שתף קטע נבחר

בעקבות המדד: כיצד להרוויח בעת דפלציה?

מדדי המחירים לצרכן של שלושת החודשים האחרונים הראו כי המשק ניצב בפני מגמה של ירידת מחירים. האם אכן מדובר בדפלציה, מאילו אפיקי השקעה כדאי להתרחק והיכן כדאי להשקיע? השקעה בימי דפלציה - מורה נבוכים

מדד חודש ינואר השלילי שפורסם שלשום (א') התווסף למדדי דצמבר ונובמבר שהראו על ירידת מחירים במשק, והעלו את החששות מדפלציה. כיצד זו משפיעה על הכיס ואיפה כדאי להשקיע בתקופות של דפלציה? צחי ליבוביץ', מנהל תחום ניהול תיקים בגאון בית השקעות, משיב:  

 

האם הדפלציה כבר מגולמת בשוק או שיש מקום להפתעות?

 

הדפלציה לא מגולמת בשוק. לקראת סוף שנת 2008 השוק גילם אינפלציה שלילית של כ-1% ב-2009. בחודש שעבר עבר השוק לגלם אינפלציה חיובית וכרגע הציפיות הנגזרות משוק ההון עומדות על אינפלציה חיובית של כ-0.4% ב-2009.

אחת הסיבות לתנודתיות הרבה בציפיות האינפלציה נובעת מאי הוודאות לגבי עתיד המשק וחומרת המיתון. ככל שהמיתון יחריף, כך יתעצמו ירידות המחירים ותעמיק הדפלציה. לכן, בהנחה ובחודשים הקרובים נמשיך לראות מדדי אינפלציה שליליים, אזי ציפיות האינפלציה ירדו. אנו מעריכים כי ב-2009 תהיה אינפלציה שלילית של בין 0.5% ל-1%.

 

אם המשק גולש לטריטוריית הדפלציה - מאילו אפיקי השקעה יש להתרחק?

 

באופן טבעי, כאשר האינפלציה היא שלילית, יש להתרחק מאגרות החוב הממשלתיות צמודות המדד. מי שבכל זאת מתעקש להשקיע באותן אג"ח צמודות מדד, רצוי שישמור על חשיפה מעטה לרכיב זה בתיק ההשקעות שלו, וכמו כן רצוי שהחשיפה תהיה לאג"ח צמודות מדד בעלות מח"מ בינוני, כיוון שבתקופת דפלציה האג"ח הצמודות בעלות המח"מ הקצר סופגות את הפגיעה הקשה ביותר.

 

האם ניתן לנצל את הדפלציה לצורך הפקת רווחים? במה כדאי להשקיע?

 

בעת דפלציה, האפיק השקלי הוא האטרקטיבי ביותר, ובייחוד אנו ממליצים על מח"מ בינוני לארבע שנים. איננו ממליצים על אגרות החוב השקליות ארוכות הטווח, כיוון שהסיכון שם גדול יותר: המיתון במשק הישראלי צפוי להחריף, הכנסות המדינה ממיסים יצנחו והגירעון יעמיק. המדינה תיאלץ לממן את הגירעון על ידי הנפקת אגרות חוב לטווח ארוך, וזה יוביל לירידת ערך באפיק זה. לכן, האפיק השקלי ארוך הטווח הוא פחות מומלץ.

 

מה לגבי אפיקים אחרים, מלבד האפיק השקלי?

 

באפיק השקלי אותו הזכרנו ניתן לקבל תשואה של כ-3.5% בשנה, ומבחינה היסטורית מדובר בתשואה נמוכה יחסית. מי שמחפש תשואה גבוהה יותר יכול למצוא אותה באפיק הקונצרני. להערכתנו, תעודת סל על מדד התל-בונד תתברר בעתיד כהשקעה טובה. מדד התל-בונד 60 הינו מדד מסוכן יותר באופן יחסי, ולכן בטווח הקצר ייתכנו בו תנודות רבות אך בטווח הארוך הוא עשוי להניב תשואה טובה.

 

המשקיעים הדפנסיביים יותר עשויים למצוא נחת במדד התל-בונד 20, כיוון שהיתרון הגדול בו הוא שחברות לא טובות ייגרעו ממנו ולמעשה רק החברות הטובות יישארו בו. לאלו המעוניינים להשקיע לטווח קצר, אנו ממליצים על אגרות חוב קונצרניות של חברות איתנות בעלות דירוגים גבוהים, אשר הסיכוי שהן יפשטו רגל הינו נמוך, כגון אג"ח של הבנקים או אג"ח של קבוצת אי.די.בי.

 

מה יעשה בנק ישראל כדי להתמודד עם הדפלציה, לאחר שיביא למיצוי את הורדות הריבית במשק?

 

הנגיד סטנלי פישר כבר אותת שהוא יכול להוריד ריבית ל-0%. לאחר מכן, אנו מעריכים כי בנק ישראל ירכוש אג"ח ממשלתיות על מנת להוריד את התשואות בחלק הארוך של המח"מ. בכך, בנק ישראל למעשה יחסום את אפשרויות החיסכון עבור החוסך הישראלי, וזאת במטרה לאלץ את החוסכים להוציא את הכסף מהאפיקים הסולידיים ולנתב אותם לאפיקים אחרים. ההיסטוריה מעידה שלאחר תקופה מסוימת של סביבת ריביות נמוכה, ההון מוסט חזרה מהאפיקים הסולידיים לאפיק הקונצרני ואף לאפיק המנייתי.


פורסם לראשונה 16/02/2009 20:04

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים