שתף קטע נבחר
צילום: Jupiter

המאבק בג'אנק פוד - בלב יום הצרכן הבינלאומי

ארגון הצרכנים הבינלאומי הציב את המלחמה בשיווק מזון לא בריא לילדים במוקד היום. ברחבי העולם מתקיימות פעילויות שונות לרגל חגם של הצרכנים

"כולנו צרכנים", אמר נשיא ארצות-הברית לשעבר ג'ון פ. קנדי ב-1962, והיום 15 במרס, מציינים זאת ברחבי העולם, במסגרת יום זכויות הצרכן הבינלאומי (WCRD). אותו קנדי אף אמר שהצרכנים הם הקבוצה הכלכלית הגדולה ביותר בכלכלה, ו-15 במרס נועד כדי להזכיר לכל את הכוח שאצור בידינו כצרכנים, למען יראו גופים כלכליים ויראו.

  

יום הצרכן הבינלאומי 2009 

 

כב-2008, גם השנה ארגון הצרכנים הבינלאומי מעמיד בחוד החנית של הפעילות שלו את הלוחמה במכירה ושיווק של ג'אנק פוד לילדים, ואף השיק לשם כך אתר - "דור הג'אנק פוד"  שמו. 

 

קמפיין "דור הג'אנק פוד" קורא לשים קץ לשיווק כלל עולמי של מזון לא בריא לילדים. השנה חשיבותו אקוטית במיוחד, מפני שהחודש, ארגון הבריאות הבינלאומי (WHO) צפוי לפרסם טיוטת המלצות לשיווק מזון ומשקאות לא אלכוהוליים לילדים.

 

ארגון הצרכנים הבינלאומי שם לו למטרה להאיץ בארגון הבריאות הבינלאומי ובממשל האמריקני לאמץ את הקוד הבינלאומי לתזונת ילדים, המבוסס על המלצות הארגון.

 

במסגרת פעילויות היום, גם השנה ילדים ברחבי העולם ישתתפו ב"אתגר קופסת ארוחת הצהריים". בשנה שעברה הם התבקשו לארגן לעצמם קופסת אוכל לבית-הספר מתוך מבחר של מזונות מזינים ומאוזנים ולא-מזינים. בין המשתתפים ב"אתגר" אז היו גם 2,000 תלמידים מ-15 בתי ספר ברחבי הארץ.

 

מסביב לעולם, חברי ארגון הצרכנים הבינלאומי יארגנו פעילויות נגד מכירת מזונות מזיקים לילדים.

 

במדינות רבות אף בוחנים היום את יעילותן של התקנות המקומיות להגנת הצרכן ולמסחר הוגן. בניו-דלהי שבהודו למשל, נערכת משבת ועידה בת יומיים של המשרד הממשלתי לענייני צרכנות, שמטרתה למפות את מצב זכויות הצרכן במדינה.

 

נוסף על כך, יום הצרכן הבינלאומי מצוין ברחבי העולם בפעילויות מקומיות שמארגנים ארגוני צרכנות מקומיים. היוזמות יכולות לבוא בדמות קמפיינים, תערוכות פומביות, סדנאות ואירועי רחוב. על פי רוב, אירועי יום זכויות הצרכן הבינלאומי נמתחים מעבר ל-15 במרס, ליצירת בסיס לעבודה ארוכת טווח.עם זאת,  יש לזכור שלצרכן אין רק זכויות, כי אם גם חובות. כמו שאנו דורשים מהמשווקים והמוכרים לגלות אחריות כלפינו, גם אנו הצרכנים צריכים לגלות אחריות כי צרכנות בלתי אחראית היא לב ליבו של המשבר הסביבתי.

 

ארה"ב: פועלים לשינוי הסטנדרטים למכירת ג'אנק פוד לילדים

בארצות-הברית מתוכננות היום פשיטות על סופרמרקטים, צעדות, מסיבות עיתונאים, והוצאות לאור של פרסומים חדשים.

 

בין היתר, ארגון הצרכנים הבינלאומי מוציא היום לאור את "New media, same old tricks" ("מדיה חדשה, אותם טריקים ישנים") דו"ח שבוחן את הדרכים בהן משתמשות חברות מזון בינלאומיות כדי לקדם מכירה של מזונות עמוסים בסוכר ובנתרן ובעלי אחוזי שומן גבוהים לילדים באתרי האינטרנט שלהם.  

