב? המועצה לישראל יפה קוראת למפלגות להתחיל לנקות כפי שהתחייבו, וכבר פנתה למשטרה הירוקה בנוגע לכמה "שעברו את הגבול"

הבחירות הסתיימו בלי הכרעה של ממש, עוד לא ברור מי יעמוד בראשות הממשלה ואיזה סוג של קואליציה ירכיב; מה שכן ברור הוא שאת הליכלוך שהותירו אחריהן המפלגות צריך לנקות.

 

דבר ראשון - הפתקים: ועדת הבחירות המרכזית הדפיסה עבור כל אחת מ-33 הרשימות שהתמודדו בבחירות שבעה מיליון פתקים עם שם המפלגה והאות המיועדת לה. בנוסף הופקו שבעה מליון פתקים לבנים. בסך הכך הודפסו 238 מליון פתקים במערכת הבחירות, ועוד מעטפות כמספר בעלי זכות הבחירות ועוד תוספת למצביעים במעטפות כפולות. לא מעט נייר לכל הדעות.

 

את הפתקים בהם השתמשו הבוחרים חייבים לשמור במשך כשנה וחצי בתוך שקית, יחד עם הפרוטוקול של אותה קלפי, וזאת כדי שניתן יהיה לבדוק את ההצבעה במקרה ויוגש ערעור על התוצאות. לאחר כשנה וחצי מעבירים את הפתקים הללו למיחזור. את שאר הפתקים שלא נעשה בהם שימוש מעבירים כבר עתה למיחזור. עד כאן - ידידותי למדי לסביבה.

 

ומי ינקה את הרחובות?

אבל התמונה ברחובות פחות נעימה. על הקירות, בין עצים ושלטי רחוב, על גדרות ועל עצים פרושים עדיין כרזות רבות של המפלגות השונות - חלקן נתלו בניגוד גמור לחוק. בנוסף ישנם שלטים מנייר וקרטון שהושלכו מיותמים, והרבה מאוד מדבקות (סטיקרים) שמעטרות כל דבר שלא זז.

 

המועצה לישראל יפה, שעקבה בעזרת מתנדביה אחר הנושא במערכת הבחירות הנוכחית (וגם במערכת הבחירות לרשויות המקומיות), כבר פנתה בנושא למשטרה הירוקה, וביקשה לפתוח בחקירה נגד כמה מפלגות ש"עברו את הגבול", ביניהן "האיחוד הלאומי".

 

במועצה ציינו כי מדובר בהפרה של ארבעה חוקים של מדינת ישראל: חוק שמירת הניקיון, חוק שילוט הדרכים, חוק דרכי תעמולת הבחירות וחוק העונשין. חוקים אלה אמנם כוללים בתוכם קנסות והוצאות ניקוי שאמורות לבוא מכספי מימון המפלגות - אך כנראה שהמקל לא מרתיע מספיק.


כרזות שנתלו נגד החוק בהרצליה (צילום באדיבות המועצה לישראל יפה)

  

"המפלגות השונות השתלטו על המרחב הציבורי ועושות בו כבשלהן - הכל בכדי לפרסם את עצמם - גם במחיר של פגיעה בסביבה ועבירה על החוק", אמרו במועצה. "תליית השלטים והפוסטרים היא בגדר עבירה פלילית, והם נעשו ביודעין ולאור יום תוך התעלמות מופגנת מהחוק ומרצון הציבור. העברנו לידי המשטרה הירוקה ולידי ועדת הבחירות המרכזית דו"ח מקיף ובו תיעוד מצולם של השלטים והפוסטרים הפיראטים, ובהם נראה בברור היקפה של תעמולת הבחירות הבלתי חוקית".

 

לדברי אשל סגל, מנכ"ל המועצה, כרזות רבות הודבקו באופן שלא יהיה ניתן להסירן גם לאחר הבחירות, ולראייה ישנן כיום כרזות משנים עברו שעדיין 'מעטרות' שטחים ציבוריים רבים. סגל אמר כי יקרא להתערבות מיידית של המשרד להגנת הסביבה, כדי שיפעיל את מנגנוני האכיפה וידרוש ממפירי החוק לשאת בעלות פעולות הניקיון.

 

מהאיחוד הלאומי נמסר בתגובה: "הנחנו את הפעילים שלנו באופן חד משמעי לתלות אך ורק במקומות שהוקצו לכך. בשל כמות הפעילים הגדולה, התקשנו לוודא כי כולם עובדים לפי הכללים, אך הקצנו צוותים שנשלחו לשטח לניקוי ולהסרת השלטים שנתלו שלא כחוק".

 

  • רוצים להירתם למאמץ לנקות את ישראל מתעמולת הבחירות? שילחו תמונות של תעמולה אסורה לכתובת הדואר האלקטרוני של המועצה לישראל יפה: info@israel-yafa.org.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
238 מיליון כאלה - יועברו למיחזור
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
לא יורדים בקלות. כרזות ברחוב בירושלים
באדיבות המועצה לישראל יפה
עוד כרזות בצומת חולון
באדיבות המועצה לישראל יפה
מומלצים