שתף קטע נבחר

מה עושים עם אבנים בכליות? 10 עובדות

אלפי ישראלים סובלים מכאבי התופת להם גורמים אבנים בכליות. המכה הזו נוחתת בלי אזהרה, אבל יש מה לעשות כדי למנוע את ההתקף הבא. עובדות מעניינות על אבנים בכליות. מדור חדש

זעקות הכאב הרעידו הרמקולים כשאבן נפלטה מגופו של קריימר בפרק של סיינפלד. אבל קריימר לא לבד: אלפי ישראלים סובלים מאבנים בכליות, מצב הגורם לכאבי בטן עזים ולכאבים גדולים עוד יותר כשהאבן יוצאת עם השתן. אי אפשר לצפות את המכה הזו אבל יש כמה צעדים שתוכלו לנקוט כדי למנוע את ההתקף הבא. 10 עובדות על אבנים בכליות:

 

1. הכל בגלל המלח

אבנים בכליות נוצרות כשהשתן הופך להיות סמיך מדי עקב הימצאותם של מלחים בריכוז גבוה בתוכו. כשהשתן סמיך, מצטברים בו גבישים שעשויים רובם מהמלחים ושמם הנפוץ הוא אבנים. אם האבנים נמצאות בכליות הן נקראות נפרוליתיאזיס, ואם הן נוכחות בשאר דרכי השתן הן מכונות יורוליתיאזיס.

 

2. האבן הגדולה ביותר שנמצאה

מרבית אבני הכליות הן קריסטלים מיקרוסקופיים. אבן הכליה הגדולה ביותר שנמצאה עד היום שקלה 1.36 ק"ג.

 

3. הגודל קובע

אבני הכליה הם גבישים של מינרלים המסיסים בשתן. האבן נוצרת לרוב בתוך הכליה או השופכן (יורתר), הוא הצינור המוביל את השתן מהכליות אל עבר שלפוחית השתן. האבנים יכולות להשתנות בגודלן, החל מדמויי גרגיר חול זעיר, ועד אבן גדולה בגודל של דובדבן.

 

4. צבע האבן

אבנים בכליות יכולות להיות בכל צבע, אולם רובן הן בגווני צהוב-חום. מרבית האבנים בכליות נוצרות כאבן בודדת, וכך הן גם מופרשות.

 

5. היפוקרטס לא רצה לגעת

גם הרופא היווני היפוקרטס, מחבר שבועת הרופאים, התייחס לאבנים בכליות כשכתב: "לא אנתח בני אדם בשל אבנים בכליות, אלא אשאיר זאת לאנשים המתמחים בכך".

 

6. מרכיבי האבנים

עד היום נתגלו מעל 200 מרכיבים בסוגי האבנים השונות, אולם מתוכם השכיחים ביותר הם סידן אוקסלאט, זרחן, חומצת שתן וציסטין.

 

7. מה גורם לכאב העז?

במרבית המקרים האבנים עוברות בשתן מבלי שנחוש בהן. אולם אם האבן גדולה דיה, בגודל 2 מילימטרים ומעלה, היא עלולה לגרום לחסימה של צינור השופכה. התוצאה היא הרחבה של הצינור, חסימה של מעבר השתן וכאב עוויתי עז ביותר המורגש לרוב בגב המותני, בבטן התחתונה ובמיפשעה. כאבי הבטן העוויתיים הללו המכונים ברפואה "קוליק" גורמים גם לבחילות והקאות. האבן גם פוצעת את צינור השופכה, וגורמת להופעת דם בשתן.

 

8. איך מאבחנים אבנים בכליות

אבחון האבנים בכליות מתבסס תחילה על תלונות החולה, הכוללות כאב עוויתי בגב התחתון או בבטן, רגישות בניקוש על פני הגב התחתון, ושיירי דם בבדיקת השתן. בדיקת אולטרסאונד יכולה להראות התנפחות של הכליה (הידרונפרוזיס) שנגרמה בשל חסימת מעבר השתן על ידי האבן, או להראות סימן של צל שיוצרת האבן בתמונה. אם האבן מכילה כמות מספקת של סידן, ניתן לראותה גם בצילום רנטגן.

 

9. ממעבר חופשי ועד אשפוז

מרבית האבנים עד גודל של 4 מילימטרים יעברו באופן ספונטני בשתן, אבנים גדולות יותר יצריכו סיוע רפואי. אם האבן קטנה וגורמת לכאב עז, יאושפז החולה תחת עירוי נוזלים שמטרתם להגביר את כמות השתן המופרשת ועמה האבנים. במקביל מטופל החולה בתרופות משככות כאב (דוגמת וולטרן לתוך הווריד).

 

10. למנוע אבנים בכליות

איך תוכלו למנוע את האבנים בכליות? הימנעו ממזונות עתירי אוקסלאט (שעועית, קקאו, קפה נמס, תה, תרד, סלק, גזר, סלרי, מלפפון, אשכולית, בוטנים, פלפל ובטטות), הקפידו על שתיית נוזלים מרובה והגדילו את צריכת הסיבים התזונתיים המפחיתים את הפרשת הסידן בעשרות אחוזים בזכות היקשרות אל הסידן והמגנזיום וסילוקם מהגוף,

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כאב עוויתי בבטן התחתונה. אבנים בכליות
צילום: index/open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים