שתף קטע נבחר

סודות הגרעין בנגב

צעירים יהודים מ"גרעין במדבר" של תנועת הצופים, בשותפות מלאה עם מתנדבים בדואיים, פועלים ללימוד עברית, ערבית וחשבון, קידום ערכי הדמוקרטיה, ומדגימים באופן יום-יומי איך אפשר להתגבר על השוני. שיר אהבה בדואי. הצצה

"יום שיא לשפה העברית" שהתקיים השבוע בבית-ספר "מוסטקבל" בשגב שלום, היה הפעולה המשותפת האחרונה של המתנדבים היהודים והבדואים בפרויקט "שנת קהילה". ההתרגשות ושמחת היצירה של המתנדבים הייתה מהולה בעצב דק ובנוסטלגיה שנרקמה תוך שחזור הסיפורים שהתרחשו בשנת העשייה המשותפת.

 

 

לפני כשש שנים הוקם "גרעין במדבר" של תנועת הצופים בנגב, קבוצה של צעירים יהודיים, מתנדבי שנת שירות (שין-שינים) שבחרו לתרום מזמנם וממרצם בבתי ספר ערביים - בדואים בנגב. בעקבות פניה של

ארגון אג'יק  (מרכז ערבי-יהודי לשוויון, העצמה ושיתוף), הוחלט להקים פרויקט משותף - "שנת קהילה" באמצעות קבוצה משותפת שתורכב מהשין-שינים מהגרעין וממתנדבים מהמגזר הערבי שבוחרים לתרום שנה בתום לימודיהם לטובת עבודה קהילתית התנדבותית בנגב.

 

"המטרה מרכזית היא יצירת מודל של עשייה משותפת בין צעירים יהודים וערבים למען קירוב והבנה בין שתי הקהילות, ולבנייה אזרחית שוויונית – משותפת בנגב", מסביר נדב פרץ, רכז "גרעין במדבר". בשנת הקהילה עוסקים המתנדבים בהפעלת פרויקטים חינוכיים עם ילדים משתי הקהילות לקידום ערכי הדמוקרטיה, שוויון, פלורליזם, מעורבות ואחריות חברתית, להעצמה ושיפור מעמדם והישגיהם של תלמידים בשתי החברות, ולפיתוח וקידום של תחום החינוך הלא פורמלי כמנוף לעשייה חברתית וקהילתית.

 


מתנדבות "שנת קהילה" בשיעור עברית בבית ספר מוסתקבל שבשגב שלום

 

"להכיר שפה, מנהגים, תפיסות ומחשבות מעולמו של 'האחר'"

במסגרת הפרויקט המתנדבים פעילים שלושה ימים בשבוע בבתי הספר הערבים ויום אחד בבתי הספר היהודים. הפעילות מתבצעת בזוגות מעורבים המסייעים לתלמידים בשיעורי עברית וחשבון, ליווי כיתות, חונכות אישית ועזרה למורה בכיתה. בנוסף מפעילים המתנדבים פעילות בלתי פורמאלית בבתי הספר הערבים וימי שיא במגוון נושאים בבתי הספר היהודים בבאר-שבע.

 

חוגי מחשבים, תאטרון, ריקוד, עברית לנשים מבוגרות וקבוצת צופים, נערכים פעמיים בשבוע

בתחומי בית הספר ובמועדונים. בנוסף, משתלבים חברי הגרעין בפרויקט "עוצמה" הפועל בשכונה ד' בבאר שבע במטרה ליצור שינוי חברתי בשכונה. במהלך השנה נחשפים חברי הקבוצה לתרבות חדשה, לאורח חיים שונה, הם לומדים להכיר שפה, מנהגים, תפיסות ומחשבות המשקפים את עולמו של 'האחר', במקביל, הם מציגים את עולמם, חייהם ותרבותם.

 

"יחד עוברים חברי הקבוצה המעורבת תהליך של הכרות והכרה בזהויות שלהם ובזהויות של ה'אחר'", מוסיף פרי המשמש גם כרכז היהודי מטעם פרויקט "שנת קהילה, "המפגש מעלה קונפליקטים ושאלות רבות. מתוך ולמרות הקשיים מתפתחים קשרים וצומחות חבריות. חברי הקבוצה מבקרים בבתים אחד של השני, מזמנים ומזמינים להיות נוכחים בחגים ובאירועים מסורתיים. ונפגשים להנאתם מחוץ לשעות הפעילות הפורמאליות".


חברי הגרעין בפגישת סיכום של יום השיא בעברית

 

גרעין במדבר חותר למגע דווקא עם האיזורים העניים והמוחלשים ביותר במדינה, ושם בשותפות עם המערכות המקומיות, מייצר פרוייקטים חינוכיים איכותיים שיוצרים את התחושה בקרב האוכלוסייה בדואית - פלסטינאית ששותפות יהודית ערבית היא ברת השגה וברת קיימא. הפרוייקט גדל בהתמדה עקב ביקוש רב לשנת השירות המאתגרת מתוך הנוער שגדל בתנועה כמו גם ביקוש הולך וגדל אצל צעירים וצעירות בדואיים שמעוניינים להתנדב עם יהודים ולהכיר את הנרטיב השונה.

 

"הקשר שנוצר בין הקבוצות מהווה גשר בין החברה היהודית לחברה הערבית", מסכם פרי. "העדות לכך היא שגם אחרי שנגמרת שנת השירות שומרים חברי הקבוצה על קשר ונפגשים".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל
דבר אלי ערבית
צילום: חגי דקל
צילום: חגי דקל
שלוש ארבע ו..
צילום: חגי דקל
צילום: חגי דקל
למען דור העתיד
צילום: חגי דקל
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים