איך נחסוך את כספי החתונה?
מזל טוב, נשאר לכם כסף מהחתונה: עכשיו השאלה היא איך לשמור אותו לדירת חלומותיכם. מדריך
אחרי שחגגתם את חתונתכם, ספרתם את הצ'קים והפקדתם את כספי המתנות בבנק, מה תעשו עם הכסף? זוגות רבים מייעדים חלק מכספי מתנות החתונה כבסיס לרכישת דירה בעתיד הקרוב. עם זאת, מכיוון שרכישת דירה לא תמיד מתבצעת בסמוך למועד החתונה, ישנה חשיבות גדולה כיצד להשקיע את כספי החתונה למען מטרה זו.
על מנת להחליט באילו אפיקים להתמקד, חשוב לשאול את עצמנו שתי שאלות. הראשונה: מהי רמת הסיכון שאנחנו מוכנים לשאת? כלומר, עד כמה כספי החתונה מהווים חלק מהותי מהסכום לרכישת הדירה. השאלה שנייה: מה המועד המשוער לרכישת הדירה? (במטרה להתאים את אופק ההשקעה של התיק).
ראשית, יש להבין מה הם הגורמים העלולים להרחיק אותנו מהדירה. בהנחה שאנו מתכוונים לקנות דירה בארץ, אנו חשופים לשלושה סיכונים עיקריים: מחירי הדירות בישראל, אינפלציה והריבית במשק (עלות המשכנתה על יתרת הדירה). על חוסך המייעד את כספי החתונה לגדר בצורה טובה את הסיכונים האלו.
מי שמעוניין בגידור סכנת האינפלציה, עשוי להתעניין בהשקעה באיגרות חוב ממשלתיות צמודות למדד המחירים לצרכן לטווח פדיון עד שנתיים. איגרת חוב אלו מעניקות ריבית כמעט אפסית, אך נותנות הגנה מפני האינפלציה ואין בהן סיכוי.
מה לנו ולגילון?
למי שלא רוצה לקחת סיכונים מיותרים ובכל זאת לקבל ריבית, אחת ההשקעות העשויה להתאים לתקופה זו היא איגרות חוב ממשלתיות מסוג גילון.
אג"ח זו היא בעלת מנגנון ריבית משתנה כל שלושה חודשים ובהתאם לשינויים בריבית לטווח הקצר במשק. המשמעות: בדומה לפיקדון בריבית משתנה, אם הריבית במשק תעלה, מחזיק האג"ח צפוי לקבל תשואה גבוהה יותר.
מכיוון שהיום הריביות נמצאות בשפל, סביר להניח שריבית בנק ישראל תעלה. במצב כזה גם הריבית על המשכנתה תעלה, ומי שמייעד את הכסף לדירה יכול לפחות להרגיש שגם הוא נהנה מעליית הריבית בדרך כלשהי.
ניתן להשקיע באיגרת חוב זו בשלושה אופנים: השקעה ישירה באג"ח מסוג גילון, השקעה באמצעות תעודת סל על גילונים והשקעה בקרן נאמנות המתמחה בגילונים.
חברות נדל"ן: יצירתי אך מסוכן
מי שרוצה לקחת יותר סיכון, יכול להיחשף להשקעה באיגרות חוב של חברות בנייה ישראליות. "על מנת לחסוך את כספי מתנות החתונה המיועדים לדירה בצורה הטובה ביותר, יש לפזר את ההשקעה בשלושה אפיקים עיקריים: אג"ח ממשלתי בריבית משתנה, אג"ח חברות נדל"ן למגורים בישראל והשקעה במניות של חברות נדל"ן למגורים בישראל. את חלוקת הנכסים בין שלושת האפיקים הללו יש לקבוע על פי התשובה לשאלות מהי רמת הסיכון המתאימה לזוג הצעיר ומהו משך החיסכון עד לרכישת הדירה", אומר דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות.
לדברי הלמן, הדרך הטובה ביותר להגן על הכספים מבחינת עליית מחירי הדירות הינה רכישת איגרות חוב של חברות נדל"ן או מניות של חברות הבונות בישראל כגון אפריקה מגורים, גב-ים, אשדר, י.ח דמרי וכדומה.
"עליית מחירי דירות חדשות תשתקף בעליית רווחיות החברות, וזו תשתקף בירידה בסיכון של איגרות החוב (כלומר, עלייה במחירי האיגרות) ובביצועי המניות. עם זאת, הרעה במצב הקבלנים אשר תוביל לירידה במחירי הדירות, תשחק גם את ההשקעה. רכישת איגרות חוב של חברות נדל"ן למגורים בישראל תאפשר גם הגנה מלאה מסיכוני האינפלציה".
למרות שמדובר בהצעה מעניינת המעניקה סוג של הצמדה של הכסף למחירי הדירות, עדיין קיימים לא מעט סיכונים. חלק גדול מהחברות הנסחרות בבורסה פעילות בנדל"ן גם בחו"ל, כך שמצב החברה לא נגזר באופן ישיר משוק הדירות בארץ. בנוסף קיים סיכון ספציפי לחברה, שנגזר מרמת המינוף ואופי פעילותה. כך שעליית מחירי הדירות לא מבטיחה באופן ישיר את עליית איגרות החוב של חברות הנדל"ן. לכן חשוב לבחור איגרות חוב של חברות איתנות פיננסית המשקפות את הליכי הרוח בענף, כך שעלייה במחירי הדירות תתבטא בחיזוק מצב החברה.
הכתבה מתפרסמת היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"