שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דו"ח: כך תיראה רשת החשמל הסולארי בנגב

ועדת מומחים גיבשה את עמדותיה באשר לאתרים המתוכננים להקמת תחנות כוח סולארית בישראל. מאחר שרוב התוכניות עלולות לפגוע באזורי טבע רגישים או באתרי מורשת, הומלץ שלא להמשיך לקדמן; האתרים שהומלצו הם בדימונה, בצומת הנגב ובערד. החברה להגנת הטבע: מקווים שההמלצות יתקבלו

ארגוני הסביבה מברכים על המהפכה הסולארית שמתכננת ישראל בשנים הקרובות, אך בה בעת חוששים מהפגיעה בשטחים פתוחים. דו"ח שמתפרסם כאן לראשונה מעיד כי לחשש שלהם יש בסיס, אך מלמד גם שהשיקולים הללו לא נעלמו מעיני המתכננים. כעת, בהתבסס על ממצאי הדו"ח, תשורטט מחדש מפת התחנות הסולאריות ותצומצם כנראה הפגיעה בטבע.

 

את הדו"ח חיברה הוועדה לבחינת חלופות למיקום תחנות כוח סולאריות, שמונתה על ידי מינהל התיכנון במשרד הפנים, ובקרוב הוא יוגש למועצה הארצית לתיכנון ובנייה. חברי הוועדה ממליצים בדו"ח שלא לקדם תוכניות להקמת תחנות כוח סולאריות במישור ימין, ניצנה, רמת בקע, שדה בוקר, רמת חובב וירוחם - במרבית המקומות בשל שיקולי סביבה או היעדר שטח מספק לבניית התחנות. מנגד הם ממליצים לקדם בניית תחנות כוח סולאריות בדימונה, בצומת הנגב, בערד ובתמנע.

 

השיקול לביטול: פגיעה בטבע

בוועדה האמורה היו חברים נציגים של משרדי ממשלה, חברת החשמל ורשות המים, לצד נציגי ארגוני סביבה. מעיון בדו"ח ניכר ששיקולי הפגיעה בטבע נלקחו בחשבון באופן משמעותי ומרכזי, ושהצורך בשמירת שטחים פתוחים כמשאב הולך ומתמעט היה ברור לחברי הוועדה.

 

כך למשל, בכל הקשור לתוכנית להקים תחנה סולארית במישור ימין - תוכנית לה התנגדו בתוקף ארגוני הסביבה ובראשם החברה להגנת הטבע, בשל מיקומה הבעייתי.

 

בוועדה, כך נראה, סבורים שההתנגדות מוצדקת. "זהו שטח בעל רגישות סביבתית גבוהה ביותר בין המכתש הקטן למכתש הגדול ("ארץ המכתשים"). בשטח זה מצויים בעלי חיים רבים ומיני צומח שונים... השטח נמצא על זרוע של דרך הבשמים לממשית... ומועמד להיכלל ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסקו", הם כותבים.

 

עוד על אנרגיה סולארית:

 

שיקולים סביבתיים דומים נמצאו בנימוקי חברי הוועדה באשר להמלצה לביטול תחנת הכוח הסולארית המתוכננת ברמת בקע - אתר עליו כותבים חברי הוועדה כי הוא "בעל ערכיות גבוהה". תחנת כוח אחרת אותה ממליצה הוועדה לגרוע מהתוכניות היא זו של אזור שדה בוקר, בשל היעדר שטחים רצופים משמעותיים באזור. באזור זה קיים גן הפסלים, לצד שטחי חקלאות פעילים ועתידיים.

 

השיקול: אין מספיק שטח

להקמת תחנות סולאריות יש יתרונות ברורים בהפקת חשמל נקי מזיהום, אך חיסרון משמעותי הקשור בצורך בשטחים פתוחים רחבים וישרים. כך למשל, עבור כל 100 מגה-וואט של חשמל מאנרגיה תרמו-סולארית למשל, יש צורך להקצות כ-1,800 דונם; אם רוצים להקים ליד התחנה גם מתקנים לאגירת החשמל - השטח הדרוש כפול בגודלו.

 

חברי הוועדה המליצו בדו"ח להפסיק את בחינת ההיתכנות בכל הקשור לתחנת הכוח ניצנה - שם לא נותר די שטח בהתחשב בעיר המתוכננת, בשטחי האש והבסיסים ובאתרים הארכיאולוגיים הרבים. באשר לתחנת רמת חובב, כותבים חברי הוועדה כי האתר בעייתי במיוחד בשל מגבלות שטח - בהם "שיפועים גבוהים וירידה משמעותית בעוצמות הקרינה בשל פליטות מהמפעלים הסמוכים". 


חווה סולארית ניסיונית בדימונה (צילום באדיבות ברייט-סורס אנרג'י)

 

תחנה נוספת אותה ממליצים חברי הוועדה לגרוע מהתוכניות היא זו המתוכננת לאזור ירוחם - שם מיועדים רוב השטחים לפיתוח העיר ובחלקים נרחבים מהם קיימת התיישבות בדואית.

 

איפה כן? דימונה וצומת הנגב

מצידו השני של המטבע הסביבתי, חברי הוועדה ממליצים על האתר המיועד לתחנת סולארית באזור דימונה כאל חלופה שיש להמשיך את בחינת התוכניות בה. "סימון שמורת אירוס הנגב במקום זה אינו נכון - אין במתחם זה כל פגיעה בשמורת טבע או בשטח רגיש אחר", הם כותבים. "יש לבצע בדיקה מול מערכת הביטחון להגדלת הקצאת הקרקע".

 

המלצה להמשיך לבחון את התוכניות ניתנה גם לתחנת כוח המתוכננת בצומת הנגב וגם לתחנת הכוח בערד. בנוגע לזו האחרונה, עם זאת, חברי הוועדה מציינים כי השטח מוגבל מכל עבריו, בין היתר על ידי העיר החרדית העתידית "כסיף", והיישוב הבדואי המתוכנן "אל-פורעה". מגבלות אלה מפריעות לדעת חברי הוועדה להקמת תחנת-כוח תרמו-סולארית אולם הם מציעים לבחון את התאמת האתר להקמת תחנת כוח פוטו-וולטאית עד 100 מגה וואט.

 

שני אתרים "בעייתיים" שזכו בכל זאת בהמלצת הוועדה הם "אשלים דרום" והתחנה המתוכננת באזור אורון. באשר לתחנת אשלים-דרום הם כותבים כי האתר נמצא כולו בתחום שטחי אש פעילים וכי "נבדקת האפשרות מול משרד הביטחון, להרחיב בכל זאת את אתר אשלים גם למתחם זה (מדרום לכביש מס' 211)". התחנה באזור אורון בעייתית בשל תוכניות להמשך כרייה במקום, ובשל היותו אזור המיועד לטיסה נמוכה, אולם גם שם בסופו של דבר מוצע להמשיך ולבחון את התוכניות. 

 

החברה להגנת הטבע: מקווים שההמלצות יאומצו

את ההתנגדות למיקום תחנות כוח סולריות במישור ימין הובילה החברה להגנת הטבע, ונושא זה אף הופיעה בדו"ח האיומים על השטחים הפתוחים שפרסמה החברה בתחילת השנה.

 

"אנחנו שמחים שהוועדה, לאחר שבחנה את החלופות השונות, החליטה לקבל את עמדת החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה בנושא פסילת אתרים מסוימים מסדר היום", אמר שי טחנאי, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע במחוז דרום וחבר בוועדה. "אנו מקווים שהמועצה הארצית לתכנון ובנייה תאמץ את החלטות הוועדה, שמצד אחד מקדמות את הנושא של אנרגיות מתחדשות ומצד שני מונעות פגיעה בשטחים ערכיים מבחינה סביבתית ונופית וממזערות את הפגיעה בשטחים הפתוחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חווה סולארית בנגב
צילום: שי טחנאי, החברה להגנת הטבע
חווה ניסיונית באזור דימונה
צילום: חברת ברייט-סורס אנרג'י
תחנת כוח סולארית (מגדל שמש) בספרד
צילום: AFP
מומלצים