שתף קטע נבחר

הקלפי האלקטרונית: כך תיראה ההצבעה בעתיד בישראל

משרד הפנים מוכן כבר בימים אלה לבחירות ממוחשבות עם אבטיפוס פעיל של הקלפי האלקטרונית, המבוסס על כרטיס חכם. מומחי מחשב לעומתם, מודאגים מהיעדרו של רישום ההצבעה בנייר. היכנסו ותראו מה עומד להיות כשנגיע לקלפי עוד כמה שנים

איך נצביע בעתיד? כיצד נבחר את המחוקקים שלנו בעוד כמה שנים? על פי חזון משרד הפנים, כשנצביע בעתיד, לא נשתמש יותר בפתקים ומעטפות - אלא במחשבים ובכרטיסים חכמים. המעבר למחשבים אמור לייעל את התהליכים, לצמצם זיופים, וגם לאפשר לנו להצביע מכל מקום בארץ.

 

אך לפני שזה יקרה, הצבעה ממוחשבת צריכה להיות מוסדרת בחקיקה. בחודש ספטמבר האחרון פירסם המשרד תזכיר הצעת חוק (PDF), בעקבות ניסויים שנעשו ברשויות מקומיות. במשרד הפנים הבהירו לאחר התקלות בבחירות המקדימות של הליכוד והעבודה - כי המערכת שלהם שונה מהותית, ולא תסבול מאותן תקלות. על מנת שבחירות כאלה יצאו לפועל, התזכיר צריך להפוך להצעת חוק, ולעבור אישור של הממשלה והכנסת.

 

בינתיים, פרויקט "ממשל זמין" של משרד האוצר, שיהיה אחראי על יישום החוק אם יתקבל, עיצב מערכת ניסיונית לצורך בדיקה של תהליך הבחירות הממוחשב וספירת הקולות. הלכנו לראות אותה

 

 

במקום מעטפה לבוחר - כרטיס חכם

תהליך ההצבעה פשוט, כפי שניתן לראות בווידאו, ודי דומה להצבעה עם פתקים. מי שחושש להתבלבל, יוכל להשתמש בעמדת הדרכה שנמצאת בחוץ, ובמדריכים שיעמדו במקום. מי שעדיין חושש לפרטיותו, יוכל גם להצביע בקלפי הרגילה והמוכרת עם הפתקים, שעדיין תוצב במוקדי ההצבעה.

 

לאחר ההדרכה, מגיעים להזדהות באופן ממוחשב מול ועדת הקלפי. מסמנים את הבוחר במחשב במקום הפנקס המודפס והמחיקה עם הסרגל – כך יהיה אפשר להצביע גם אם נמצאים מחוץ לעיר המגורים. כעת, במקום המעטפה הכחולה, נקבל כרטיס חכם, בגודל של כרטיס אשראי.

 

אז, ניקח את הכרטיס אל מאחורי הפרגוד, נניח אותו על גבי המכונה ונתחיל בהצבעה. על המסך יופיעו הרשימות המתמודדות, ובמקרה של בחירות אישיות כמו בבחירות מוניציפליות – יופיעו גם שמות המועמדים. הבחירה נעשית באמצעות שימוש במסך מגע. בכל שלב אפשר לאשר או לתקן את ההצבעה, וליד הקלפי תימצא מכונה נוספת, שאיתה יהיה ניתן לוודא מה ההצבעה שרשומה בכרטיס.

 

אין זיופים, אין הצבעות כפולות

מכונות ההצבעה לא מחוברות לשום רשת תקשורת, וההצבעה אינה מדווחת. המידע היחיד שנשמר במחשבי ההצבעה הוא כמות המצביעים – זאת על מנת להשוות לכמות הכרטיסים החכמים שחולקו ולפנקס הבוחרים, כדי לוודא שלא היו הצבעות כפולות. פרטי ההצבעה עצמה, כלומר למי הצבענו, נשמרים על גבי הכרטיס החכם בלבד ואותו מכניסים בסופו של התהליך לקלפי בדיוק כפי שעושים היום עם המעטפה.

 

בסוף יום הבחירות בתהליך הממוחשב, מוציאים את כל הכרטיסים מתיבה וסופרים את הקולות בעזרת קורא כרטיסים. אנשי ממשל זמין אומרים כי הכרטיסים מוצפנים ברמה גבוהה ביותר, כך שאי אפשר לכתוב עליהם או לקרוא מהם באמצעים חיצוניים, וכן אי אפשר להביא כרטיס מקלפי אחרת.

 

בועז דולב, מנהל ממשל זמין במשרד האוצר, מסביר שהכרטיס החכם יגרום לכך ש”יהיה קשה מאוד לזייף את הבחירה”. זאת בניגוד לשיטת הפתקים שמאפשרת לקבלני קולות ולזייפנים אחרים להשפיע על התוצאות ולשבש את תהליך הבחירה. הכרטיסים החכמים גם מאפשרים לבצע ספירות חוזרות במידת הצורך.

 

מומחים: איפה גיבוי הנייר?

דווקא העובדה שהמידע נשמר על הכרטיס בלבד היא זו שמדאיגה מומחים למדעי המחשב ולהצפנה שמתנגדים לשיטה כפי שהיא הוצעה על ידי משרד הפנים. המומחים פירסמו ברשת נייר עמדה המפרט את טענותיהם.

 

הם היו מעדיפים אילו היה גיבוי נייר להצבעה שהבוחר יכול לקחת איתו, ולבדוק באמצעות האינטרנט אם ההצבעה שלו התקבלה. שיטות הצפנה מסוימות מגינות על הפתק, לדברי המומחים, כך שזרים לא יוכלו לקרוא אותו.

 

במספר דיונים ציבוריים שהתקיימו בנושא בחודשים האחרונים, הציגו הצדדים את טענותיהם, אך לא הגיעו להסכמה. טענה מרכזית נוספת של המדענים היא האפשרות שמי שיוציא לפועל את ייצור מכונות ההצבעה והתוכנות יוכל לכוון מראש את תוצאות הבחירות.

 

ד"ר בן אדידה, מומחה לאבטחה ופרטיות מאוניברסיטת הרוורד שביקר לאחרונה בישראל, תקף את המערכת הנוכחית בראיון שקיימנו עימו לפני מספר שבועות: "מה שעומד לקרות אצלכם, הוא שרק נציגי הממשלה ואלה שעיצבו את המערכת יוכלו לאמת את התוצאות. אם אתה לא האדם שזכה במכרז ועיצב את המערכת – אתה אבוד. עם מערכת ביקורת פתוחה, כל אחד יכול, עם קצת מאמץ לרכוש את הידע המתאים, לאמת את תוצאות הבחירות בעצמו".

 

דולב מבטיח כי הקוד של התוכנה יהיה פתוח, כך שכל מומחה יוכל לבדוק אותו. כמו כן הוא מציין שניתן יהיה להוציא מדגם אקראי של המכונות לפני ההצבעה, כדי שניתן יהיה לבדוק אותן ולוודא את האמינות שלהן.

 

בעז דולב: נתייעץ עם כל המומחים

מערכת ההצבעה הממוחשבת ככל הנראה לא תשרת אותנו בבחירות הבאות, גם אם אלה יתקיימו כסדרן רק עוד ארבע שנים. עדיין נדרש תהליך ארוך של חקיקה, ניסויים ותיקונים במידת הצורך למערכת. "אני חושב שהמערכת הזאת מאובטחת ובטוחה", אומר דולב, ומציין כי לדעתו היא מוכנה כבר לקיום פיילוט במספר מוקדי בחירות - בקנה מידה קטן.

 

את המתנגדים הוא מזמין לבוא ולתקוף את המערכת בזמן הניסוי. את תהליך הפיילוט, מבטיח דולב, "נבחן יחד עם כל המומחים, גם בנושא של הצפנות וגם עם הליך החקיקה המתאים. לאחר הבחינה הזאת נחליט איך אנחנו ממשיכים לשלב הבא. אבל באיזהשהו מקום צריך להתחיל, בהנחה שאנחנו עוד מספר שנים רוצים לעשות תהליך שיהיה מלווה בחלקו, עם משהו ממוחשב".

 

סיוע בהכנת הכתבה: ניב ליליאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך יצביעו בוחרי המחר?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים