שתף קטע נבחר

האוצר למשרדים: היכונו לקיצוץ

צפוי קיצוץ בהיקף של כ-10 מיליארד שקלים, במקום התוספת של 3.4 מיליארד שתוכננה. הממשלה צפויה לאשר היום את המועד החדש של אישור התקציב וראשי האוצר כבר התחייבו לעמוד בלוח הזמנים הנדרש להכנתו. יו"ר ועדת הכספים, משה גפני: "נראה שנעמוד בלוח הזמנים כי אין לנו ברירה"

משרד האוצר הנחה בימים האחרונים את משרדי הממשלה להיערך לקיצוץ רוחב בשיעור 5% מההוצאות לתפעול, לתמיכות והקצבות למיניהן - בהיקף כולל של כ-10 מיליארד שקלים. זאת, במקום התוספת בשיעור 1.7 אחוז – כ-3.4 מיליארד שקלים – שתוכננה לתקציב 2009.

 

מדובר בצעד ראשוני להתאמת תוכניות הפעולה של המשרדים במסגרת התקציב הדו-שנתי המתוכנן עד סוף 2010, שאמור לעבור בממשלה ובכנסת עד אמצע יולי. היקף ההוצאה לפעולות ותמיכות ב-2010 ייקבע עד סוף החודש.

 

בהיעדר תקציב מאושר ל-2009, עבדו המשרדים מראשית השנה על מנות חודשיות של תקציבי פעולות ותמיכות בהיקף כולל של כ-200 מיליארד שקלים, שחושבו על סמך ההוצאות שלהם בתקציב 2008 (למעט הסעיפים הנוקשים לתשלומי שכר, החזר חובות והוצאות מימון).

 

מדובר ב-58% מהתקציב השנתי הקודם, שעמד על 348 מיליארד שקלים. מתוך הסכום הזה, הוצאות התפעול של המשרדים עמדו על כ-55 מיליארד שקלים (16% מהתקציב) וההוצאות לתמיכות ולהקצבות עמדו על 146 מיליארד שקלים (42% מהתקציב).

 

הרקע לקיצוץ: הירידה בהכנסות הממשלה והגירעון

קיצוץ הרוחב נדרש לשם התאמת התקציב לירידה התלולה בהכנסות בגלל המשבר העולמי - שלא נצפתה בקיץ שעבר, בעת שמסגרת תקציב 2009 אושרה בממשלה - ולגידול המואץ בגירעון. התקציב נבנה על גירעון של כ-7 מיליארד שקלים, שתפח בינתיים לכ-40 מיליארד. הירידה בהכנסות עלולה להסתכם בכ-36 מיליארד שקלים, אם תמשך המגמה שהסתמנה ברבעון הראשון של 2009.

 

קיצוץ הרוחב בסעיפים הגמישים של התקציב לא יהיה שווה לכל המשרדים אלא יתבטא בכל משרד, על פי סדר העדיפויות החדש שייקבע בממשלה בחודש הקרוב. האוצר לא יקבע את היקף הקיצוץ בכל הוצאה, אלא ישאיר את המשימה הקשה של הגזירות הצפויות, גם מבחינה פוליטית (מה יבוא על חשבון מה), להכרעת השרים ולאחריותם בהתאם לסדר העדיפויות שיחליטו עליו.

 

בצמרת האוצר כבר החלה בשבוע שעבר ההיערכות להגשת התקציב הדו-שנתי, במקום תקציב 2009 שטרם עבר בכנסת ונדרש להרחבה ועדכון משמעותיים. זאת ברוח המלצות השר החדש יובל שטייניץ אשר העדיף את האופציה הזאת, בתכנית העבודה אותה התווה לממשלה החדשה כשעמד בראש צוות 100 הימים. ראש הממשלה בנימין נתניהו אימץ את הרעיון ואת הצעת שטייניץ לתקן את החוק בהוראת שעה, שתאריך את לוח הזמנים לאישור התקציב הדו-שנתי מ-45 יום בחוק הקיים ל-106 יום עד מחצית יולי.

 

הממשלה אמורה לאשר היום את תיקון החוק והכנסת תעשה זאת מחר (ב') במושב פגרה מיוחד. צפוי רוב לאישור התיקון על פי התחייבות מוקדמת של סיעות הקואליציה בהסכמים שחתמו על הליכוד, למרות ההתנגדויות הצפויות גם מהעבודה שבקואליציה.

 

"תקדים היסטורי"

בצמרת האוצר מודים כי העברת התקציב הדו-שנתי בנסיבות החדשות מהווה "תקדים היסטורי בלוח זמנים לא קל". עם זאת, מנכ"ל האוצר ירום אריאב והממונה על אגף התקציבים רם בלינקוב כבר התחייבו לעמוד במשימה הקשה בדיונים שהתקיימו עם השר שטייניץ בשבוע שעבר מיד לאחר השבעתו, ולדרישתו הם חזרו על התחייבותם לפרוטוקול גם בפני ראש הממשלה נתניהו בסוף השבוע.

 

בדיון שנערך בלשכת ראש הממשלה עם ראשי האוצר והיועץ המשפטי לממשלה הדגיש שטייניץ שמדובר ב"מצב חירום" המחייב לתת לשר האוצר את כל הכלים למימוש מהיר של התכנית. נתניהו נתן גיבוי מלא לשר ולתכנית התקציב הדו-שנתי, ואנשי האוצר נאלצו לסגת מהתנגדותם העקרונית לתקציב רב-שנתי. השר לשעבר רוני בר-און חזר והגדיר אמש כי הוא רואה במהלך "צעד מוטעה ואווילי" שהאוצר לא יוכל לעמוד בו.

 

הבסיס לתקציב הדו-שנתי יהיה בתכנית חירום כלכלית שהאוצר יגבש ויביא לאישור הממשלה עד סוף החודש. מקור ממשלתי בכיר הגדיר אותה אמש כ"תכנית מאד נועזת אבל שקולה". שטייניץ כבר פתח בסוף השבוע בסבב שיחות והתייעצויות מרתוניות עם צמרת משרדו ועם מומחים חיצוניים, זאת ברוח ההתחייבות של הליכוד לגבש את התכנית בתוך 30 יום בהסכם הקואליציה עם העבודה.

 

הדיונים באוצר ובממשלה יתקיימו בלחץ לא רגיל, עקב חג הפסח, יום העצמאות ויום השואה שנופלים השנה כל אחד באמצע השבוע. האוצר נדרש לדחוס את הדיונים ולסיים את העברת התקציב בכנסת עד ראשית הקיץ, בתקופה שבשנים קודמות נדרשה לו לשם גיבוש התקציב לשנה הבאה.

 

התכנית תמזג נוסח מעודכן של תקציב 2009 לפי צורכי השעה (הכולל את ההוצאות הלא צפויות על מבצע עופרת יצוקה ובעיקר של תכנית ההאצה להוצאת המשק מהמשבר) ועל פי הצרכים הצפויים ב-2010. השר לשעבר בר-און טען אמש כי מוקדם להעריך את היקף ההוצאה הצפויה בשנה הבאה נוכח אי הוודאות האופף את התפתחות המשבר העולמי והשלכותיו על ישראל.

 

יו"ר ועדת הכספים: "נעמוד בזמנים כי אין לנו ברירה"

שר האוצר מתכנן להציג בכנסת את התכנית הכלכלית והצעת התקציב הדו-שנתי לא יאוחר מראשית מאי, בפתיחת כנס הקיץ בתום הפגרה מיד לאחר יום העצמאות. הכוונה להעביר את התקציב ב-3 קריאות לא יאוחר מה-16 ביולי – כפי שייקבע בהוראת השעה שאמורה לעבור בכנסת השבוע לפני חג הפסח. אם התקציב יעבור בקריאה ראשונה בראשית מאי,

הוא מותיר לכנסת כחודשיים וחצי להעברתו בקריאה שנייה ושלישית. מדובר פחות או יותר במסגרת הזמן שעמד לרשות הכנסת בשנים עברו להעברת התקציב השנתי.

 

היו"ר המיועד של ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אמר אמש ל-ynet כי גם הוא יעשה כל מאמץ להעביר את התקציב הדו-שנתי בלוח הזמנים החדש והצפוף. "נראה לי שנעמוד בו כי אין לנו ברירה אחרי התקופה הארוכה והקשה שבה עבודת הממשלה הייתה משותקת למעשה בלי תקציב ל-2009", אמר גפני.

 

חברת ועדת הכספים ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) אמרה בסוף השבוע ביחס לקיצוץ הצפוי כי מדובר ב"פגיעה מזעזעת ובלתי הפיכה שמאיימת להרוס את מערכות החינוך, הרווחה, והבריאות, ולגרום לפיטורי אלפים. שום תוכנית נקודתית לא תכפר על פגיעה כזאת". היא התייחסה לשמועות על קיצוץ בהיקף 23 מיליארד שקלים, המבוססות על חישוב מוטעה שכולל גם את סעיפי התקציב הנוקשים שלא ניתנים לקיצוץ.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר, יובל שטייניץ. ייתן לשרים להחליט מה יבוא על חשבון מה
צילום: דודי ועקנין
מומלצים