שתף קטע נבחר
צילום: אסף אמברם

שעועית סגולה - חדשה על המדפים

יעל גרטי ניסתה את השעועית הסגולה שנחתה לאחרונה על המדפים וגילתה שאם תאכלו אותה טריה - תהנו מצִבעה העז, אך אם תבשלו אותה - תגלו שצבעה הנאה נעלם. שעועית סגולה - אכזבה קלה

כל ירק חדש שמופיע על מדפי הירקות משמח את לבי. כיוון שכך, שמחתי לערוך היכרות עם השעועית הסגולה, שהופיעה לאחרונה על גבי מדפי המרכולים. מה רבה היתה אכזבתי משגיליתי שצִבעה יורד, הן בבישול קצר במים רותחים והן בהקפצה. צלצלתי, אם כן, אל משה מדיני, החקלאי המגדל אותה במושב נאות הכיכר, הסמוך לים המלח. "את צודקת", אמר מדיני, "אכן עולה אכזבה מסוימת כשמגלים שהצבע יורד בבישול, ומשום כך ציינתי במפורש על-גבי האריזה שהשעועית מומלצת במיוחד עבור סלטים טריים". כיוון שכך אמר, מיהרתי לרכוש חבילה נוספת ולאכלה טריה, בתוך סלט, מה שהתגלה כרעיון לא רע בכלל: השעועית קישטה להפליא את הסלט והתגלתה כפריכה וחביבה. טעמה, יש לומר, דומה לטעמה של שעועית ירוקה, וללא כל רוטב או תיבול היא איננה מעניינת במיוחד.


(צילום: שירן כרמל)

 

מדוע הצבע יורד?

"זהו פיגמנט מסוים", עונה מדיני, "כשהוא בא במגע עם חום - הוא מתפרק, אך אין מקום לכל חשש שהוא, זוהי שעועית טבעית לחלוטין, שהבאתי מאזור האלפים האיטלקיים, והיא איננה מהונדסת גנטית".

 

סגולה לבריאות?

הצבע הסגול, כך אומרים יודעי-דבר, מעיד על כך שהירק מכיל אנטוציאנינים, שהם חומרים נוגדי-חִמצון, המעכבים את תהליך ההזדקנות, מגנים מפני טרשת העורקים ומפני דלקות.

 

איך מבשלים?

אם החלטתם לאכלה טריה, יש לקטום את קצוותיה, לשטפה ולחתכה לפי הגודל הרצוי. במצב זה ניתן להוסיפה לכל סלט של ירקות טריים, דוגמת זה המופיע בהמשך. אם החלטתם לבשלה או להקפיצה, קחו בחשבון שבבישול במים יאבד צבעה לחלוטין (ראו צילום, במנה עם השומשום) - ובהקפצה יאבד רוב צבעה (ראו צילום, במנה עם העגבניות). כיוון שכך, לא מומלץ כלל לבשלה או להקפיצה- כי אם לשלבה בסלטים טריים.

 

היכן משיגים?

ניתן להשיג את השעועית הסגולה ברשתות השיווק של "קואופ" ("מגה", "מגה בעיר" ועוד) תמורת 19 שקלים (!) לאריזה במשקל 400 גרם. בשוק האיכרים בנמל תל אביב תוכלו להשיגה ישירות מן החקלאי תמורת סכום נמוך בכ-30%. מדיני ממליץ לבחור בשעועית צעירה ככל שניתן אם רוצים לאכלה כשהיא טריה.

 

שעועית סגולה עם שעועית רחבה, עגבניות שרי, שמן זית ושום

צבעה של השעועית, כאמור, נעלם בהקפצה, כך שמוטב להמיר מתכון זה לשעועית ירוקה רגילה או שעועית רחבה (הולנדית). שימו לב לכך שהכמות קטנה.

