שתף קטע נבחר

התמ"ת: היזהרו ממדליקי פחמים מסוכנים

לקראת ל"ג בעומר מזהיר הממונה על התקינה במשרד התמ"ת מפני מדליק פחמים נוזלי מסוכן לשימוש שנתפס בנקודת מכירה, ומפני מהסכנות הטמונות בשימוש במדליקי פחמים ועץ

לקראת ל"ג בעומר מדורותיו ומנגליו, משרד התמ"ת יצא היום באזהרה לציבור משימוש במדליק פחם ועץ נוזלי הארוז במיכל פלסטיק צהוב עם פקק אדום עליו מצוי הכיתוב "מדליק פחם ועץ נטול ריח ועשן, 300 סמ"ק, ש.ח. ת.ד. 27219, ת"א". 

מדובר במיכל שאריזתו רעועה, והחומר שבתוכה מתלקח בקלות יתרה - כלומר, עלול להתלקח רק מהקרבה למקור אש, ולכן הוא מסוכן מאוד.

 

אלפי מיכלים של המוצר הזה הורדו בשנים קודמות מנקודות המכירה ברשתות הגדולות ובחנויות, אולם כמה מהם שרדו את ההורדות ההן, והתגלו בבדיקות שערכו פקחי הממונה על התקינה במשרד התמ"ת בדיקות ברחבי הארץ, בסוף השבוע האחרון.

 

במהלך הבדיקות, הפקחים נטלו לבדיקה דגמים רבים של חומרי ההצתה לבדיקות המעבדה, ובין היתר מצאו 21 מיכלים מסוכנים אלה בחנות שבתחנת תדלוק בצומת מבקיעים, בואך צומת יד מרדכי.

 

מסמכי ההזמנה הובילו לספק בשדרות, אצלו נמצא מלאי של 6 ארגזים ובהם 60 יחידות של מדליק פחם מסוכן ושהגיעו אליו עוד ב-2007. המיכלים הוחרמו בו במקום.

 

בבדיקת מעבדה שנערכה למוצר, נמצא שנקודת ההבזקה של החומר הנ"ל הינה 25 מעלות צלסיוס במקום 55 מעלות כנדרש בתקן.

 

גם מיכל הפלסטיק עצמו נכשל בבדיקת חוזק. על פי הנדרש בתקן "האריזה הצרכנית תעמוד בהפלה מגובה 1 מטר על רצפת בטון, בצורה כזאת, שהאריזה לא תינזק למצב שהתכולה יכולה לנזול ממנה". האריזה הזאת נכשלה בבדיקה ונשברה.

   

לעומת זאת, המדליקים הנוזליים "חומר מצית פחם ועץ", המיוצר על-ידי ריק ליין תעשיות ו-"מדליק פחם ועץ דרקון", המיוצר על-ידי להט, עמדו בדרישות התקן.

  

כיצד לבחור מדליק פחמים בטיחותי

בשוק נמכרים מספר סוגים של מדליק פחמים נוזלי, מדליק פחמים מוצק ומדליק פחמים טבעי, המסייעים בהדלקת האש תחת מתקני צלייה (מנגל) לפרק זמן ממושך. הממונה על התקינה במשרד התמ"ת, גרישה דייטש, מציע מספר כללי אצבע בבואכם לעשות שימוש במדליקים אלה.

 

  • מדליק פחמים תקין צריך לעמוד בתקן הרשמי, "ת"י 5201", שמקורו אירופי, החל על החומרים להצתת פחמים או עץ, לשימוש במכשירי צלייה וקלייה. התקן קובע את דרישות הבטיחות, הביצועים, האריזה והסימון החלות על חומרי הצתה בצורת מוצק, נוזל, נוזל צמיג או ג'ל. על המדליקים אף לעמוד בתקן ישראלי "ת"י 2302" המתייחס לסיווג, אריזה, תיווי וסימון של חומרים ותכשירים מסוכנים.

 

  • אריזות המדליק חייבות לשאת מתקן למניעת שפיכה לא מבוקרת של הנוזל. כלומר, כשהאריזה פתוחה ומונחת אופקית - אסור שתישפך ממנה כמות שתעלה על 100 מ"ל.

 

  • קיימות מגבלות חמורות לגבי הרכב חומרי הצתה מוצקים: חומרים ארומטיים מסרטנים לא יעלו על 2% ועל כמות הגופרית במוצר להיות קטנה מ-0.05%.

   

  • אל תשפכו את המדליק הנוזלי על להבה גלויה או על גחלים לוהטות, כי האש עלולה לחזור בדיוק במסלול שבו נשפך המדליק הנוזלי - קרי, בחזרה למי שמחזיק את המיכל.

 

  • אל תשאירו את המדליק הנוזלי והמדליק המוצק ברכב, כי הם עלולים להידלק בשמש ואף להתפוצץ.

 

  • הכיתוב על אריזות כל חומרי ההצתה הללו חייב לכלול את המילים "חומר מצית פחמים ואש" ואת הוראות השימוש בשפה העברית. על האריזות להכיל את האזהרות הבאות, בעברית: "הרחק מהישג ידם של ילדים", "לפני הנחת מזון על האש, יש לוודא שהחומר המצית התכלה במלואו", ו-"אחסן הרחק מאש וממקורות חום". על אריזת מדליק פחמים נוזלי מתווספת אזהרה נוספת: "סכנה! אין להתיז על אש גלויה או על גחלים לוהטות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: משרד התמ"ת
בטוח לשימוש. "מדליק פחם ועץ דרקון"
צילום: משרד התמ"ת
גם מדליק גם תקין. ריק ליין תעשיות
צילום: משרד התמ"ת
מומלצים