אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

צילום: ארז ארליכמן

טורים אחרונים
 
 


אפליקציות מחשבים לנייד שלך
 
יגאל פת-אל / טור אסטרונומי  

 

השבוע: תחנת החלל חולפת בשמי ישראל

בשבוע הקרוב, תחלוף תחנת החלל הבינלאומית מעל ראשינו. כל שצריך לעשות הוא להביט למעלה, למקום שבו היא אמורה לחלוף. יגאל פת אל עם המדריך המלא

פורסם: 08.05.09, 15:04

במוצאי שבת, תחל סדרה של מעברים בהירים של תחנת החלל הבינלאומית (ISS) בשמי ישראל. המעבר הראשון יחול במוצ"ש בשעה 20:49, כאשר תחנת החלל הבינלאומית תעלה מעל האופק הדרום מערבי ותתחיל לנוע לכיוון הזניט, תחצה את קבוצת הכוכבים הידרה ותעלם בצל כדור הארץ מעט מערבית לכוכב הלכת שבתאי המצוי בקבוצת אריה.

 

בעת המעבר, תהיה תחנת החלל העצם הבהיר ביותר בשמים ותראה בקלות. כיוון שתחנת החלל מקבלת את אורה מהשמש, היא תפסיק להראות כאשר כדור הארץ יהיה בינה לבין השמש וימנע ממנה אור. בשעה 20:53 תגיע התחנה לגובה המקסימלי מעל האופק (55 מעלות) ואז היא גם תעלם מהעין. ברגע זה יהיה מרחקה מישראל כ-420 ק"מ.

 

כמה שעות מאוחר יותר, לפנות בוקר יום ראשון, בשעה 4:51, תזרח תחנת החלל באופק הצפון מערבי. התחנה תחצה את קבוצות הדובה הגדולה ודרקון, המצויות מעל האופק הצפון מערבי, תגיע כמעט לזניט בשעה 04:55:40 בין הכוכבים דנב בברבור ווגה בקבוצת נבל (אז יהיה מרחקה מישראל כ-370 ק"מ), תחלוף מזרחית לכוכב הלכת צדק בדרום מזרח ותשקע באופק הדרום מזרחי בשעה 05:00:40.

 

המעבר הטוב ביותר השבוע יהיה ביום שני בערב; תחנת החלל תעלה בשעה 20:05:40 מעל האופק הדרום-מזרחי, כשהיא חולפת מעט דרומית לכוכב סיריוס בקבוצת כלב גדול. היא תחלוף מרחק "נגיעה" מהכוכב אלפארד בקבוצת הידרה ובין שבתאי לרגולוס בקבוצת אריה. התחנה תגיע לשיא גובהה מעל האופק (75 מעלות) בשעה 20:10:30, אז מרחקה מישראל יהיה כ-360 ק"מ, תחלוף מעט מזרחית לקצה זנבה של הדובה הגדולה ותשקע באופק הצפון מזרחי בשעה 20:15:28.


תחנת החלל חולפת בשמי הערבה, לפני שנה (צילום: מיני ואן דר אורד)

 

כיצד צופים במעברים של לווינים?

אפשר לראות לוויינים רבים בעין והבולטים בהם הם תחנת החלל הבינלאומית, מעבורות החלל וטלסקופ החלל ע"ש האבל. הלוויינים הבהירים ביותר הם הלוויינים מסדרת אירידיום שנראים בוהקים במיוחד כאשר הם מפנים את קולטי השמש האדירים שלהם לכיוון הצופה, אך הבזקים אלה נמשכים שניות בלבד ונראים רק מהאזור שאליו מכוונים הקולטים.

 

לוויינים מאופיינים בכך שהם נראים כנקודת אור החוצה את השמים באיטיות יחסית, לעתים תוך שהיא נעלמת פתאום (בגלל כניסה לצל כדור הארץ). כל שצריך הוא להביט לשמים לאזור שבו צפוי הלווין לחלוף.

 

רצוי לכוון את המצלמה לכיוון שבו אמור הלוויין להראות, לפתוח את הצמצם כשתי דקות טרם תחילת המעבר ולחשוף את התמונה עד כדקה או שתיים לאחר תום המעבר. רצוי להשתמש בעדשה רחבה ככל האפשר וכמובן להציב את המצלמה על חצובה. יש לשים לב שאם מצלמים מתוך אזור מואר, אורות הרקע עלולים "לשרוף" את הצילום בגלל זמן החשיפה הארוך ולכן רצוי לצאת למקומות חשוכים. הלווין ייראה בפס בהיר החוצה את השמים.

 

ציינו את קבוצות הכוכבים שבתחומן חולפת התחנה. עובדה זו עוזרת לנו לכוון את המבט או המצלמה ביתר דיוק לכיוון שבו יחלוף הלווין. כיוון שקבוצות הכוכבים משנות את מיקומן הן במשך שעות הלילה והן במשך שעות היממה, אפשר להיעזר במפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומם של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 


תגיות: ישראל

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
 

ynet מדע, ערוץ המדע הגדול ברשת מבית ידיעות אחרונות: בעלי חיים, אקולוגיה ואיכות הסביבה, חלל ואסטרונומיה, מדעים מדויקים, מדעי החיים, גנטיקה ועוד. כולל מאמרים וכתבות ממגזיני המדע המובילים בארץ ובעולם: סיינטיפיק אמריקן גליליאו גליליאו צעיר מגזין הטכניון מגזין מכון ויצמן למדע ועוד
אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as27-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©