שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המשרד להגנת הסביבה נתן הכשר לעיר הבה"דים

על פי החלטת בית המשפט העליון, נדרש משרד הביטחון להכין תסקיר סביבתי לפני המשך הקמת הבסיסים ליד רמת חובב. התסקיר המוכן הוגש למשרד להגנת הסביבה לעיון וזה הודיע: החיילים לא צפויים להחשף לזיהומי אוויר מסוכנים

רבבות החיילים שיאכלסו את קרית ההדרכה של צה"ל בנגב (עיר הבה"דים) לא צפויים להיחשף לזיהומי אוויר או סכנות בריאותיות הנובעות מאירועי חומרים מסוכנים - כך עולה מחוות דעת שהגיש המשרד להגנת הסביבה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז דרום.

 

חוות הדעת של המשרד הוגשה כהתייחסות לתסקיר ההשפעה על הסביבה שערך בחודשים האחרונים משרד הביטחון. התסקיר שבחן את הסיכונים באתר המיועד - כ-10 ק"מ מהמועצה התעשייתית רמת חובב - היה תנאי שהציב בית המשפט העליון, לתחילת עבודות הקמת הבסיסים, בבעקבות עתירה שהגישה "אדם טבע ודין" נגד הבנייה. 

 

פרטי התסקיר עצמו טרם נחשפו, אולם עיקרי חוות הדעת של המשרד, שפורסמו הערב (א'), מהווים למעשה "הכשר" שנותן המשרד להמשך העבודות, ומסמן כנראה את סופה של המחלוקת הקשה סביב הנושא.

 


הדמייה של עיר הבה"דים (באדיבות משרד הביטחון)

 

עוד בנושא עיר הבה"דים:

 

התסקיר בחן את החשש לחשיפת האוכלוסייה בקרית ההדרכה להשפעות מזהמי האוויר, זיהום קרקע וחומרים מסוכנים שמקורם במפעלי רמת חובב, ובריכות האידוי שלהם. בתסקיר נבחנו שני תרחישים: המצב כפי שהוא כיום והמצב העתידי שישרור באזור לקראת איכלוס הבסיסים. ערכי הייחוס שנבחנו הם ערכי ועדת אלמוג - ועדה בינמשרדית שקבעה את הריכוזים המרביים של מזהמים באוויר אליהם ניתן להיחשף נשימתית מבלי להסתכן בריאותית.

 

כיום יש חריגות; בעתיד לא יהיו

מחוות הדעת עולה כי כיום ישנם באזור ריכוזים חריגים של חמישה חומרים: דימתיל סולפט, קרבון דיסולפיד, מתילן כלוריד, PCMM ואקרילוניטריל. חומרים אלה נמצאו בריכוזים העולים על ערכי הסף שנקבעו בוועדת אלמוג עבור חשיפה לטווח קצר.

 

עם זאת, אנשי המקצוע במשרד מצאו כי עבור חשיפה קצרת טווח בתרחיש העתידי לא צפויות חריגות בחומרים אלה, פרט לחומר קרבון דיסולפיד. במשרד ציינו כי חומר זה, העלול לחרוג על פי המודל מערך הייחוס ב-5 אחוזים, מהווה מטרד ריח.

 

התרחיש העתידי נבחן בתסקיר על פי ההנחה שעוד לפני איכלוס הבסיסים יידרשו המפעלים לעמוד בתקנים מחמירים עוד יותר. במשרד הדגישו כי ניתוח המצב העתידי התבסס על תכניות קיימות להפחתת המזהמים, ועל תוכניות להקמת בריכות אידוי חדשות.

 

במשרד ציינו עוד כי התסקיר בחן גם אפשרות לסיכון כתוצאה מחשיפה למספר חומרים בו זמנית, ומתוצאות הבדיקה עולה כי "אין סיכון מהותי בטווח הארוך לשוהים בקרית ההדרכה. גם בטווח הקצר לא נמצא סיכון מיידי, אך נדרשה התייחסות ופיקוח על פליטת החומרים הנדונים, לרבות המתכות ארסן וקדמיום".

 

המפעלים יידרשו להשתפר

ובכל זאת, בחוות הדעת של המשרד נכתב כי הוא דורש ממערכת הביטחון לבצע סקרי ריח נוספים ולהטמיע את ממצאיהם בעת תכנון קריית ההדרכה, שכן מממצאי התסקיר עולה כי עלולים להיווצר באזור מטרדי ריח - בחודשי הקיץ (יוני-ספטמבר) – בעיקר מבריכות האידוי הקיימות של המועצה התעשייתית. על-פי תוכניות המשרד צפויות בריכות אלה להיסגר החל משנת 2011 - כשנה לפני אכלוס הבסיסים.

 

"על המפעלים באזור התעשייה רמת חובב לעמוד עד סוף שנת 2010 בערכי הייחוס של ועדת אלמוג ברדיוס של 5 ק"מ סביב רמת חובב. במידה והמפעלים לא יעמדו בדרישה זו – יוחמרו תנאי רישיון העסק של המפעלים ואף תישקל סגירת קווי יצור בהם לפי הצורך", מסר המשרד.

 

במשרד הביטחון קיבלו בסיפוק את חוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה, והבהירו כי פירוש הדבר הוא כי "אין מניעה להקמה ואכלוס קריית ההדרכה של צה"ל בצומת הנגב, בהתאם למתוכנן". במערכת הביטחון ציינו כי את הערכת הסיכונים הבריאותיים, הנושא החשוב ביותר בתסקיר, ערכה חברת ENSR/AECOM האמריקאית, מהחברות המובילות בעולם בתחום, ואת נושא הריחות ערכה ד"ר רבקה קולטון – שפירא, מהמובילות בתחום בישראל.

 

"אדם טבע ודין": צדקנו כשהתרענו על הסיכונים

תסקיר ההשפעה על הסביבה לא נכלל בתוכניות ההקמה של עיר הבה"דים, שאושרו על ידי ועדת מיוחדת של משרד הפנים העוסקת במתקנים ביטחוניים. אך החשש מפני הסיכונים אליהם ייחשפו החיילים גררה התנגדות חריפה מצד ארגוני הסביבה, ששיאה היה עתירה מנהלית שהגישה עמותת "אדם טבע ודין" - שהגיעה עד לדיון בבית המשפט העליון.

 

בית המשפט אמנם התיר למשרד הביטחון להתחיל בעבודות העפר בשטח, אך התנה את עבודות הקמה המבנים בביצוע תסקיר השפעה על הסביבה, ובחינה של הפרויקט כולו לאור הממצאים. כעת, משהושלם התסקיר, הגיש המשרד להגנת הסביבה את חוות דעתו על הממצאים ומאשר למעשה את המשך העבודות - תוך הצבת תנאים משלו בכל הקשור לפליטות המפעלים.

 

בעמותת "אדם טבע ודין" אמרו כי חוות הדעת על התסקיר מעידה שהביקורת שלהם הייתה מוצדקת. "כפי שהתרענו... מחוות הדעת עולה כי אכן צפוים סיכונים סביבתיים בתחום של זיהום אויר, מטרדי ריח, ויש חשש מהטיפול של המפעלים בשפכים", אמרה עו"ד ציפי איסר-איציק מנכ"ל העמותה.

 

"סיכונים אלה מעלים חשש לפגיעה בבריאות הציבור ובחייו. בכוונתנו להמשיך ולפקח אחר ישומה המלא של החלטת בית המשפט העליון, ולעמוד על כך שתכנון עיר הבה"דים ותנאי להתקדמות הביצוע יהיה טיפול מחמיר, שימנע כל סיכון למי שישרת במקום - ולציבור בכלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים