שתף קטע נבחר

עושים להם לובי

ציורים במסדרונות, מיצג של סיגלית לנדאו בכניסה וספרייה ענקית של קטלוגים: הצצה למלון אמנות חדש שייפתח מחר בתל אביב

לפני כשנה קיבלו חמישה אמנים פנייה מרגשת מאיש עסקים: "עומדת לרשותך קומה במלון חדש שייפתח בתל-אביב. אתה מוזמן לצייר ציורי קיר על קירות המסדרון ולהציב את עבודותיך בחדרי הקומה‭."‬ לפנייה צורפה הצעת תשלום נדיבה, והאמנים יצאו לדרך, לקחת חלק ביצירת מלון "ארט" החדש, שייפתח מחר (ד') ברח' בן-יהודה בתל-אביב.

 

קונספט מלון-אמנות כבר מככב ברחבי העולם, לצד מלונות בוטיק בנושאים שונים. בארץ הוא עולה לראשונה, והתוצאה היא מתן במה רב-פעמית לאמנים החושפים את יצירותיהם וחוויית אירוח מסוג אחר לאורחים.

 

"אחרי שהצגתי את הסקיצות בפני האוצרים, הועברו לסטודיו שלי לוחות MDF גדולים, עליהם עבדתי בחצי השנה האחרונה, בעוד המלון נבנה‭,"‬ מספר האמן אולף קונמן, המאכלס את הקומה הרביעית. "‬במקביל, צילמתי את תהליך העבודה, ובכל חדר יהיה צילום אחד שמתאר שלב בעבודה הנמצאת במסדרון‭."‬


האמן אולף קונמן בזמן עבודה (צילומים: אברהם חי)

 

על הקומה הראשונה עבדה איילת כרמי. "בחרתי שני נושאים שונים בשני צידי המסדרון, שיוצרים את השלם‭,"‬ מסבירה כרמי. ציוריה ממלאים את החלל הצר בענפים וגזעי עצים גדועים מול דמויות של נשים לוחמות בנוסח המיתולוגיה.

 

האמנית מאיה אטון קראה לעבודתה, התופסת את מסדרון הקומה השנייה, "חילוף חומרים‭:"‬ דימוי צמחי מפותל, שמציע מעין מסע בנבכי מערכת העורקים והוורידים. לאורחים מובטחת שינה רוויית חלומות על ג'ונגל אקזוטי ומפתה.

 

ומי מציג את עבודותיו בקומה השלישית? טלי בן-בסט, שבנתה "נוף עם ציפורים‭."‬ גם בן-בסט שוזרת נופים, בעלי חיים ודמויות אנוש, שחלקם ניבטים מבעד לשקפי תאורה המוארים בתאורה רכה. עבודת הקיר של דורון רבינא בקומה החמישית "נעה בין קישוטיות והקצנת מלאכותיות לבין סיפור אפל‭,"‬ לדברי האמן.


עבודת הקיר של דורון רבינא בקומה החמישית

 

המיצבים של חמשת האמנים הם רק חלק מהתפיסה האמנותית של המלון. בלובי הכניסה, למשל, תוקרן באופן רצוף עבודה של סיגלית לנדאו, ובכניסה החיצונית למלון מוצב פסלו המפורסם של האמן צדוק בן-דוד "אבולוציה‭."‬ חדר ארוחת הבוקר יתפקד גם כספרייה עם מאות ספרי אמנות וקטלוגים, ובקומת הקרקע מבטיחים לפתוח בהמשך גלריה רחבת ידיים לתערוכות מתחלפות. ועוד משהו קטן וטוב: בכל חדר תלוי לוח שעם, שבו מבטיחה ההנהלה לנעוץ הודעות ומידע על תערוכות ופעילויות אמנותיות בעיר.

 

אין מה להיבהל. בניגוד למלונות דומים בעולם, שבהם כל חדר נמסר לאמן אחר שנתן דרור לדמיונו, כאן האמנות אינה משתלטת ואינה מעיקה. החדרים עצמם מעוצבים בעיצוב מינימליסטי-נקי, כיאה למלון עכשווי.

 


ספרייה במלון

 

מאחורי המלון המיוחד הזה עומד היזם דורון סבג, מבעלי חברת ORS ובעל אוסף אמנות חשוב. "התמהיל במלון משלב עבודות מתוך האוסף ועבודות מוזמנות, והוא מהווה נדבך נוסף בדימוי של תל-אביב כמרכז תרבות‭,"‬ אומר מיכאל חי, מבעלי חברת ויז'ן מלונאות, המתמחה בפיתוח בתי מלון ואחראית על הרעיון והביצוע.

 

"האמנים שנבחרו כבר ניהלו בעבר דיאלוג עם פורמט של עבודות קיר‭,"‬ מוסיפות שתי האוצרות שהופקדו על האמנים, איה לוריא ודנה גולן-מילר. התוצאה, לפיכך, דומה למדי בכל הקומות, לפחות מבחינת השפה הציורית והדימויים.

 

ביקור במלון מגלה שני סוגי חדרים: 50 עסקיים-קטנים, קטנים מאוד אפילו, עם שולחן כתיבה נשלף וערכת קפה, ו‭12-‬ חדרים גדולים ומפנקים יותר, עם מטבחון וג'קוזי.

 

בקומת הגג נבנה דק עץ, שיהווה בית קפה ובר, בית קפה נוסף יפעל בחצר האחורית של המלון. חבל רק שהנוף הניבט מחלונות המלון ומגגו הוא נוף תלאביבי דהוי ומרופט, ללא פיסת ים. מצד שני, הים נמצא בהישג רגל, ובן-יהודה שטראסה הייקי עדיין אותנטי.


בית קפה מעוצב

 

על-פי דיווחי היזמים, במלון הושקעו 15 מיליון שקל, לאחר שנבנה על שרידי מלון טופ הישן, שהיה שייך גם הוא למשפחת סבג. ולא פחות חשוב: מלון "ארט " מציע, לפחות בתקופת ההרצה, מחירים סבירים לחלוטין: כ‭650-‬ שקל ללילה, כולל ארוחת בוקר. הרבה פחות ממלונות הענק ברחבי העיר ומצימרים מפונפנים בצפון, שמחיריהם כבר האמירו לאחרונה לאלפיים שקלים ללילה, למרות המיתון.

 

מעבר לקונספט, חשוב לא פחות הניהול השוטף. זה הופקד בידי רשת מלונות אטלס, המנהלת בין היתר את מלונות הבוטיק סינמה, מלודי וסנטר בתל-אביב, את מלון הרמוני שנפתח באחרונה בירושלים ומלון חדש בשם "שדות‭."‬ מלון זה נפתח השבוע במקום הכי פחות צפוי: ליד בית-החולים אסף הרופא, ומתוכנן גם לשהיות ארוכות.

 

בתקופה של פיחות במספר התיירים ועצירת פרויקטים עסקיים - לא נותר אלא להחזיק אצבעות לאלה שממשיכים להשקיע בענף בלתי יציב זה, ואף מנסים להוציא אותו מהמסגרות המרובעות של חדרי מלון.


לובי אומנותי

 

מלונות אמנות בעולם

טרנד מלונות אמנות כבר תפס במספר ערים בעולם. לא מדובר על תליית תמונות בחדרים, אלא בהפקדת חדרי המלון והחללים הציבוריים בידי אמנים עכשוויים, לא תמיד להנאתם של האורחים.

 

במלון פוקס ‭(Fox)‬ בקופנהגן, לדוגמה, כל חדר מעוצב כיצירת אמנות לעצמה. אפשר למצוא שם פרחים, נופים, מפלצות ידידותיות, יצורים חלומיים ומה לא.

 

גם 39 חדרי מלון Sixty בעיר ריסיונה באיטליה נמסרו לדמיונם הפרוע של אמנים מכל העולם, ואילו מלון Chambers במיניאפוליס, ארה"ב, מציג תפיסה רגועה יותר מאוסף האמנות של בעלי המלון. מלון ‭Gallery Hotel Art‬ בפירנצה מציג אמנות עכשווית, המתחלפת בהתמדה, כאשר אורחי המלון וצופים מזדמנים "מוזמנים לבוא לצפות, לאהוב או לשנוא את העבודות‭,"‬ כפי שנאמר בדף הבית של המלון.

 

אבל המלון כנראה הכי מרחיק לכת מבחינה אמנותית הוא ‭Propeller-island‬ בברלין, שבו נתנו לאמנים להשתולל ממש. לא בטוח שעם היצירות שמוצגות שם אפשר לבנות על לילה שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המלון מבחוץ
צילום: אברהם חי
הצצה לפנים המלון
צילום: אברהם חי
מסדרונות מצויירים
צילום: אברהם חי
צילום: אברהם חי
"חילוף חומרים" של מאיה אטון
צילום: אברהם חי
חדר במלון
צילום: אברהם חי
מומלצים