שתף קטע נבחר

היופי בעיני המתבונן: למור איי-איי נולד בארה"ב

למורי איי-איי הם בין הנדירים בעולם, ובסביבתו הטבעית באי מדגסקר נותרו פחות מאלף פרטים. פרויקט הרבייה שלהם בגן החיות בדנבר החל רק לפני שנה, וכבר זוכה להצלחה מרשימה: צמד ההורים סיילם ואוזוני הביאו לעולם גור קיפוף בחודש שעבר - וכעת הוא נחשף לעולם

הוא שעיר ומוזר למראה, וכשנולד שקל 86 גרם בלבד. אבל למור האיי-איי הקטן שכאן בתמונה הוא אחד הנדירים בעולם. בסביבתו הטבעית של המין הזה - באי מדגסקר שבמזרח אפריקה - נותרו פחות מאלף פרטים. לכן הולדתו של הגור הזה בשבי היא הצלחה מרשימה מאוד עבור גרעין הרבייה שהחל לפעול לפני שנה בגן החיות בדנבר, קולורדו.
 

 

למורי האיי-איי (aye-aye, ובשמם המדעי Daubentonia madagascariensis) הם אחד ממיני הקיפופים הנדירים ביותר בעולם ונחשבים בסכנת הכחדה. תושבי מדגסקר רואים בהם כמזיקים לחקלאות וכבעל חיים מפחיד הנושא בשורות רעות ומביא מזל רע, ולכן נוטים לפגוע ולהרוג אותם. באי, המקום היחיד בו גדלים למורים כאלה, נותרו כאמור על פי הערכות כאלף למורי איי-איי בלבד. הגור הקטן הזה הוא האיי-איי השני בלבד שנולד בגני חיות בצפון אמריקה בשנים האחרונות.
 
אחת הסכנות הגדולות המאיימות על הלמורים ועל חיות בר בכלל במדגסקר, היא אובדן שטחי מחייה בעקבות כריתת עצים מאסיבית. העצים משמשים לתעשיית העץ המקומית, ושטחי היער שפונו הופכים לשדות חקלאיים. כתוצאה מכך נפגעות אוכלוסיות בעלי החיים באותם אזורים, ולעיתים מדובר בחיות נדירות הנמצאות בסכנת הכחדה - כמו הלמורים הללו.

גם המצב הפוליטי הרעוע באי בחודשים האחרונים לא מיטיב עם גורלן של החיות. חלקן חיו עד כה בפארקים לאומיים שנחשבו לאזורים מוגנים מפני ציידים אך כעת, בהעדר אכיפה, הציידים נכנסים גם לשטחים אלה.
 

הצלחה לתוכנית הרבייה

בקיץ שעבר הובאו לגן החיות שני למורי איי-איי בוגרים בני שבע - נקבה בשם סיילם וזכר בשם אוזוני. השניים הובאו לגן החיות ממרכז הלמורים בצפון קרולינה במסגרת תוכנית לריבוי מינים בסכנת הכחדה (SSP). הם הסתדרו יחד באזור המחייה והתקווה הגדולה של אנשי גן החיות היתה כי הם יצליחו להתרבות. למרבה השמחה, תוך מספר חודשים לאחר ההתאקלמות של השניים, גילו המטפלים כי סיילם בהריון.
 
תוכנית הריבוי של מינים בסכנת הכחדה (SSP) משדכת בין בעלי חיים מגני חיות שונים, כדי ליצור מגוון גנטי בריא ככל האפשר של המינים - במקרה זה למורי איי-איי בשבי. בגני חיות ברחבי העולם ישנם עשרות למורי איי-איי המשתתפים בגרעיני רבייה.
 


הלמור הצעיר יונק מאימו (צילום: Dave Parsons/Denver Zoo)
 

פעילים בלילה, חובבי חרקים ופירות

הגור הקטן נולד ב-18 לאפריל במשקל נמוך יחסית - 86 גרם בלבד. האם סיילם התגלתה כמטפלת מצויינת לרך הנולד ובשילוב עם תמיכה רפואית מקרב הצוות הווטרינרי, נרשם "זינוק" במשקלו ל-164 גרם. משקלו של למור איי-איי בוגר מגיע ל-2.5 קילוגרם לערך.
 
האיי-איי הם פרימטים גדולים שמרבים לישון בשעות היממה והם פעילים בעיקר בשעות הלילה. בשעות החשיכה הם מחפשים מזון, בעיקר חרקים ופירות. הם מצויידים באצבעות אמצעיות ארוכות במיוחד המסייעות להם לחפור וללכוד חרקים בתוך חורי עצים. 
 
בדרך כלל חולפים מספר שבועות עד שבגן החיות חושפים את הגורים לציבור, על מנת לוודא כי הם בריאים. כעת מבלה הגור יחד עם הוריו, כשהוא מבלה את יומו בעיקר בשעות רבות של שינה בקן המרופד שנבנה עבורו בתצוגת המחייה של הלמורים והוא צפוי למשוך מבקרים רבים למקום. כל גור הוא לא רק תוספת חשובה למין הנדיר, אלא גם פותח צוהר להעלאת המודעות למצבם של הלמורים בטבע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האיי-איי הצעיר בגן החיות בדנבר
צילום: Dave Parsons/Denver Zoo
סיילם האם המאושרת
צילום: Dave Parsons/Denver Zoo
מומלצים