 

כמו כן, אנשי הארגון לקידום תזונת ילדים והיוזמה להגנה על ארוחות בית-הספר יעדכנו היום יחד את סטנדרטי התזונה של מחלקת החקלאות של ארצות-הברית גם למזונות שנמכרים מחוץ לקפיטריות בבתי-ספר אמריקניים, כמו מכונות ממתקים וקיוסקים.

 

הפעולה הזו חשובה במיוחד לנוכח נקיטת הפעולה שעליה החליט הקונגרס האמריקני השנה - למגר מכירת מזונות לא בריאים לתלמידים. ארגון הצרכנים הבינלאומי פירסם אמנה שמטרתה להדיר "מזונות זבל" מבתי-ספר אחת ולתמיד.

 

הסטדנדרטים הנוכחיים למכירת מזון לילדים בבתי-ספר ראויים לעדכון לשם מניעת סכרת והשמנת יתר, וכדי למנוע מהדור הנוכחי של הילדים לחיות חיים קצרים מאלה שחיו הוריהם, אומרים בארגון הצרכנים הבינלאומי.

 

על האמנה חתומים 88 ארגונים, ובהם ארגון הסוכרת האמריקני, מועצת ההורים הלאומית, עמותת הלב האמריקנית, ארגון 'הצילו את הילדים' ועמותת תזונת בית-הספר. האמנה היא צעד שעשוי להפוך לפעולה ממשית, כשהקונגרס יאשר מחדש את תקנת תזונת הילד שתוקפה יפוג השנה.

 

השינוי נחוץ משום שהחוק הפדרלי בארצות-הברית אוסר מכירה לילדים בתחומי בית-הספר של מה שמוגדר באופן צר כ"מזונות בעלי ערך תזונתי נמוך", אבל הסטנדטים התזונתיים למזונות אלה לא עודכנו כבר 30 שנה, מאז 1979 - פרק זמן שבמהלכו שיעורי השמנת היתר בקרב ילדי ארה"ב שולשו.

 

ממשל הנשיא קרטר, שהנהיג סטנדרטים אלה, התמקד אז במזונות שמכילים את התצרוכת היומית של חלבון, ויטמין סי, סידן ומזינים אחרים. אבל רשימת הסטנדרטים אינה כוללת הגבלה על קלוריות, שומן רווי או נתרן - שאת כולם ילדים אמריקנים צורכים במנות יתר. כתוצאה מכך, מוצרים תמימים כמי סודה וסוכריות מנטה אסורים למכירה בשטח בית-הספר, ואילו שלגונים וסופגניות נמכרים בהמוניהם.

  

למרות התקדמות בתחום תזונת הילדים בבתי הספר בארצות-הברית, רוב המוסדות מאפשרים זמינות של ג'אנק פוד.

 

חלקם אף מניחים לג'אנק פוד להיכנס בדרך האחורית בדמות סופגניות או עוגיות, שאינם נחשבים מזונות אסורים לממכר בבתי-ספר.

 

כך, בה בעת שארוחת צהריים רגילה הנמכרת בקפיטריות בבתי הספר בארה"ב נחשבת מאוזנת בצורה סבירה, לפי המרכז למדע לטובת הציבור, ילדים יכולים להחליף אותה בקלות במשקאות ממותקים, פיצה, צ'יפס, סניקרס, צ'יטוס או בחירות תזונתיות עלובות אחרות מעגלת ממתקים, מכונת ממתקים ומקורות אחרים. באופן זה, התלמידים משלמים על מזונות שמזיקים להם.

 

אחד המחזות השכיחים בבתי-ספר בארצות-הברית הוא קיר שאליו מוצמדת שורה ארוכה של מכונות ממתקים, חטיפים ומשקאות מסוכרים. בכוונת ארגוני הצרכנים בארה"ב למגר את המכונות הללו, ולהחליפן באפשרויות לתזונה בריאה. מטרת העל של האמנה היא שהסטנדרטים החדשים ייושמו בכל מקום בשטח בית-הספר, ובמשך כל שעות הלימודים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
"דור הג'אנק פוד"
ארגון הצרכנים הבינלאומי
מומלצים