שתף קטע נבחר

"יש התנגדות לרפורמה במינהל - בגלל נתניהו"

מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל, ירון ביבי, אומר בראיון ל-ynet כי נסיון העבר גורם לרתיעה אוטומטית מהמילים "בנימין נתניהו" ו"רפורמות", וכי הדבר מקשה לקדם את הרפורמה באדמות המדינה, למרות נחיצותה והתועלת הרבה הטמונה בה

האם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מעורר התנגדות לרפורמה בקרקעות המדינה ומזיק ליחסי הציבור שלה? אם שואלים את מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל, ירון ביבי, הרי שהתשובה חיובית, גם אם שלא במתכוון. כך, בכל אופן, עולה מדברים שאמר בראיון ל-ynet בסוף השבוע. "אנשים שומעים את המילים 'ביבי נתניהו' ו'רפורמות' ונהיה להם רע, בגלל התדמית שדבקה בו ובגלל שזה מזכיר להם רפורמות אחרות של נתניהו, שאין להן שום קשר לרפורמה במינהל", הוא אומר. "אם ראש הממשלה לא היה כרגע נתניהו, יכול להיות שהיה לנו יותר קל לשכנע את הציבור 'לקנות' את הרפורמה. 

 

"ביבי מתעניין במרפסות? זה מעורר השתאות"

התנועה הקיבוצית מתנגדת לרפורמה במינהל

הפארסה נמשכת: ביהמ"ש הקפיא עסקת קק"ל

 

"הרפורמה במינהל היא רפורמה חשובה מאוד, שהייתה בתכנון הרבה לפני שנתניהו היה ראש ממשלה, ואף עוד לפני שהיה שר אוצר", אומר ביבי. "היא מבוססת על החלטות ממשלה והמלצות של ועדות כמו דו"ח ועדת גדיש ואחרות, שאושרו בעבר על ידי ראשי הממשלה אריאל שרון ואהוד אולמרט, אך חלק מהן לא יצאו לפועל - בגלל הצורך לשנות את 'חוק יסוד: מקרקעי ישראל', כך שניתן יהיה להעביר בעלות לדיירים בהיקף גדול יותר מכפי שאפשר כיום. מצד אחד, נתניהו עוזר לנו לקדם את הרפורמה בגלל שהוא בולדוזר, ומצד שני, הוא עושה לה שם רע, שלא בכוונה.

 

"יש שלושה סוגים של מתנגדים לרפורמה: מתנגדים אידיאולוגיים, שמתנגדים לכל צעד שעלול להיות העברה של קרקעות ללא-יהודים; מתנגדים פוליטיים, שמתנגדים בגלל שזה האינטרס שלהם, וכאלה שחוששים ממה שיקרה אחרי שיממשו אותה. לסוג הראשון אני אומר: 'חבר'ה, תירגעו'. גם כיום 7% מהקרקעות בישראל נמצאות בבעלות פרטית, ולא ראיתי התנפלות של שייח'ים סעודיים עליהן. בנוסף, הרפורמה כוללת סעיף שיאפשר למדינה לבדוק מי הרוכש, במקרה של מכירת אדמות לאנשים שאינם אזרחי ישראל, באמצעות הערת אזהרה בטאבו. חלק מהמתנגדים הפוליטיים היו בעד הרפורמה כשהם היו בעצמם בשלטון. לגבי המתנגדים מהסוג השלישי, אני חושב שהכוונה שלהם טובה, אבל הם פרנואידים. הם חוששים מדברים שלא יקרו".

 

הארגונים הירוקים טוענים, שהרפורמה תביא לתנופת בנייה בשטחים הפתוחים ותחסל אותם.

 

"זה לא נכון. קודם כל, הרפורמה קשורה רק לאדמות בנויות או לאדמות שיש עליהן תכנון בנייה. רוב שטחה של המדינה יישאר בבעלות ממשלתית, כי הוא שייך לשמורות טבע, לשטחי אימונים של צה"ל ולמבני ציבור. בסך הכול, מדובר בהפרטה של 1% משטח המדינה, שכולו שטח בנוי, ועל שינויים בצורת העבודה שלנו, שיעודדו בנייה על חלק קטן מהמדינה - שכולו ממילא בתכנון. הרפורמה דווקא טובה לשמירה על השטחים הפתוחים, כי היא תעודד בנייה לגובה. היום יש המון אנשים שגרים בצמודי-קרקע במרכז, ורוצים להקים במקומם בניינים, אבל הבירוקרטיה 'תוקעת' אותם. מרוב אישורים וטפסים, הם מתייאשים, ואז הקונים הפוטנציאליים, שאין להם היצע של בנייה לגובה, הולכים לבנות עוד צמודי-קרקע.

 

"קח, לדוגמה, את ראש העין: יש שם המון בתים ישנים, צמודי-קרקע, על אדמת מינהל. התושבים רוצים למכור אותם לקבלנים כדי שיבנו מגדלים, או להוסיף יחידות דיור על המגרשים הקיימים, כדי שהמשפחה שלהם תוכל להתרחב יחד איתם, אבל כל הפרויקטים האלה מעוכבים. בינתיים, לאן הם הולכים? לראש העין החדשה, לבנייה צמודת-קרקע על שטח פתוח. זה מה שהירוקים רוצים?!"

 

התמיכה הנלהבת של הקבלנים ברפורמה לא מדאיגה אותך? אין חשש, שהם ינצלו אותה כדי לעשות כסף על חשבון רוכשי הדירות, שישלמו יותר?

 

"לעשות כסף? כן, ושיהיה להם לבריאות, אבל לא על חשבון הרוכשים. להיפך, הרפורמה טובה לשני הצדדים - גם לקבלנים וגם לרוכשים - כי היא תגדיל את מלאי הדירות. הקבלן ירוויח, כי יהיו לו יותר פרויקטים והוא יעבוד יותר וירוויח יותר, והרוכש ירוויח, כי ההיצע יגדל והמחיר יירד. יש מצבים שבהם שני הצדדים נדפקים, כמו היום, כשאין דירות, ויש מצבים ששני הצדדים יכולים להרוויח, וזה הרעיון של הרפורמה".

 

ומה יקרה לעובדי המינהל אחרי הרפורמה?

 

"שום דבר. הרפורמה אינה כוללת פיטורים של עובדים. זאת לא המטרה. אמורים להיות שינויים בצורת העבודה שלנו, כי זה הרעיון של הרפורמה, אבל הכול ייעשה בהידברות עם ועד העובדים".

 

הרפורמה תקועה במועצת קק"ל  

הרפורמה במינהל כוללת העברה של הבעלות על קרקעות שעליהן שוכנים עשרות אלפי בתים - שנמצאות כיום בבעלות פורמלית של המינהל - לידי התושבים החוכרים אותן. בנוסף, היא כוללת הקלות בתהליך השיווק ותכנון הבנייה בקרקעות המינהל. הרפורמה הייתה חלק מחוק ההסדרים לתקציב המדינה לשנים 2010-2009, אך הופרדה ממנו, בטענה שאין לה קשר לתקציב. ההערכה היא, כי הממשלה תוכל להעביר את הרפורמה בכנסת, למרות התנגדות אידיאולוגית חזקה - מימין ומשמאל כאחד.

 

הרפורמה אמורה לכלול גם הפרטה של עשרות אלפי בתים על קרקע, שנמצאת כיום בבעלות הקרן הקיימת לישראל. לשם כך, אמורה קק"ל להעביר את האדמות לידי המינהל, בתמורה לשטחים פתוחים בדרום הארץ ובצפונה. הבעיה היא, שעסקת החלפת הקרקעות תקועה בשלב זה, בגלל מחלוקת על אישורה במועצת קק"ל.

 

אמנם ההחלפה אושרה במועצה בשבוע שעבר ברוב דחוק, בסיוע 13 צירים מסיעת קדימה, אך הצירים, שהצביעו באמצעות ייפויי-כוח, טוענים כי הצבעתם סולפה בגלל טעות של הנציגה מטעמם בוועדת הקלפי וכי הם בעצם התנגדו לעסקה. הסיעה עתרה לבית המשפט המחוזי בירושלים, שאמור להחליט אם לאשר את ההצבעה, או לחייב את קק"ל לערוך הצבעה חוזרת - שאולי תפסול את החלפת הקרקעות. כך או כך, רבים במינהל מעריכים, כי הממשלה תנסה להוביל את הרפורמה בכל מקרה, גם אם בסופו של דבר היא לא תכלול את אדמות קק"ל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל, ירון ביבי
צילום: דודי ועקנין
צילום: פלאש 90
נתניהו ב"נאום המרפסות": עושה שם רע לרפורמה?
צילום: פלאש 90
מומלצים