שתף קטע נבחר

פרס ראשון להצגה על "ילדי הגזזת" בתיאטרונטו

ההצגה "הבן של יעקוב", ששמה על סדר היום הציבורי את הנושא המטלטל של הקרנות ברנטגן על ילדי עולים בימי ראשית המדינה, גרפה את הפרס המרכזי בתחרות פסטיבל המונודרמות

טקס חלוקת הפרסים המסורתי, שנערך באולם כליף שבעיר העתיקה ביפו, נעל הערב (ב') את פסטיבל התיאטרונטו למונודרמות. בפסטיבל, המתקיים זו השנה ה-19 הוצגו הפעם 15 מונודרמות בבכורה, מתוכן עשר למבוגרים ולצדן, לראשונה, גם חמש הצגות יחיד לילדים.


זוהר. "אני צינור ופה לאלפי ילדים. זה מה שחשוב" (צילום: אליצור ראובני)

 

חבר השופטים, שכלל את הבמאית רביד דברה והשחקנים סנדרה שדה ויפתח קליין, בחר להעניק את הפרס המרכזי בתחרות ע"ש ניסים עזיקרי להצגה "הבן יעקוב", מאת גליה בארי ובבימויה של שרית וינו-אלעד.

 

הפרס, בסכום 10,000 שקל, יוענק במקביל ליוצרים ולשחקן ליאור זוהר, המגלם בהצגה סגן אלוף במילואים שאמור להיכנס בכל רגע ללבנון עם פַּקודיו אך נשלח לרופא הצבאי שיאשר לו לצאת למבצע למרות כאבי ראש בלתי נסבלים שתוקפים אותו בשל טיפולים שעבר בילדות נגד גזזת.

"מדובר בהצגה חשובה, מסמך חברתי החושף את אחת הפרשות הכואבות והמזעזעות בתולדות החברה הישראלית", כתבו השופטים בנימוקיהם למתן הפרס והוסיפו "בצורה פשוטה, כנה ומרגשת, מצליח ליאור זוהר במשחקו הכובש להעביר נושא כה כאוב ולברוא עולם מלא אהבה ואמונה בחיים".

 

עם קבלת הפרס אמר השחקן ליאור זוהר ל-ynet: "אני מאוד נרגש ושמח. כנראה שגם בעולמנו הציני ומלא החשבונות כשעושים משהו באמונה ובאהבה שלמה, זה מה שמנצח. קטונתי אל מול הסיפור האמיתי שמאחורי ההצגה ובסופו של יום אני צינור ופה לאלפי ילדים שהסיפור הזה הוא החיים שלהם, וזה מה שחשוב".

 

שרית וינו-אלעד, במאית ההצגה אמרה: "ההכרה בכישרון של ליאור כשחקן משמחת אותי כי הוא באמת נפלא. שנינו היינו פיונים, נושאי דברם של לפחות מאה אלף ילדים שעברו את הזוועה הזו".  

 

במקביל, החליטו השופטים להעניק ציון לשבח לשחקנית קארין קורט על משחקה בהצגה "לולו - הרפתקה באושוויץ" אותה גם כתבה בשיתוף עם הבמאי שלומי גולן. השופטים שיבחו את הביצוע היצירתי של קורט, את יכולותיה הפיזיות, החוש הקומי והמשחק שהגדירו כווירוטואוזי. "ליצנית באושוויץ הוא שילוב כמעט בלתי אפשרי אבל בביצוע היצירתי והנועז של קורט, מתרחש קסם שיכול לקרות רק בתיאטרון", כתבו השופטים.

 

לא למבוגרים בלבד

חבר השופטים בתחרות התיאטרונטו לילדים כלל השנה את מעצבת הבמה והסופרת מיקי בן כנען, השחקן עודד מנסטר וכוכבת ערוץ הילדים לשעבר אפרת רייטן, שקבעו: "הצגת ילדים היא לפעמים חשיפה ראשונה של ילד למורכבות היחסים בין מציאות לדמיון. כשופטים בתחרות התיימרנו להתבונן דרך עיני ילד קטן כשבאנו לצפות בהצגות המצוינות שהתמודדו השנה בתחרות. ניסינו לשמר תמימות וסקרנות של ילד. החוויה הזו הסתברה כרווח פרטי גדול".

 

את פרס הצגת הילדים הטובה ביותר, בסך 5,000 שקל מטעם עיריית תל-אביב - יפו, בחרו השופטים להעניק למונודרמה "הקרב הראשון בנחל קשישון" שכתב אפרים סידון וביים מאור זגורי.

המונודרמה, בכיכובה של מסקי שבירו ובהפקת תיאטרון המדיטק, מתרחשת בממלכה שמלכהּ החליט להגלות ממנה את כל בני גילאי ה-70 ומעלה, על מנת שלא ידביקו אותו בזקנתם. הקשישים, מצדם, הקימו לעצמם מדינה, מה שעורר את קנאת המלך, שהחליט לצאת נגדם במלחמה.

 

"הפרס מוענק להצגה על חיבור משמח בין שחקנית מוכשרת, בימוי מבריק, תפאורה חכמה ומחזה המשלב קלילות, הומור ותקווה לדורות הבאים", כתבו השופטים בנימוקיהם למתן הפרס, "ההצגה לוקחת ברצינות הומור וילדים ומחכימה לייצר תקשורת מושלמת עם קהל צעיר בזכות שימוש בכל מרכיבי התיאטרון באופן מעורר השתאות".

 

ציון לשבח בתחרות התיאטרונטו לילדים הוענק לשחקנית דניאל קולבן על משחקה בהצגה "מלך החסידות" שכתבה בשיתוף עם הבמאית שירה שטרן. במרכז ההצגה נסיכה המתגוררת בממלכה רחוקה ונמצאת בסכנת גירוש אם לא תמצא לעצמה חתן תוך שלושה ימים. בנימוקיהם כתבו השופטים: "הביצוע הווירטואוזי של קולבן לשלל הדמויות בעלילה, הקלילות והדייקנות המשחקית הסוחפת והמרשימה ראויים לציון לשבח".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וינו-אלעד. "היינו נושאי דברם של הילדים"
צילום: אליצור ראובני
לאתר ההטבות
מומלצים