שתף קטע נבחר

מהשדה לצלחת - 10 מסעדות חקלאיות

בחסות הפריחה ומזג האוויר המושלם, קחו את המשפחה או החברים וקיימו ארוחת חצי-פיקניק במסעדות החקלאיות ברחבי הארץ. להדפיס ולצאת לדרך

האביב המתפרץ, הפריחה המכסה את האדמה כשטיח שנגנב מגן עדן והעובדה שעדיין לא חם מדי כדי לאכול באוויר הפתוח – כל אלה הופכים את המסעדות החקלאיות ללוקיישן מדהים לחצי פיקניק. למה חצי? כי אחרים טורחים, מבשלים, מגישים ואוספים את הכלים, ואתם רק מגיעים כדי לאכול וליהנות מהרוח והשמש והמים.

 

אז מה הן 10 המסעדות החקלאיות המומלצות בישראל? אלה שהאוכל המוגש בהן מגיע ישר מגינת התבלינים הצמודה ומהשדה הסמוך? בחלק מהמסעדות החקלאיות, אגב, הבעלים שרוכנים על הסירים והמחבתות הם ברוב המקרים גם החקלאים שמגדלים את התוצרת בחלקה הסמוכה ובשדות מסביב.

 

הקדרה של נגה

חלוצת מסעדות הגורמה בעמק יזרעאל שוכנת במבנה עץ ומוקפת שדרת תבלינים, גינה יפהפייה וכרם ענבים אדומים. המסעדה הוקמה בחלקה חקלאית, של פרדס אשכוליות. המקום התחיל את דרכו ככפרייה, המוכרת תוצרת חקלאית, והתפתח למסעדה שבה מגדלים שדרות תבלינים לשימוש עצמי, פירות הדר מהפרדסים המקיפים אותה, ענבים ותאנים מהבוסתן, תבלינים וחליטות תה מחוות התבלינים בבית לחם הגלילית, שמני זית ודבש מיצרנים בעמק. המסעדה מתמחה במאכלי קדרות, המוגשים בכלי ברזל (פויקה) יפים המשתלבים היטב בימי החורף.

 

  • מושב בית שערים, טל' ‭.04-9830730‬ פתוח: כל השבוע, ‭.23:00-12:00‬

 

הרדוף

מעוז האוכל האורגני. זה המקום שבו תמצאו אוכל צמחוני, אורגני ברובו, מחומרי הגלם הגדלים בקיבוץ: ירקות, שמן זית המופק מהזיתים המקומיים, גבינות שהמכינים מחלב הפרות שברפת המקומית, ועוד. בתפריט: לביבות שקדים, ממולאים, סטייק מגבינת חלומי, צלי אגוזים וירקות וגלידה אורגנית.

 

  • קיבוץ הרדוף, טל' ‭.04-9059229‬ פתוח: ב‭-'‬ו' ‭,09:00-16:00‬ שבת ‭.09:30-18:00‬

 

מורגן

מסעדה חקלאית חדשה ביקנעם המושבה, עם גן ירק, חממה ודיר צאן, אשר תנובתם מספקת את מירב צרכי המסעדה. החסה, הכרוב, הכרובית, הברוקולי ועלי הבייבי נקטפים במקום, וכשטועמים אותם מבינים, שאין כמו ירקות שנקטפו זה עתה ולא עברו התעללות במקררים. אפשר לשבת במסעדה, להשקיף על הדיר, ולראות איך האוכל שלכם מתרוצץ בחוץ. בהנחה שאין לכם בעיה עם זה. מצד שני, תמיד אפשר לעבור לצמחונות.

 

  • יקנעם המושבה, טל' ‭.04-9937101‬ פתוח: ב‭-'‬ש' ‭.22:00-12:00‬

 

חוות התבלינים

מסעדה ותיקה, המצויה על צלע הרי הגלבוע, שמחלונותיה ניתן לחזות בנופי העמק. התפריט מבוסס על אוכל ישראלי-ים תיכוני, עם תבלינים טריים, זיתים, שמן זית, לימונים, רימונים, ירקות ויין – כולם גדלים או מיוצרים בשטח המסעדה.

 

  • הרי הגלבוע, טל' ‭.04-6531093‬ פתוח: ב'ש' ‭.22:00-12:00‬

 

ארוחה ירוקה

בקצהו הדרומי של הר הגלבוע, בנוף עוצר נשימה, ליד הכפר מלכישוע העוסק בשיקום נערים נפגעי סמים, מצויה גינה עם מסעדה קטנה לצידה. אין פה מטבח גדול וצי של מלצרים, אלא בני זוג, גיתי ורינת בן ישראל, שעושים עבודתם נאמנה, בצנעה ובאמונה. גיתי, גנן בהכשרתו, עובד עם הנערים כבר כמעט עשור ומדריך אותם בגידול ירקות ותבלינים אורגניים. אלה הירקות שייקטפו סמוך לרגע הכנתם, ויטופלו בעדינות ובאהבה גדולה במטבח. התפריט צמחוני, הישיבה בלב היער, ומי שרוצה, יכול לבקש מגיתי סיור במקום והסברים על חקלאות אורגנית, אקולוגיה וגמילה מסמים.

 

  • מלכישוע, טל' ‭,052-4819258 ,04-6585844‬ פתוח: שישי בבוקר עד כניסת השבת, ובמוצ"ש, מצאת השבת עד חצות - בתיאום מראש בלבד.  


סלט פרחוני ב"מוסקט" (צילום: גיא רובננקו)

 

מוסקט

10 שנים מלאו בימים אלה למסעדה המיוחדת, המצויה במלון מצפה הימים שבין צפת לראש פינה. חיים טיבי, השף המלווה אותה כמעט מיומה הראשון, מספר שלפני עשור המודעות לאוכל אורגני היתה קטנה מאוד, וגם גן הירק שסיפק את חומרי הגלם היה צנוע ומצומצם. ברבות השנים גדלה התוצרת, והיום מתפקד המקום כמשק אוטרקי לכל דבר. כמעט כל צרכי המסעדה צומחים וגדלים בגנים, בבוסתנים ובפינת החי המקיפים אותה, הכל בהתאם לעונה. בחורף, למשל, תוכלו למצוא פה 12 סוגי חסות, ירקות עלים כמו מנגולד ותרד, כרובים, כרוביות, אפונת שלג, שעועית, שורשים כמו קולורבי, שומר, סלק, צנוניות ותפוחי אדמה, ופירות כמו אפרסמונים, תפוחים, אגסים והדרים. הדגים האורגניים משייטים בבריכות, ובצלחת יכולים לנחות ברווזים, יונים, תרנגולות, שלווים, פסיונים, גדיים וטלאים, שבבוקר עוד התרוצצו בחצר. גם את הגבינות מייצרים במקום, וכובשים את הזיתים. גם עראק מפיקים כאן, מתאנים ואלכוהול, ובעתיד רוצים גם בירה. את המטבח של טיבי אפשר להגדיר כגלילי-עילי. שילוב מוצלח של תוצרת הגליל והגולן, עם ניחוחות ילדותו של השף שגדל בצפת.

 

  • מלון מצפה הימים ראש פינה, טל' ‭.04-6994523‬ פתוח: כל השבוע ‭.24:00-13:30 ‬

 

משק ברזילי

אחד המקומות שבהם תראו את החסות צומחות ממש ליד השולחן שלכם הוא משק ברזילי במושב ירקונה, שליד הוד השרון. את האוכל רוקחת שלי לרון, שפית צעירה ומבטיחה, והוא אורגני לחלוטין. יש לה מנות מקוריות ומצוינות כמו קרפצ'ו דלעת מעולה – פרוסות דקיקות של דלעת, שנכבשו בשמן זית ולימון, או טארט טאטן מעגבניות מיובשות ובצל. אפילו הקינוחים אורגניים. באחרונה נוספה למקום גם מרפסת סגורה ומקורה, כך שאפשר לשבת פה גם בערב, לאור נרות, על כוס יין (אורגני) או בירה (אורגנית גם‭,(‬ ולאכול ארוחה בריאה בתכלית.

 

מי שרוצה לקנות משהו לפני או אחרי הארוחה, יכול לעשות זאת החנות האורגנית הצמודה למסעדה. ובהחלט ייתכן מצב שהצוות יזמין אתכם לקטוף לעצמכם את הקניות מהערוגה הסמוכה. משום מה, רק מעטים בוחרים בהזדמנות הייחודית. רוב הלקוחות מעדיפים שהצוות יקטוף להם. הפסד גדול.

 

  • משק ברזילי, בכניסה למושב ירקונה, טל' ‭.09-7453935‬ פתוח: א‭-'‬ה' ‭,22:00-08:00‬ ו' עד ‭.15:00‬

 

מקום בלב

ירקות ותבלינים נקטפים פה פעמיים ביום, בהתאם לצרכי המסעדה, מגן הירק הצמוד ל-"מקום בלב‭."‬ בקיץ השולחנות מפוזרים ליד נחל קטן, בחורף יושבים מול האח המבוערת, ואתם מוזמנים לעשות סיור בגן הירק ולראות את הירקות הצומחים פה. אפילו פרחי מאכל יימצאו עבורכם במקום.

 

  • פרדס משותף 5, רעננה, טל' ‭.097714296‬ פתוח: א‭-'‬ו' ‭,24:00-08:30‬ מוצ"ש, ‭.24:00-17:00‬


מקום בלב (צילום: צביקה טישלר)

 

כרמים

אחת מגאוות מושב סגולה, הסמוך לצומת קסטינה, היא מסעדת כרמים. המסעדה מצויה בתוך משתלה, וסביבה גן פורח ומרחבים גדולים, מה שהופך אותה ליעד אטרקטיבי גם לבילוי עם ילדים. הירקות ועשבי התיבול הגדלים במקום משמשים את השף, סהר רפאל, שרוקח פה מנות כמו צלעות טלה בפיסטוק קצוץ, שרימפס ברוטב וודקה-עגבניות, ניוקי שקדי עגל ועוד.

 

  • סגולה ‭,106‬ בכניסה למושב (בין קסטינה לקרית גת‭,(‬ טל' ‭.1700-555-856 ‬

 

פונדק נאות סמדר

כפאטה מורגנה בלב מדבר מפציע הפונדק של נאות סמדר בכביש הערבה. לאסי הודי נהדר, מיצי פירות, יוגורט עיזים מצוין, זיתים מיוחדים וגלידות יוגורט תוצרת בית הם רק חלק מהמוצרים שתוכלו למצוא פה, לצד ארוחות חלביות קלות. כולם מגיעים מהגידולים של תושבי הקיבוץ הקטן, המבקשים לחיות בהרמוניה עם הטבע.

 

  • צומת שיזפון, טל' ‭.08-6358180‬ פתוח: א‭-'‬ד' ‭,17:00-08:30‬ ה‭,'‬ שבת ‭,21:00 -18:00‬ ו' ‭.13:00-08:30 ‬

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קציצות כוסמת ב"משק ברזילי"
צילום: שלום בר-טל
מומלצים