שתף קטע נבחר

אפקט מיידוף: זינוק בחקירת הונאות פונזי בארה"ב

מתחילת השנה נחשפו 19 תרמיות פונזי, המסתמכות על כסף של משקיעים חדשים אשר אינו מושקע בנכסים, אלא משמש כתשלום לוותיקים. זאת, לעומת 13 תרמיות בלבד ב-2008. הסיבה: בגלל המשבר משקיעים רבים רוצים למשוך את כספם

מאות אנשים בארצות הברית נחקרים בחשד לביצוע הונאות פיננסיות, רבות מהן תרמיות פונזי. כך חשף בסוף השבוע רגולטור בארה"ב, שכינה את התופעה "פונזימוניום משתולל". הונאת פונזי היא הונאה המסתמכת על כסף של משקיעים חדשים אשר אינו מושקע בנכסים - אלא משמש כתשלום למשקיעים הוותיקים.

 

 

מתחילת השנה נחשפו 19 תרמיות פונזי. זאת, לעומת 13 תרמיות בלבד בכל 2008. לפי יו"ר הרשות למסחר בחוזים עתידיים על סחורות, בארט צ'ילטון, אף אחת מהונאות איננה מגיעה להיקף התרמית של איש הפיננסים, ברנרד מיידוף, אך תרמיות "מיני מיידוף", בהיקף של מיליוני דולרים, צצות מניו יורק עד הוואי.

 

"בגלל המצב הכלכלי, אנשים מעוניינים לפדות את הכסף יותר מאי פעם וזה גורם לרבות מהתרמיות האלה להתגלות", אמר צ'ילטון.

 

לדבריו, בחודש האחרון בלבד חקרה הסוכנות שלו תרמיות פיננסיות בפנסילביה, בניו יורק, בצפון קרוליינה, באייווה, באיידהו ובהוואי.

 

רבות מהתרמיות הפיננסיות הן קטנות אך מספיקות כדי לממן סגנון חיים ראוותני, למשל זו שנחשפה באחרונה בצפון קרוליינה, בהיקף של 40 מיליון דולר. את ההונאה, שנמשכה חמש שנים, הוביל אדם בשם ברוס קריימר, שהתאבד עם חשיפתה. קריימר, שטען שהוא מתמטיקאי, שכנע 79 איש להשקיע דרכו במסחר במטבע חוץ. הוא הבטיח תשואות חודשיות של 3%-4%.

 

במקום לעשות זאת תיעל את הכסף לרכוש מכונית ספורט של מזראטי, חוות סוסים בשווי מיליון דולר ויצירות אמנות, וערך מסיבות "פזרניות", לפי נוסח התלונה שהוגשה בשבוע שעבר.

 

עם הרעת המצב הכלכלי, חיפש קריימר לקוחות חדשים שיאפשרו לתרמית להימשך. בימים שלפני התאבדותו דרשו המשקיעים את כספיהם בחזרה וחשדם גבר כאשר לא הצליחו למשוך את כספם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיידוף בבית המשפט
צילום: AFP
מומלצים