שתף קטע נבחר

ברוכים הבאים לג'ט לג

מה עושים כשמגיעים ליעד אחרי טיסה ארוכה במיוחד? נכנסים לחדר, סוגרים את התריסים וצונחים על המיטה לכמה שעות שינה? טעות. כך תתמודדו עם יעפת

‭.1‬ להילחם בשינה

"השיטה הנכונה היא להסתנכרן מהר ככל האפשר לשעון המקומי. ולכן לא כדאי ללכת לישון בחדר מואפל מיד אחרי הנחיתה אלא להפך, לצאת לאור היום, כי אז המלטונין, אותו הורמון שמופרש רק בלילה לא יופרש ולא יניע אותנו לישון. כדאי למשוך את היום ככל האפשר, אפילו לעשות מעט ספורט. מי שמאוד עייף, יכול תפוס תנומת צהריים קצרה‭."‬ כך ממליץ יוסי שוב, קברניט בכיר באל על ובעל דוקטורט בגנטיקה של שעונים ביולוגיים.

 

‭.2‬ להכיר בבעיה

בעברית קוראים לתופעה יעפת, היפנים מכנים אותה "ג'זהבוק" אך לא משנה באיזו שפה תשתמשו כמעט כל מי שטס למרחקים ארוכים מכיר את הנושא. אם זה בשעת ערב מוקדמת במסעדה יוקרתית בניו יורק כשרק בקושי רב מצליחים למנוע מהראש לצנוח לתוך צלחת המרק, או בארבע לפנות בוקר, במלון כשמקיצים מהשינה כאילו שנשמעה הקריאה האחרונה לטיסה. להירדם מחדש פשוט אי-אפשר.

 

‭.3‬ להכיר את המנגנון

לדברי ד"ר שוב, "בגופנו שורה ארוכה של שעונים רבים לאנזימים, לזמן תגובה, שעון הטמפרטורה וכולם משתבשים במהלך הג'ט לג, כשדווקא הלילה השני אחרי הגעה לארץ היעד הוא לילה של מהומה פנימית כואבת. כל השעונים הפנימיים שלנו עוברים תהליך של התאמה לשעון האובייקטיבי בארץ היעד".

 

‬‭.4‬ כל אחד מושפע אחרת

אתם נרדמים כבר בנחיתה ובן הזוג כבר מתכנן את הקניות? זה הגיוני לגמרי. אפילו אובמה הבלתי נלאה גילה סימני ג'ט לג מובהקים במהלך ועידה של ראשי מדינות באירופה, לעומת רעייתו מישל, שנראתה רעננה לחלוטין. "ההבדלים בין האנשים הם פונקציה של גמישות השעון הביולוגי האישי של כל אחד‭,"‬ מסביר פרופסור גיורא פילר, מנהל מרפאת השינה בשירותי בריאות כללית במחוז חיפה. "התופעות הקשות ביותר של ג'ט לג מאפיינות אנשים שסובלים ממחסור בוויטמין בי 12 ובחומצה פולית‭."‬ מבוגרים סובלים יותר מצעירים, בין השאר כי הפרשת המלטונין מואטת ככל שאנחנו מתבגרים.

 

‭.5‬ הערניים סובלים יותר

"טיפוסי הבוקר, אלו שידועים בערנות משעות הבוקר המוקדמות סובלים יותר מג'ט לג מאשר טיפוסי הלילה, אלו שמתעוררים לחיים בשעות הלילה המאוחרות‭,"‬ טוען יוסי שוב. "הראשונים נחשבים לקשוחים יותר וקשי הסתגלות".

 

‬‭.6‬ יותר קשה במזרח

כאשר טסים טיסה ארוכה מזרחה יש יותר סיכוי לג'ט לג מאשר באותה טיסה בכיוון מערב. הסיבה היא שבגלל סיבוב כדור הארץ, כשטסים מזרחה מדלגים על יותר אזורי זמן, מה שמחריף את התופעה.

 

‭.7‬ המחוסנים

עובדי משמרות, טייסים ודיילות ואפילו אנשים שמרבים לטוס, בדרך כלל לא סובלים מג'ט לג. גם כי הגוף מסתגל למעברים וגם בגלל השיטות שפיתחו להתמודד עם התופעה. "לאנשים שעוסקים בתעופה בין יבשתית אין בכלל שעון פנימי. היום הם בישראל, מחר בניו יורק, בשבוע הבא בהונג קונג. לנו זה קורה בעיקר בתקופות של קיץ אינטנסיבי מאוד‭,"‬ מגלה שוב.

 

‭.8‬ הסימפטומים

ההשלכות הלא סימפטיות של התופעה מוכרות: בעיות שינה והירדמות, עייפות שלא נגמרת, תחושת כובד ואפילו נפיחות באברי הגוף, כאבי ראש. פרופסור פילר מסביר כי הסימפטומים נמשכים בין 4 ימים ל-10 ימים.

 

9. פתרונות

ה"ניו יורק טיימס" דיווח לאחרונה על תוצאות ניסוי שנערך בעכברים, שגילה שעכברים עם מחסור בגן ‭ID2‬ סבלו פחות מג'ט לג מעכברים רגילים. עכשיו יתחילו לחפש את המקבילה אצל בני אדם, אבל לא בטוח שג'ט לג מצדיק שינוי גנטי.

 

‭.10‬ התשובה הטבעית

יואל גרינבוים, מנכ"ל משותף בארומה לייף, מדווח על עלייה במספר המשתמשים בשמנים אתריים, בעיקר ממשפחת ההדרים: ברגמוט, מנדרינה ויילנג-יילנג כפתרון לג'ט לג‭. "בריטיש איירווייס" השיקה כבר לפני שלוש שנים, בסיוע מומחה שינה בינלאומי, שירות של יועץ אישי לג'ט לג באתר האינטרנט. מכניסים את השעות בארץ היעד וההגעה הצפויה ומקבלים המלצה באיזה שעות להישאר באור יום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים