שתף קטע נבחר

ראש בראש: צעירים נגד מנוסים

ידוע שעם הגיל נפגעות היכולות הקוגנטיביות, אך האם הניסיון שבא עם השנים מפצה על כך? כדי לבדוק את העניין, נערך ניסוי בקרב פקחי טיסה, שבו נבדקו יכולותיהם המקצועיות של צעירים מול אלה של עובדים ותיקים ומקצועיים שפרשו

מאת: ד"ר מרים דישון-ברקוביץ'

 

ירידה ביכולות התפישתיות והקוגנטיביות הבאה עם הגיל היא תופעה ידועה, שיש לה בסיס מחקרי מוצק. עם זאת, לאנשים מבוגרים ולזקנים ישנן שנים רבות של ניסיון בתחומים יחודיים. האם ניסיון זה עשוי לפצות על הירידה ביכולות הקוגנטיבית הנלווית לגיל, ולאפשר לאנשים מבוגרים להגיע לרמת ביצועים זהה לזו של צעירים? לשאלה זו נדרשו אשלי נון וארתור קרמר (Nunes, Kramer) במחקרם המתפרסם בכתב העת: Journal of Experimental Psychology Applied.

 

 

המחקר נערך בקרב פקחי טיסה. מחד גיסא, פקחי טיסה שייכים למגזר עסקי אשר בארצות הברית פרישת החובה בו היא בגיל נמוך (56; בגלל ירידה פוטנציאלית בתפקוד הקוגנטיבי). מאידך גיסא, קיים מחסור עולמי בפקחי טיסה, עד כדי עלייה ב"כמעט-התנגשויות" ברחבי העולם: כך שדווקא בעיסוק זה, ראוי לבדוק מחקרית האם הניסיון אינו מפצה על הירידה ביכולות הקוגנטיביות הבאות עם הגיל.

 

בניסוי השתתפו 36 פקחי טיסה, 18 מהם צעירים ו-18 מהם מבוגרים, ו-36 משתתפים נוספים שאינם פקחי טיסה (מהם 18 צעירים ו-18 מבוגרים). הניסוי נערך בקנדה, אשר בה גיל פרישת החובה לפקחי טיסה הוא 65 שנים. גילה של קבוצת המבוגרים בניסוי נע בין 53 ל-64 שנים. גילם הממוצע עמד על 57 שנים, ולפקָחים מביניהם היה בממוצע 34 שנות ניסיון בעבודה.

 

גילה של קבוצת הצעירים בניסוי נע בין 25 ל-38 שנים, ובממוצע היה לפקחים מביניהם ניסיון של שנתיים. שתי הקבוצות נבחנו בסדרה של מבחנים תפישתיים וקוגנטיביים כלליים כמו מהירות עיבוד נתונים, היכולת לעבור בין מטלות, הסקה לוגית וזיכרון פעיל.

 

נוסף על כך, נבחנו שתי הקבוצות במטלות שדימו מטלות אופייניות לפקחי טיסה בדרגות קושי שונות: במטלה הראשונה התבקשו המשתתפים לשפוט האם שני מטוסים עומדים להתנגש זה בזה בנקודת זמן בעתיד. במטלה השנייה התבקשו המשתתפים להעריך האם שני מטוסים עומדים להתנגש זה בזה, ולתת הוראות לטייסים. המטלה השלישית היתה הדמיה מלאה של עבודת פקחי הטיסה, והם התבקשו לנווט מטוס, ולוודא שהוא נשאר בנתיבו מתוך התחשבות בגורמים שונים. במטלה הרביעית, התבקשו המשתתפים לנווט בו זמנית כמה מטוסים.

 

מניתוח ממצאי המחקר עולה כי ברוב המטלות הקוגנטיביות הקשורות לתפישה ולמהירות עיבוד מידע נמצאה בקרב כל המשתתפים (פקחים ולא פקחים) ירידה בביצועים עם העלייה בגיל. הממצא המעניין הוא שבמטלות הדמיה סייע הניסיון לפקחים לפצות על ירידה ביכולות קוגנטיביות הנלווית לגיל. ככל שהמטלה היתה מורכבת יותר, כך השתפרו ביצועיהם והיו דומים לאלה של צעירים.

 

לסיכום, אפשר להסיק מהמחקר כי מנקודת מבט תיאורטית, ניסיון בתחומי התמחות ייחודיים עשוי לפצות על ירידה ביכולות קוגנטיביות הנלווית לגיל. השלכה יישומית של התוצאות היא, כי יש לשקול בחינה מחודשת של גיל פרישת החובה בעיסוקים טכניים שונים. דבר זה עשוי להיות פתרון בעיסוקים שבהם יש מחסור בכוח אדם.

 

ד"ר מרים דישון- ברקוביץ היא פסיכולוגית ויועצת אירגונית ושיווקית. הכתבה המלאה התפרסמה בגיליון יוני של המגזין "גליליאו "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים