שתף קטע נבחר

הצעת חוק: התעללו בך מינית? המדינה תפצה

לפי הצעת החוק, שתוגש לוועדת שרים, תפצה המדינה קורבנות עבירה מינית ולאחר מכן תדאג לגבות את הכסף מהתוקפים. נ', שהיה קורבן לתקיפה מינית, אמר ל-ynet: "את הכסף ראיתי רק אחרי שלוש שנים. באותה תקופה הכסף היה עוזר לי לשרוד"

קורבנות רבים שעברו התעללות מינית זכאים לקבל פיצויים מהתוקפים, בעקבות החלטות בתי משפט. אבל בפועל לא כולם מקבלים את הכסף או שהכסף מתקבל אחרי שנים רבות, מפני שהתוקפים לא תמיד משלמים או שהכספים נמצאים בקופת המדינה. לפי הצעת חוק חדשה, שתוגש מחר (יום א') לוועדת השרים לחקיקה, המדינה תפצה את הקורבן ולאחר מכן תדאג לגבות את סכום הפיצוי מהתוקף.

 

נ' הוא בין אלו שבית המשפט הורה לפצותו, אך הוא לא ראה אגורה במשך שלוש שנים. הוא היה בן 13 וחצי שהוטרד מינית. נ' סיפר ל-ynet כי גדל במשפחה חרדית וכשהתגלה

 כנער "בעייתי", והוריו התקשו לשלוט בו, הם החליטו להרחיקו מהבית. "הם התייעצו עם איזה רב ושלחו אותי לשהות בבית של אותו בן-אדם. בהתחלה לא הבנתי מה הוא רוצה ממני, כאשר הוא נכנס איתי למקלחת ואמר שהוא רוצה לסבן לי את הגב. אחר כך ניסיתי לסבול את זה ולהתחמק, לבסוף ברחתי ממנו".

 

הוריו של נ' אסרו עליו להתלונן או לספר למישהו על המעשים. "הם אמרו לי שזה יפגע בשידוך של האחיות שלי ". נ' חזר בשאלה, עזב את הבית והגיש תלונה במשטרה. "לקח שנה וחצי עד שהגיעו לגזר דין. הוא קיבל מאסר בפועל וקנס כספי שהיה אמור לשלם לי. אבל את הכסף ראיתי רק אחרי שלוש שנים. באותה תקופה כבר לא חייתי בבית והכסף היה עוזר לי לשרוד, זה פשוט היה כסף ללחם".

 

גם י', שהיתה בת 10 כאשר שכן ביצע בה מעשה סדום, ממתינה לכסף. התוקף נידון למאסר והוא חוייב לשלם פיצוי כספי לילדה. כבר שנה וחצי עברו מאז, אך משפחתה של הילדה, המלווה על ידי המועצה לשלום הילד, לא מצליחה לקבל את הכסף.

 

אין פיצוי כי השם נכתב בראשי תיבות

נכון להיום, ההליך של תשלום הפיצויים ארוך ומסורבל. אותם קורבנות זקוקים לטיפולים פסיכולוגיים, שלעתים אין באפשרות הוריהם לממן. במועצה לשלום הילד טוענים, כי הצעת החוק הזו חשובה וחיונית ועשויה לסייע לילדים נפגעי עבירה. בנוסף, על-פי הנתונים שמסרו, כחצי מיליון שקלים שוכבים בקופת המדינה, משום שהקורבנות לא אותרו או משום שהליך העבירה ארוך ומסורבל או משום ששמו של הנפגע, המופיע בגזר-הדין שמזכירת בית המשפט העבירה למרכז גביית קנסות, נכתב בראשי תיבות. כך ילד בן 11, שנפגע מינית, לא קיבל את הפיצוי למשך למעלה מחצי שנה לאחר גזר דין, כי הוריו לא הבינו ולא ידעו שמגיע לו פיצוי.

 

בהצעת החוק נכתב: "לפיצוי זה חשיבות גדולה מעין כמוה, שכן הוא מסייע לעיתים קרובות לנפגע לממן טיפול נפשי או רפואי ארוך טווח הנדרש לו בעקבות הפגיעה בו. אלא שהמציאות מלמדת כי זכאות לחוד וזכייה לחוד. שכן, מסתבר, כי גם לאחר שהסתיים ההליך הפלילי ולאחר שהנאשם בפגיעה בהם הורשע ונגזר עונשו, ניצבים ילדים נפגעי עבירה בפני הליך בירוקרטי ארוך ומתיש, בבואם לקבל את סכום הפיצויים לו הם זכאים".

 

יוזמת ההצעה, ח"כ אורלי לוי מישראל ביתנו, אמרה ל-ynet: "לחוק

 הזה חשיבות עיליונה עבור אותם ילדים שנפלו קורבן לתקיפה מינית וזקוקים לטיפולים. הפיצוי, שעשויים לקבל אם החוק יעבור, יאפשר להוריהם להעניק להם את הטיפול. החוק לא עבר בכנסת הקודמת ואני מתחייבת לעשות את המקסימום בכדי להעבירו הפעם".

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, יצחק קדמן, אמר: "אנחנו לא מסוגלים להעביר לאותם ילדים את הפיצויים ובכך מוסיפים להם קושי על קושי. אם לממשלה יש קצת לב, צריך לאשר את הצעת החוק ולדאוג שהפיצוי יגיע לאותם ילדים שנפלו קורבן ולהקל במקצת על הילדים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ו קוט
מחכים שנים לפיצויים. אילוסטרציה
צילום: ג'ו קוט
יוזמת ההצעה. ח"כ אורלי לוי
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים