שתף קטע נבחר

מי מונע מחולים פלסטינים להגיע לטיפול בישראל

הפעם המחסומים לא אשמים: חולים פלסטינים אשר טופלו בארץ אינם יכולים להמשיך לקבלו בשל סירוב הרשות לממן את הטיפולים. רופא: "המון ילדים נעלמו לנו באמצע הטיפול. הסרטן לא יחכה, הוא יחזור"

הטיפול בעשרות חולים פלסטינים שאושפזו בבתי החולים בישראל הופסק לאחר מבצע "עופרת יצוקה", בעקבות הנחייה של שר הבריאות הפלסטיני. רופאים שמטפלים בחולים הפלסטינים מציינים שלגבי חלקם, חולי סרטן שטופלו בישראל, מדובר בגזר דין מוות. רופא מטפל אמר בעניין: "נושא הרפואה, שצריך להיות מנותק מהקשר פוליטי, נמצא בלב הסכסוך והחולים נפגעים".

 

בשבועות האחרונים הגיעו לידי ארגון "רופאים לזכויות אדם" עשרות פניות נואשות מחולים פלסטינים שזקוקים לטיפול. הפעם הם לא התלוננו על נהלי הביטחון של ישראל שמונעים או מעכבים כניסה. הפעם הופנו התלונות נגד הרשות הפלסטינית, שהפסיקה לרכוש שירותי אשפוז מישראל. לדברי גורמים בארץ, לאחר מבצע "עופרת יצוקה" החליט החמאס להפסיק לעמוד בהתחייבויות הכספיות עבור חולים המטופלים בארץ. הרשות הפלסטינית נאלצה לקבל החלטה זו, והטיפול בחולים נעצר.

  

במערכת הבריאות הפלסטינית לא קיימים תחומי רפואה שלמים, בגלל העדר רופאים מומחים או רמה רפואית לא מספקת. חולי סרטן, ילדים הסובלים ממומי לב מולדים, ילדים חולי לוקמיה או מי שזקוקים לניתוחים אורתופדיים מורכבים או ניתוחים נוירוכירורגיים נעזרו באופן כמעט בלעדי במערכת הבריאות בישראל. הרשות הפלסטינית שילמה עבור הטיפולים בהתאם לתעריפים שגובים בתי החולים בישראל מקופות החולים.

  

"יש הרבה מאד ילדים שפשוט נעלמו לנו באמצע הטיפול. טיפול ממוצע אורך עשרה חודשים, במהלכו הם נשלחו לביתם ולא חזרו אלינו", מספר פרופ' עמוס תורן, מנהל המחלקה להמטו-אונקולוגיה בילדים בשיבא. "זה לא שהם הפסיקו להיות חולים שם, הם פשוט לא יכולים להגיע לקבל טיפול. מבחינתם זה גזר דין מוות. הסרטן לא מחכה, הוא יחזור".

  

עד למלחמה האחרונה כ-40 אחוז מהמאושפזים במחלקה להמטואונקולוגיה ילדים בשיבא היו ילדים פלסטינים. כאשר לדברי פרופ' תורן, בשנים האחרונות המספר הלך וגדל. "זה פשוט נורא לחשוב שהילדים שם לא יזכו לטיפול. משאירים אותם בעזה והמחלה תחזור. במהלך השנים הצלחנו לסייע למאות ילדים. אני מקווה שהמטופלים יחזרו, אבל אני לא יודע עד כמה משנה לפוליטיקאים עשרות הילדים האלו".

  

למרות התחושה שישנו נתק מוחלט בין ישראל לרצועה, לבית החולים שיבא הגיעו עד לאחרונה מדי יום אמבולנסים עם חולים מעזה. לדברי פרופ' רפי ולדן, סגן מנהל בית החולים וחבר הנהלת רופאים לזכויות אדם, ביום ממוצע אושפזו בשיבא כ-50 חולים פלסטינים.

  

חולים פלסטינים טופלו עד לאחרונה גם בבתי החולים איכילוב, הדסה, רמב"ם, סורוקה ובתי חולים נוספים. 

 

פרופ' ולדן מספר כי "בהתחלה חשבנו שזו עמדה קיצונית של חמאס, עכשיו גם שר הבריאות הפלסטיני הוציא הנחייה לא להפנות אף חולה פלסטיני לישראל. מצפים שהם יקבלו טיפול בירדן ובמצרים, אבל זו אופציה שנותנת מענה חלקי ביותר. הטיפול בעשרות חולים נקטע באיבו. שוחחתי עם גורם פלסטיני ואמרתי לו 'אנחנו מבינים שאתם כועסים, אבל אתם גוזרים גזר דין מוות על ילדים שלכם'. אנחנו מצרים מאד על כך שנושא הרפואה והצלת החיים, שצריך להיות מנותק מקונטקסט פוליטי, נכנס ללב הסכסוך ופוגע בחולים. אנחנו מנסים לגייס אנשים בעלי רגישות אנושית ברשות שיסירו את החרם". 

 

בארגון רופאים לזכויות אדם ובארגוני זכויות אדם נוספים, ישראלים ופלסטינים, ציינו כי "ניצול המצב הרפואי של החולים, ובעיקר של אלה הנמצאים במצב קשה, למטרות פוליטית או כלכליות, מהווה הפרה חמורה של זכויות אדם ועקרונות האתיקה הרפואית".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עזה בזמן מבצע "עופרת יצוקה"
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים