שתף קטע נבחר

מדענים ישראלים הצליחו לרפא קופים חולי סוכרת

בגופם של הקופים הושתלו תאי לבלב שנלקחו מעוברי חזירים. חמישה חודשים לאחר ההשתלה גידלו הקופים לבלבים חדשים שייצרו אינסולין בכוחות עצמם, אך למרבה הצער, מתו מתופעות לוואי. המדענים: הראנו שניתן לגדל לבלב

מחקר ישראלי נותן תקווה חדשה לחולי סוכרת: חוקרים ממכון ויצמן הצליחו לרפא קופים חולי סוכרת באמצעות השתלת תאי לבלב שנלקחו מעוברים של חזירים.

 

 

קבוצת חוקרים ישראלים ממכון ויצמן, בראשות פרופ' יאיר רייזנר, עוסקת זה זמן באפשרות לייצר תאי לבלב מרקמה עוברית של חזירים, שיחליפו את תאי הלבלב הפגוע של חולי הסוכרת. אחת הבעיות הגדולות שניצבו בפניהם הייתה לקבוע את שלב ההריון המדויק שבו הכי נכון לקחת את הרקמה העוברית מהחזירים.

 

במחקר חדש, שממצאיו פורסמו השבוע ברשומות האקדמיה הלאומית למדעים בארה”ב, לקחו החוקרים תאי רקמה של עוברי חזירים בני 42 יום והשתילו אותם בקופים חולי סוכרת. זוג הקופים הראשון מת בתוך זמן קצר מזיהום שנגרם בשל הטיפול שקיבלו לדיכוי המערכת החיסונית (טיפול שנדרש כדי למנוע את דחיית האיבר המושתל).

 

זוג הקופים השני קיבל טיפול עדין יותר נגד דחיית האיבר המושתל ושרד כשנה לאחר ההשתלה. חמישה חודשים לאחר ההשתלה גידלו הקופים לבלבים חדשים, שהפכו פעילים וייצרו אינסולין בכוחות עצמם, כך שהקופים לא נזקקו עוד לזריקות אינסולין.

 

בסופו של דבר מתו הקופים כעבור שנה כתוצאה מזיהומים ומתופעות לוואי שונות מהתרופות שקיבלו לדיכוי המערכת החיסונית. עם זאת, לדברי פרופ' רייזנר, ניתן להפחית את רעילות התרופות כך שיהיו קטלניות פחות: ”הדבר החשוב הוא שהראינו שניתן לגדל לבלב בצורה כזו ושבאמצעותו ניתן לתקן את רמות הסוכר”, הוא אומר.

 

סוכרת מסוג 1 , הידועה גם כ”סוכרת נעורים”, היא מחלה שבה הגוף אינו מסוגל לווסת את רמות הסוכר בגלל פגיעה בלבלב. הלבלב אחראי על ייצור האינסולין, שהוא ההורמון שתפקידו לווסת את רמות הסוכר. כשהתאים בלבלב שאחראים על ייצור האינסולין נהרסים, הגוף מפסיק לשלוט על רמות הסוכר בדם.

 

חולי סוכרת נעורים מטופלים בזריקות אינסולין יומיומיות. הם צריכים למדוד את רמת הסוכר בדמם 8-4 פעמים ביום ולהזריק לעצמם אינסולין בהתאם לתוצאה. הטיפול קשה וכואב ונמשך כל החיים.

 

כבר שנים שחוקרים בכל העולם מנסים ליצור ”חלקי חילוף” לאיברים אנושיים כמו לב, כבד, טחול ולבלב, וזאת נוכח המחסור בתרומות איברים. חלק מהניסויים מתמקד בייצור תחליפים במעבדה, וחלקם מתמקד במציאת תחליפים מאיברי חזירים.

 

המחקר החדש מעורר הדים ברחבי העולם. החוקרים מאמינים שהשימוש בטכניקה שלהם עשוי בסופו של דבר לסייע גם בטיפול בבני אדם חולי סוכרת. בשלב הבא הם מקווים להתחיל ניסויים בהשתלת תאי לבלב מחזירים בבני אדם.

 

הכתבה המלאה התפרסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הניסוי הצליח. הקוף לא שרד
צילום: עופר עמרם
מומלצים