שתף קטע נבחר

האם רגיעון של "הדס" גרם לנזק חמור בכליות?

תושב רמת-גן תובע את חברת הדס בטענה כי התוסף "רגיעון" גרם לפגיעה בלתי הפיכה בכליות, מה שהוביל לשנה של טיפולים בסטרואידים ולאי ספיקת כליות כרונית. עקב הפגיעה קבע מומחה כי האיש נמצא בסיכון מוגבר להתקף לב ושבץ מוחי

בכתב תביעה שהוגש השבוע לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה תובע תושב רמת גן את חברת "הדס" לאחר שהמוצר "רגיעון לילה" גרם לו לטענתו לאי ספיקת כליות שהצריך טיפול ממושך בסטרואידים, פגיעה בלתי הפיכה בכליות וסיכון מוגבר לשבץ מוחי והתקף לב.

 

התובע, מהנדס בניין בן 69, נשוי ואב לבת, החל ליטול את תוסף התזונה "רגיעון לילה" של חברת הדס. בעלון שצורף למוצר מבטיחה החברה כי הוא עשוי מתמציות צמחים ללא תופעות בלתי רצויות, באישור ובפיקוח משרד הבריאות. עוד מבטיח המוצר כי הטבליות יביאו ל"לילה רגוע ולשינה טובה".

 

התובע החל ליטול טבליות של רגיעון מידי לילה למשך חודשיים. בסוף חודש יוני 2004, משהתרשם כי התוסף איננו משפר כלל את מנוחת הלילה שלו, הפסיק ליטול אותו. לאחר מספר חודשים, במהלך מעקב רפואי גילתה בדיקת דם כי הוא סובל מפגיעה בכליות.

 

השמנה, חוסר שינה, פגיעה בעור

ביופסיה של הכליה גילתה עדות לדלקת כלייתית שגרמה לאי ספיקת כליות והוא החל טיפול בסטרואידים. מכאן ואילך החל האיש לסבול משורה ארוכה של פגיעות ובהן חוסר שינה, עצבנות, השמנה, חולשת שרירים ופגיעה בעור.

 

חודש מאוחר יותר נתגלתה פריחה בשוקיים. ביופסיה נוספת שנלקחה הפעם מהעור הצביעה על דלקת בכלי הדם. בנקודה זו הועלה חשד לקשר בין המוצר רגיעון לבין הפגיעה בכליות ובכלי הדם ממנה סבל. בתוך כך החל לסבול גם מדלקת עיניים שגרמה לירידה בראייה בעין וסינוור.

 

בכך לא הסתיימו תלאותיו: בשל שני ארועי היפוגליקמיה (ירידה ברמת הסוכר), אחד מהם בעת נהיגה שגרמה לתאונת דרכים, הוא איבד את חוש ההתמצאות, עמד עם רכבו באמצע הכביש ואף לא זכר את שמו. הוא פונה לבית החולים והתלונן על התכווצויות ברגליים, כאבים וירידה בתפקוד המיני.

 

במהלך כל התקופה המתוארת הפסיק לקבל פרוייקטים בעבודתו כמהנדס, עקב נדודי השינה היה בעייפות מתמדת במשך היום עד כדי כך שהיה נרדם בכל מקום גם תוך פגישות עם אנשים. הוא נדרש להגיע עשרות פעמים למרפאות בתי חולים, סבל מעצבנות, קוצר רוח, רעד בידיים ומגוון תופעות לוואי נוספות כתוצאה מהטיפול בסטרואידים.

 

נמצאה תגובה אלרגית לרגיעון

פרופסור מומחה לרפואה פנימית המנהל מרכז לאיכות ובטיחות קלינית ומרצה בפקולטה לרפואה בדק את החולה ואת תיקו הרפואי וקבע כי הסיבה הסבירה ביותר לפגיעה בכליות הייתה חשיפה לתרופה היחידה שקיבל - רגיעון. גם בדיקת רגישות לתרופות שנעשתה לחולה במעבדה בבית החולים איכילוב מצאה תגובה אלרגית לרגיעון, שהביאה לדלקת קשה בכליה.

 

"תופעות אלרגיות דווחו בהרחבה לאחר טיפול בתכשירים צמחיים", קבע הפרופסור, "כולל הסוג פסיפלורה, אשר קיים ברגיעון. התופעות האלרגיות של התבוע בעור ובעיניים, יחד עם הופעת דלקת הכליה תוך מספר שבועות מחשיפתו של התובע לתכשיר אליו הוא נמצא רגיש במעבדה, תואמות את ההנחה שהתובע פיתח אי ספיקת כליות חריפה כתוצאה מנטילת הרגיעון".

 

לדברי המומחה, עם התרבות השימוש בצמחים בעולם המערבי, גוברת ההכרה בנזקים העלולים לנבוע מהם. באפריקה, בה האוכלוסייה משתמשת באופן תדיר בצמחים לריפוי, נזק כלייתי מוכר היטב כסיבוך של טיפולים אלה, המעורבים בשליש המקרים של אי ספיקת כליות חריפה. מתועדים סוגים שונים של נזק בכליה, במגוון מנגנוני פגיעה, כולל דלקת חריפה בכליה, כפי שנמצא אצל התובע.

 

בספרות הרפואית המקצועית מצוינות סיבות שונות אפשריות לפגיעה בכליה כתוצאה מנטילת תכשירים צמחיים ובהן עליות של החומרים המקוריים המצויים בתוך התכשירים הצמחיים, זיהום של התכשירים הצמחיים בתהליך ההכנה ע"י חומרים חיצוניים כגון מתכות כבדות, תרופות או הורמונים, אינטראקציה בין הצמח לבין תרופות אחרות שהמטופל נוטל או טעות בזיהוי הצמחים.

 

האם תכשירים טבעיים עלולים לסכן?

באחת מן הסקירות המקצועיות שפורסמה באירופה עוד בשנת 1999 נכתב ש"האקדמיה, הממשלה, תעשיית הצמחים ותעשיית הרוקחות חייבות לפעול במשותף על מנת לפתח שיטות מעשיות לשיפור הבטיחות של תרופות מן הצומח". ברם, בישראל, כתוסף מזון, התכשיר רגיעון לילה אינו נדרש לבדיקות מחמירות של בקרת איכות במכון התקנים, כנדרש על ידי משרד הבריאות עבור תרופות.

 

לעיתים קרובות מסתיים הנזק הכלייתי כתוצאה מהתכשיר הצמחי באופן בלתי הפיך וקיים צורך בדיאליזה קבועה. ישנה גם הופעה מאוחרת של גידולים בכליה. במקרים אחרים הפגיעה הפיכה, לעיתים בעקבות טיפול נמרץ בסטרואידים, כפי שהיה אצל התובע. ואולם לטיפול זה בסטרואידים היה מחיר כבד אצל התובע של תופעות לוואי קשות ולבסוף, עדיין נותר לתובע נזק כלייתי קבוע.

 

המומחה סיכם וקבע כי מצב של אי ספיקת כליות כרונית כרוך בסיכון מוגבר בשנים הבאות להתדרדרות למצב הדורש דיאליזה או השתלת כליה. בנוסף, מצב זה כרוך בסיכון מוגבר פי שלושה להתקף לב ולשבץ מוחין. גם הטיפול הממושך בסטרואידים שעבר התובע מגביר אצלו את הסיכון להתקפי לב ולשבץ מוחין בערך פי שלושה.

 

בכתב תביעה שהוגש היום לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה,ע"י עורכי הדין שמואל יקירביץ, אברהם רובינשטיין ואביחי דר, תובע החולה סכום של 2 וחצי מיליון שקלים מחברת "הדס" והחברה המפתחת "הדסה רוקחות" בשל הפגיעה הגופנית, הטיפולים הרפואיים, הפסדי השתכרות והוצאות נלוות.

 

בתגובה ל-ynet מסרה חברת "הדס": נכון לרגע זה טרם הגיע לידינו כתב התביעה, אי לכך לא ידוע לנו על כל נזק כלשהו שנגרם עקב השימוש במוצר. כאשר יגיעו לידנו מסמכים כלשהם, נלמד אותם ונוכל להגיב בהתאם. עם זאת, ברצוננו להדגיש כי מעולם לא התקבלו תביעות מסוג זה על מוצרי החברה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם התוסף גרם לנזק בריאותי?
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים