שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מי יעצור את המפעל שמרעיל את תושבי עתלית?

פעם אחר פעם נתפס מפעל "כרמל כימיקלים" בעתלית פולט חומרים מסרטנים לאוויר, מזרים שפכים אסורים ומפר את התקנות. אנשי המשרד להגנת הסביבה בודקים, נדהמים מהממצאים ושולחים עוד מכתב התראה או זימון לשימוע. זה נמשך כך כבר עשר שנים וגם קנס והרשעה בביהמ"ש לא עזרו. המפעל מזהם, המשרד מזהיר והתושבים ממשיכים להחנק

כ-300 מטר מגני הילדים של עתלית ניצב מפעל הפלסטיקה "כרמל כימיקלים" ופולט לאוויר חומרים מסוכנים. בשבוע הבא יזומנו מנהלי המפעל למשרד להגנת הסביבה לשימוע - אך הם כנראה לא מודאגים יתר על המידה.

 

אנשי המפעל מכירים את נציגי המשרד היטב משימועים קודמים, ואת אנשי המקצוע שביצעו אצלם בדיקות פתע ודגימות; הם גם מודעים לשורת מכתבי ההתראה שנשלחו אליהם, ולאיומים בנקיטת הליכים נגדם. למרות שהמפעל "נמצא על הכוונת" של המשרד להגנת הסביבה משנת 1999, וכבר הורשע בבית המשפט, פעילותו לא הופרעה והוא המשיך לפלוט חומרים מסוכנים לעבר היישוב.

 

היסטוריה של הרעלה

ל-ynet נודע כי באחת הדגימות האחרונות שביצע המשרד להגנת הסביבה במפעל, בחודש פברואר, נמצאו חריגות בפליטת החומר פורמלדהיד - חומר שהוכח כמסרטן בבני אדם. הריכוזים החריגים נמצאו הן בארובות המפעל והן בבריכת האידוי שלו, יחד עם ריכוזים חריגים של חומרים נוספים - אמוניה, אצטון ומתנול. אנשי המקצוע של המשרד הזהירו את אנשי המפעל שבקיץ צפויה התנדפות מוגברת מהבריכה, ולפיכך זיהום האוויר המסוכן יחמיר; אז הזהירו.


החום מגביר את ההתנדפות של הרעלים. בריכת האידוי (צילום: "כחול וירוק") 

 

חודש לאחר מכן, על פי הוראה המשרד, היה אמור המפעל להערך לפינוי בריכת האידוי; הוא לא עשה זאת. ממסמכים שהגיעו לידי ynet עולה שהתעלמות זו מהמשרד להגנת הסביבה אינה יוצאת דופן: המשרד תיעד כבר עשרות הפרות מצד המפעל בכל הקשור לזיהום אוויר, עמידה בתנאי רישוי העסקים, אופן הטיפול בחומרים מסוכנים והכנת תוכנית לטיפול בשפכים. המשרד שיגר מכתבים והתראות, זימונים לשימוע ואיומים בנקיטת הליכים; המפעל המשיך בשלו.

 

האם רעלים גלשו לשטח האימון של השייטת?

בחודש מרס שב המשרד להגנת הסביבה למפעל, הפעם לנקז השפכים בו נמצאו חומרים מסוכנים. הנקז ממוקם סמוך לים, באזור בו נוהגים להתאמן חיילי שייטת 13 של חיל הים. בשיחות סגורות הודו גורמים במשרד להגנת הסביבה כי בנקז נמצאו חומרים כגון פורמלדהיד וכספית, והיה חשש שמצאו את דרכם לים.

 

החשש לא אומת, ובמשרד הדגישו כי לא איתרו נוכחות של החומרים הללו בים. אך לדברי גורם שהיה מעורב בביצוע הבדיקות עצם הימצאות החומרים בנקז מדאיגה ובעייתית. לדבריו, די היה בכמה שעות של גשם כדי שהנקז יתמלא והחומרים יגלשו לים. רצה המזל ובחודש מרס השנה לא ירדו הרבה גשמים; אם הם היו שם גם בפברואר - ייתכן שהמזל לא הספיק.

  

חלף עוד חודש. באפריל שב המשרד להגנת הסביבה למפעל, לבצע דגימות מקיפות יותר בבריכת האידוי - שהייתה אמורה להיסגר כבר במרס. בדו"ח של המשרד מאותה דגימה נכתב שאותרה חריגה של כ-475 אחוז.

 

במאי שיגר המשרד להגנת הסביבה מכתב למפעל בו התריע כי הוא מפר תנאי רישיון העסק שלו, וגורם "לזיהום חזק ובלתי סביר של האוויר בפורמלדהיד". חלפו כבר חודשיים מאז שבריכת האידוי הייתה אמורה להיסגר, אך המפעל טרם הגיש תוכנית לפינויה. במשרד שבו ודרשו כי "הבריכה תפונה לאלתר". אז דרשו.

 

בית הדין הרשיע, אך ההפרות נמשכו

הדינמיקה הזו - של הפרות והתראות - אינה חדשה. כבר בשנת 1999 כאמור, נמצאו ליקויים בהתנהלות המפעל. בשנת 2001 החלו הליכים משפטיים נגדו. בשנת 2006, במסגרת הסדר טיעון, גזר בית משפט השלום בחיפה 150 שעות של עבודות לשרות הציבור על שני מנהלים במפעל, והטיל עליו גם קנס כספי בסך 700 אלף ש"ח.

 

האם ההרשעה שמה קץ לזיהום? מתברר שלא. אשתקד נמצאו בבדיקות במפעל שורה ארוכה של ליקויים: חומרים מסוכנים שלא אוחסנו כראוי, מפגעי ריח שמקורם בפורמלדהיד, בעיית אטימות במכלים תת-קרקעיים, חשד לזיהום קרקע והזרמת שפכים לבריכת האידוי. בדיקת פתע בארובת המפעל גילתה חריגה של 1,100 אחוז בחומר פורמלדהיד.

 

שוב זומן המנכ"ל לשימוע, והבטיח להגיש תוכנית למניעת פליטות, תיקון דליפות וטיפול בבריכת האידוי. בתום השימוע הוקצבו למפעל 30 ימים לתיקון הליקויים ולמילוי תנאי רשיון העסק שלו. שבועיים לאחר שפג המועד אמר ל-ynet מנהל המחוז הקודם במשרד להגנת הסביבה, רוברט ראובן: "הבדיקה שלנו מעלה שהמפעל לא עמד בכל דרישותינו, הן בתחום איכות הסביבה והן בתנאים למילוי רשיון העסק שלו, והוא פועל למעשה ללא רשיון. אם לא יעמוד המפעל בכל התנאים עד השבוע הבא, תיפתח נגדו חקירה פלילית".

 

התושבים: אנחנו משלמים על חוסר האונים

מי שמשלם את המחיר של משחק "החתול והעכבר" הזה הם תושבי עתלית. "מה שמדאיג זה מה שמתרחש במשולש הזה שבין המפעל, המשרד להגנת הסביבה והמועצה האזורית (חוף כרמל, שאמונה על רישיון העסק של המפעל - י.ע-ד)", אמר ל-ynet גדעון בצלאל, תושב עתלית ויושב ראש עמותת הסביבה "כחול וירוק". "המפעל ממשיך להתנהל כך, והמשרד רק שולח עוד ועוד הזמנות לשימוע. לנו כבר אין זמן", אומר בצלאל.

 

רמי ודורית קניאגין, חברי ועד הפעולה המקומי, מתקוממים גם הם על חוסר האונים של הרשויות מול המפעל. "לא יתכן שבישראל 2009 מפעל כימיקלים גדול מתנהל כראות עיניו, במיוחד כאשר הוא ממוקם בלב ישוב ולא באזור תעשייה מרוחק", הם אומרים. "הרשויות שאמורות להגן על התושבים עומדות מנגד באפס מעשה, וממשיכות להפקיר אותנו.

 

בימים הקרובים, כאמור, צפוי להופיע מנכ"ל המפעל, גיל דנקנר, בפני מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, שלמה כץ. העילה לשימוע הנוכחי, על פי הזימון ששלח כץ, היא אי פינוי של פסולת מסוכנת מתחום המפעל. כץ אף מתריע שהוא שוקל שלא לחדש את היתר הרעלים של המפעל – איום שמשמעותו הפסקת פעילותו. בינתיים מדובר רק באיומים - שום דבר שבמפעל לא מורגלים בו. מי שעוקב באדיקות אחר ההליכים הם תושבי עתלית. לאחרונה הם הגישו בקשה לתביעה ייצוגית נגד המפעל בטענה שפליטות הפורמהליד מסכנות את בריאות התושבים המתגוררים בסמוך למפעל.

 

תגובות

מ"כרמל כימיקלים" נמסר כי אינם מעוניינים להגיב לכתבה.

 

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, אמר בתגובה: "מיד עם כניסתי לתפקיד הורתי לכל עובדי המשרד לנקוט מדיניות בלתי מתפשרת של 'אפס סובלנות' כלפי מזהמים. במסגרת זו, מנהל מחוז חיפה הנכנס, מר שלמה כץ, ערך מיד עם כניסתו לתפקיד לפני כשבוע סיור מקיף במפעל.

 

"לאור הממצאים הוא שוקל שלא לחדש למפעל את היתר הרעלים ולהפעיל את כל סמכויות המשרד כנגד המפעל. מנהל המחוז החל בהליכי אכיפה מיידים והזמין את המפעל ונציגיו לשימוע לפני נקיטת הליכים מנהליים ו/או פליליים.

 

"אין ספק, שבשנים האחרונות נמשכו לעיתים הליכי האכיפה של המשרד פרקי זמן העולים על הסביר. לכן, כבר בשבועות הקרובים, אציג את מסקנות צוות הבדיקה שהוקם לבחינת נהלי האכיפה של המשרד, ואפעל להחלת נוהל אכיפה חדש שיקבע פרקי זמן קצרים וברורים עד להפעלת הליכים פליליים כנגד מעולים סביבתיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בריכת האידוי שממנה נפלטו החומרים המסרטנים
באדיבות "כחול וירוק", ועד פעולה למען עתלית
הנזק שהכיל רעלים. מה קרה בימי הגשם?
באדיבות "כחול וירוק", ועד פעולה למען עתלית
מומלצים