 

המרכיבים (למנה אחת גדולה):

2 כפות שמן זית

3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

300 גרם (משקל ברוטו, לפני ניקוי) שעועית הולנדית (רחבה), שטופה, קצוות קטומים, חצויה

200 גרם (משקל ברוטו, לפני ניקוי) שעועית סגולה, שטופה, קצוות קטומים, חצויה

10 עגבניות שרי, שטופות, שלמות

מלח

פלפל שחור גרוס גס 


רוב הצבע נעלם בבישול (צילום: שירן כרמל)

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן זית במחבת על אש גבוהה ומטגנים שום עד להזהבה נאה.
  2. מוסיפים שעועית הולנדית ושעועית סגולה ומערבבים במשך חצי דקה-דקה.
  3. מנמיכים את האש ומבשלים במשך 5 דקות, תוך ערבוב אקראי.
  4. מגבירים את האש, מוסיפים עגבניות שרי ומטגנים- מערבבים במשך דקה, עד להופעת סימני צריבה על העגבניות.
  5. בעזרת מזלג מועכים קלות את העגבניות ומאפשרים להן לשחרר מעט נוזלים.
  6. מתבלים במלח ובפלפל, טועמים, מתקנים תיבול במידת הצורך ומגישים חם.

 

שעועית סגולה עם שעועית רחבה, שומשום ורוטב סויה

צבעה של השעועית, כאמור, יורד בבישול, כך שמומלץ להמיר מתכון זה לשעועית ירוקה רגילה או רחבה. שימו לב לכך שהכמות קטנה. אין צורך להמליח את המנה כיוון שרוטב הסויה מלוח.

 

המרכיבים (למנה אחת גדולה):

300 גרם (משקל ברוטו, לפני ניקוי) שעועית הולנדית (רחבה), שטופה, קצוות קטומים, חצויה

200 גרם (משקל ברוטו, לפני ניקוי) שעועית סגולה, שטופה, קצוות קטומים, חצויה

1 כף שמן שומשום/קנולה

2 כפות שומשום

2-3 כפות רוטב סויה

פלפל שחור גרוס גס 


(צילום: שירן כרמל)

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים סיר מלא מים רותחים מומלחים על אש גבוהה.
  2. זורקים את שני סוגי השעועית פנימה ומבשלים במשך 4-5 דקות. מעבירים למסננת.
  3. מחממים שמן שומשום במחבת גדולה ומטגנים שומשום עד להזהבה נאה.
  4. מוסיפים במהירות רוטב סויה ומערבבים. מוסיפים במהירות את שני סוגי השעועית ומערבבים. מוסיפים פלפל שחור גרוס גס ומערבבים. מגישים חם.

 

סלט ירוק עם שעועית סגולה

השעועית הסגולה מקשטת להפליא את הסלט הרענן הזה. כדאי לבחור בחסות בהירות -שיבליטו את צבעה הסגול של השעועית.

 

שימו לב לכך שהכמות גדולה מאוד. כדי להקטין את הכמות מבלי להשאר עם חצאי שקיות במקרר, ניתן להסתפק בחסה או בגרגר הנחלים/רוקט, במקום להשתמש בשניהם. חשוב לייבש חסות (אלא אם קניתם חסות שטופות), גרגר הנחלים/רוקט ופטרוזיליה במייבש חסה לאחרי שטיפתם, לקבלת סלט פריך ורענן.

 

המרכיבים (ל- 8-10 מנות):

1 שקית (300 גרם) חסות (אייסברג, ערבית) שטופות

1 שקית (250 גרם) גרגר הנחלים/רוקט, שטוף

1 אריזה קטנה (400-500 גרם) עגבניות שרי, שטופות

1 אריזה (400 גרם) שעועית סגולה, שטופה, קצוות קטומים, חתוכה לפיסות באורך 2 ס"מ

חופן פטרוזיליה, עלים בלבד, שטופים וקצוצים

חופן גדוש גרעיני חמניות קלופים

לרוטב:

3 כפות שטוחות חרדל חלק איכותי

1/3 כוס שמן זית

מיץ מ-2 לימונים קטנים-בינוניים/4-5 כפות חומץ בן יין לבן

2 כפות גדושות דבש/ סירופ מייפל אמיתי/סילאן/סוכר

מלח

פלפל שחור גרוס גס


(צילום: שירן כרמל)

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים את מרכיבי הרוטב. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך, עם שמן זית, דבש/סוכר או מלח.
  2. מניחים בקערה ענקית חסות, גרגר הנחלים/רוקט, עגבניות שרי, שעועית סגולה ופטרוזיליה. מערבבים בעזרת 2 כפות (או בעזרת כפות הידיים), מעבירים ל-2 קערות הגשה נאות ומפזרים גרעיני חמניות לקישוט.
  3. לפני ההגשה יוצקים את הרוטב ומערבבים.

 

צילומים: שירן כרמל, לאתר שלה הקליקו כאן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סגולה לבריאות?
צילום: שירן כרמל
מומלצים